Τοπικές Συνταγές

Κεφτεδάκια με ούζο

Υλικά

  • ½ κιλό κιμάς (μοσχαρίσιος και χοιρινός)
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλες φέτες μπαγιάτικο ψωμί άσπρο
  • 1 αυγό
  • λίγος δυόσμος
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο Χίου
  • αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα

Τρόπος παρασκευής

Μουλιάζουμε το νερό στο ψωμί. Στύβουμε την ψίχα και την προσθέτουμε στον κιμά. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε να γίνει ένα μίγμα εύπλαστο και μαλακό. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια στρογγυλά. Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν. Στο σερβίρισμα αν θέλουμε, ρίχνουμε λίγο λεμόνι. 

 

Κοπανιστοπιτάκια με ούζο

Υλικά

  • για το φύλλο: ¾ κιλού αλεύρι μαλακό
  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι καφέ ούζο Χίου
  • χλιαρό νερό (όσο πάρει)
  • για τη γέμιση: 350 γρ. κοπανιστή
  • για το τηγάνισμα: 2 φλιτζάνια λάδι

Τρόπος παρασκευής

Σ' ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι και το ούζο και ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά-σιγά το χλιαρό νερό, μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί. Τη χωρίζουμε σε μικρές μπάλες. Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο. Κόβουμε με κουπάτ σε στρογγυλά ή τετράγωνα κομμάτια. Μ' ένα πινέλο αλείφουμε με την κοπανιστή κάθε φύλλο. Κλείνουμε τα κομμάτια διπλώνοντάς τα στα δύο και ομογενοποιώντας τα στο κλείσιμο με τα «δόντια» ενός βρεγμένου πιρουνιού, ή με το ειδικό εργαλείο. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Σερβίρονται ζεστά ή κρύα.

 

Χταπόδι κοκκινιστό με ούζο

Υλικά

  • 1 κιλό χταπόδι
  • 3 κρεμμύδια ξερά, χοντροκομμένα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 φλιτζάνια ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη
  • 1 κουταλιά ντοματοπελτέ
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι λάδι

Τρόπος παρασκευής

Βράζουμε το χταπόδι σε μέτρια κομμάτια, μέχρι να μαλακώσει. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να ξανθύνει. Το «σβήνουμε» με ούζο Χίου. Ρίχνουμε στο χταπόδι τη ντομάτα, τον πελτέ, τη δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι και το τσιγαρισμένο κρεμμύδι. Τα αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να δέσει η σάλτσα.

 

Χοιρινό με λάχανο (Καπούσκα)

Υλικά

  • 1 κιλό κρέας
  • 2 λάχανα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • λάδι
  • 2 κουταλιές ντοματοπελτέ
  • ασπέτσα (μείγμα αποξηραμένων μυρωδικών και καυτερών μπαχαρικών που χρησιμοποιούν στους Ολύμπους της Χίου)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια και το ψήνουμε μαζί με το κρεμμύδι, όπως όλες τις εντράδες. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το λάχανο και το αποβράζουμε. Το συμπληρώνουμε στο κρέας προσθέτοντας την ασπέτσα και τον ντοματοπελτέ αραιωμένο. Αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί.

 

Μελιτζανοπίλαφο

Υλικά

  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 350 γραμμάρια ρύζι
  • αλάτι, πιπέρι, λάδι
  • ντοματάκια ψιλοκομμένα

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε μισή ώρα πριν, τις μελιτζάνες στο νερό να ξεπικρίσουν. Τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και τις μελιτζάνες. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τα αρωματικά, το αλάτι και το πιπέρι. Βράζουμε μέχρι να ψηθούν. Προσθέτουμε το ρύζι, και λίγο νερό εάν χρειαστεί, και ψήνουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά όταν το μελιτζανοπίλαφο είναι ακόμα ζουμερό, δηλαδή όταν έχει ακόμη τα υγρά του.

 

Ψάρια Μαρινάτα

Υλικά

  • 1 κιλό μαρίδες
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • 2-3 κουταλιές αλεύρι
  • αλεύρι για τηγάνισμα
  • λίγο λάδι
  • αλάτι
  • λάδι για το τηγάνισμα

Τρόπος Παρασκευής

Καθαρίζουμε προσεκτικά τα ψάρια προσέχοντας να μην ανοίξουν, και τα αλατίζουμε. Αλευρώνουμε τις μαρίδες και τις τηγανίζουμε. Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα ως εξής: σε λίγο νερό διαλύουμε το αλεύρι προσθέτοντας το λάδι. Τσιγαρίζουμε ελαφρά το σκόρδο σε λίγο λάδι και ρίχνουμε τη μαρινάδα. Βάζουμε σε σιγανή φωτιά να πήξει ελαφρά και προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τα ψάρια και τα αφήνουμε να πάρουν λίγες βράσεις ακόμα. Όταν πήξουν πολύ, προσθέτουμε νερό, ώστε το μείγμα να γίνει σαν χυλός. Όταν τα θέλουμε περισσότερο αλμυρά, προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμα στο χυλό. Τρώγονται ζεστά αλλά και κρύα.

 

Κουλουράκια με μαστίχα

Υλικά

  • 700 γρ. αλεύρι
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 4 αυγά
  • 100 γρ. γάλα
  • 15 γρ. μαστίχα σκόνη
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Τρόπος παρασκευής

Χτυπάμε καλά το βούτυρο και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνοντας εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα. Συμπληρώνουμε με τη μαστίχα. Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα της αρεσκείας μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη αφού είναι ακόμα ζεστά.

 

Μπεζέδες

Υλικά

  • 4 ασπράδια αυγών
  • 2 ποτήρια ζάχαρη άχνη
  • 2 βανίλιες
  • 2-3 σταγόνες λεμόνι
  • λίγη μαστίχα σκόνη
  • αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα ή ολόκληρα

Τρόπος παρασκευής

Χτυπάμε καλά τα ασπράδια μαρέγκα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η μαρέγκα να «σταθεί». Προσθέτουμε τις βανίλιες, τη μαστίχα και το λεμόνι. Βάζουμε σ' ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί η αλουμινόχαρτο, το αλείφουμε με ελάχιστο λάδι και λίγο αλεύρι και τοποθετούμε κουταλιές από μαρέγκα. Προσθέτουμε από πάνω τα τριμμένα αμύγδαλα ή βάζουμε ένα αμύγδαλο στο κέντρο κάθε μαρέγκας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (μέτριο) περίπου 25 λεπτά.

Αρχειακό Υλικό

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου πατώντας εδώ.

Για την ιστοσελίδα "100 Χρόνια Χίος Ελευθέρα", πατήστε εδώ.

Το Chios.gr είναι η επίσημη τουριστική ιστοσελίδα της Χίου και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου - Περιφερειακής Ενότητας Χίου με σκοπό την παροχή πληροφοριών σχετικών με τους τουριστικούς προορισμούς του νησιού, τα αξιοθέατα, τις παραλίες, τις δραστηριότητες και πολλά ακόμα!

Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή ολόκληρου ή μέρους της ιστοσελίδας, χωρίς έγγραφη άδεια από την Π.Ε. Χίου.

greece

mygreece

Διαβάστε για τη Χίο στο
Χίος

pvaigaiou

pou-na-meinete

Επικοινωνία: Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Χίου | Τηλέφωνα : 22713-50514 & 22713-50516 | FAX: 22713-50517 | Emailtourismos@chios.pvaigaiou.gov.gr