To Top

Χίος

This image for Image Layouts addon
Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Χίος έχει χαρακτηρισθεί από τους ειδικούς «γεωλογικός παράδεισος». Εδώ βρίσκονται τα αρχαιότερα ιζηματογενή πετρώματα, τα αρχαιότερα απολιθώματα Αμμωνιτών της Ελλάδας, καθώς και εντυπωσιακά ρήγματα και μεγάλος αριθμός καρστικών σχηματισμών.
 
Από αυτά ξεχωρίζουν δύο, όχι πολύ μεγάλα, αλλά εξαιρετικής ομορφιάς και ξεχωριστού ενδιαφέροντος σπήλαια, το Σπήλαιο Ολύμπων και το Σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος, τα οποία είναι επισκέψιμα για το κοινό.
Το σπήλαιο των Ολύμπων βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και απέχει τριάντα πέντε (35) χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και πέντε (5) χιλιόμετρα από το μεσαιωνικό οικισμό των Ολύμπων. Είναι ένα μικρό σπήλαιο, με πολύ πλούσιο και εντυπωσιακό διάκοσμο. Η κατακόρυφη ανάπτυξή του προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με άλλα τουριστικά σπήλαια. Στις εγκαταστάσεις του σπηλαίου λειτουργεί κατάστημα με αναμνηστικά και αναψυκτήριο με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο.
 
Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο με τη συνοδεία ξεναγού, από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Λειτουργεί καθημερινά 11 π.μ - 6 μ.μ, εκτός Δευτέρας.
 
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το φορέα διαχείρισης στα τηλέφωνα 22710 93364 (ώρες γραφείου) και 6986933541 (11:00 - 18:00 καθημερινά).

 

Το σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού στο ομώνυμο χωριό που απέχει εξήντα πέντε (65) χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Τόσο η διαδρομή όσο και η φυσική ομορφιά του τοπίου και του σπηλαίου θα σας αποζημιώσουν. Το χωριό είναι στην πραγματικότητα χτισμένο πάνω στο βράχο όπου είναι διανοιγμένο το σύστημα σπηλαίων και προσφέρει μοναδική θέα στο Αιγαίο πέλαγος και στα ιστορικά Ψαρά. Το τουριστικό σπήλαιο έχει ιδιαίτερη μορφολογία και εξαιρετικά μεγάλη αρχαιολογική σημασία. Τα ευρήματα που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη χρονολογούνται από τη μέση νεολιθική περίοδο και μπορεί να τα δει κανείς στις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου.
 
Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο με τη συνοδεία ξεναγού, από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Λειτουργεί καθημερινά 11 π.μ. - 7 μ.μ. Και εδώ λειτουργεί κατάστημα με αναμνηστικά και αναψυκτήριο. Για περισσότερες πληροφορίες και επισκέψεις εκτός τουριστικής περιόδου, επικοινωνήστε με το φορέα διαχείρισης στα 22740 22004 ή 697 2311019.
 
Η Χίος είναι ο ιδανικός τόπος διακοπών και για τους φίλους των σπηλαίων.
 

 

Περισσότερες εξειδικευμένες πληροφορίες

Σπήλαιο Ολύμπων

Το σπήλαιο Ολύμπων βρίσκεται σε υψόμετρο 110 περίπου μέτρων πάνω από τη θάλασσα και είναι σπηλαιοβάραθρο, με βάθος που φθάνει τα 52 μ.

Έχει έναν πλούσιο και εντυπωσιακό σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο που το κατατάσσει ανάμεσα στα πιο αξιόλογα και όμορφα σπήλαια της Ελλάδας.

Το σπήλαιο είναι διανοιγμένο σε ασβεστόλιθους του Ιουρασσικού (190 – 140 εκατομμύρια χρόνια πριν). Ο διάκοσμος του σπηλαίου συνεχίζει να αναπτύσσεται ακόμη και σήμερα.

Η σχετική υγρασία του σπηλαίου είναι μεγαλύτερη από 95%, ενώ η θερμοκρασία παραμένει σχεδόν σταθερή, γύρω στους 18οC. Το σύστημα της διπλής πόρτας στην τεχνητή είσοδο του σπηλαίου δημιουργήθηκε για να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες μέσα σε αυτό, έτσι ώστε το μικροκλίμα του να παραμένει ανεπηρέαστο.
Αιώνες απροσπέλαστο για τον άνθρωπο, εξερευνήθηκε μόλις το 1985 από μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας.

Ο πλούσιος ασβεστιτικός του διάκοσμος αποτελείται από περίτεχνα σχέδια, τα οποία κέντρισαν την φαντασία των σπηλαιολόγων και τους έδωσαν ονόματα όπως Μέδουσα, Αρμόνιο, Άνθρωποι των Σπηλαίων κ.α.

Οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο τμήμα του, συνοδευόμενοι από ξεναγό ανάμεσα σε εντυπωσιακού μεγέθους και χρωμάτων σχηματισμούς.

Πηγή: κ. Κώστας Μάγκος

Σπήλαιο Ολύμπων 1
Σπήλαιο Ολύμπων 2
Σπήλαιο Ολύμπων 3

Σπήλαιο Αγίου Γάλακτος

Σπήλαιο με πολύ ενδιαφέρουσα μορφολογία, που διαμορφώθηκε αρχικά κάτω από τη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα και ολοκληρώθηκε με την υποχώρησή του.

Πρόκειται για τρία επάλληλα σπήλαια από τα οποία έχει αξιοποιηθεί και είναι επισκέψιμο το κατώτερο. Στο σπήλαιο έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφές και έχει βεβαιωθεί η κατοίκηση του από τη Μέση Νεολιθική εποχή (6.500 – 5.500 π.Χ.). Τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα (εργαλεία, αγγεία, κεραμεικά όστρακα και όπλα) εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου.

Στο εσωτερικό του σπηλαίου υπάρχει περιορισμένης έκτασης, αλλά εντυπωσιακός λιθωματικός διάκοσμος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολυδαίδαλη μορφολογία του και οι ασυνήθιστες μορφές που διανοίγονται στον λειασμένο από την δράση του νερού ασβεστόλιθο (γέφυρες, παράθυρα, εξώστες).

Από πάνω του υπάρχει άλλο μικρότερο σπήλαιο, στην είσοδο του οποίου είναι κτισμένος ο ναός της Παναγίας Αγιογαλούσαινας (13ος αι. μ.Χ.) και στο εσωτερικό του το παρεκκλήσι της Αγίας Άννας.

Πηγή: κ. Κώστας Μάγκος

Σπήλαιο Αγίου Γάλακτος 1
Σπήλαιο Αγίου Γάλακτος 2
Σπήλαιο Αγίου Γάλακτος 3
Σπήλαιο Αγίου Γάλακτος 4

Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου