To Top

Χίος

Κάμπος

Οδηγός για να (μην) χαθείτε στα στενά δρομάκια των περιβολιών!

Ο Κάμπος της Χίου προσφέρει αμέτρητες επιλογές για περιπλανήσεις στα στενά δρομάκια, ανάμεσα στα περιβόλια των εσπεριδοειδών, στα αρχοντικά και στους ψηλούς μαντρότοιχους.

 

Η περιοχή δεν έχει πολλή κίνηση και προσφέρεται για περιπάτους και ποδηλατάδες σε ένα υπέροχο περιβάλλον που θα σας εντυπωσιάσει με την ομορφιά του τοπίου. Το κύριο χαρακτηριστικό του Κάμπου είναι ότι συνδυάζει ένα εντελώς ιδιαίτερο αστικό τοπίο με παλιά αρχοντικά μέσα σε αγροτικά κτήματα με περιβόλια και ελαιώνες.

Περισσότερα
Οι επιλογές για διαδρομές είναι πάρα πολλές. Μια από αυτές είναι να ξεκινήσετε από το Αρχοντικό Ρίζικο που λειτουργεί ως ξενώνας.
Παρατηρήστε το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας Συριώτισας και αρχίστε να περπατάτε κατά μήκος του ποταμού Κοκκαλά, στο πέτρινο δρομάκι της οδού Καράβα.
Εκεί βρίσκεται το αρχοντικό Καράβα με την επιβλητική του αυλόπορτα , το όμορφο πέτρινο μεγαλόπρεπο σπίτι, τη βοτσαλωτή αυλή με άσπρα και μαύρα βότσαλα σε περίτεχνους συνδυασμούς και τα πανύψηλα δέντρα,  φυτεμένα στη γέννηση κάθε καινούργιου μέλους της οικογένειας, όπως πρόσταζε το τοπικό έθιμο.

Έπειτα στρίψτε αριστερά και θα συναντήσετε το καλοδιατηρημένο αρχοντικό Κολάκη. Περνώντας από τα αρχοντικά Γαλάτουλα και Μυλωνάδη, θα φθάσετε στο Μαυροκορδάτικο, που κτίστηκε τον 14ο αιώνα και ολοκληρώθηκε ως πύργος των Μαυρογορδάτων τον Ιανουάριο του 1736.

Συνεχίζοντας προς τα νότια, θα συναντήσετε, αμέσως μόλις προσπεράσετε το δρόμο που οδηγεί προς τον Άγιο Γιώργη το Σταφυλά, τα αρχοντικό Μηταράκη, που ανήκε στον ζωγράφο Γιάννη Μηταράκη. Η αυλόπορτα αυτής της αυλής είναι από τις ωραιότερες του Κάμπου. Συνεχίζοντας σε αυτό το δρόμο στρίβουμε στην οδό Βιτιάδου, όπου βρίσκεται το αρχοντικό Βιτιάδικο. Θα το συναντήσετε μετά το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας Παχειάς με την πολύ όμορφη βοτσαλωτή αυλή. Το αρχοντικό δεν είναι διατηρημένο, αλλά βλέποντάς το σίγουρα θα νιώσετε νοσταλγία, θα μαγευτείτε με τον αέρα του και θα φανταστείτε την εποχή της δόξας του. Συνεχίζοντας θα αντικρίσετε τον ξενώνα «Περλέας», που διαθέτει ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα περιβόλια του Κάμπου και μια πανέμορφη αυλή. Ο «Περλέας» ανοίγει συχνά τις πόρτες του στο κοινό, τόσο την ημέρα της διοργάνωσης του Ημιμαραθωνίου Χίου (η διαδρομή του αγώνα περνά μέσα από το περιβόλι) όσο και σε περιπτώσεις που ο Ξενώνας προσφέρει καφέ ή πρωινό σε κοινό πλέον των επισκεπτών του.

Στο τέλος της οδού Βιτιάδου θα συναντήσετε τον πολυσύχναστο κεντρικό δρόμο Αγίου Μηνά. Θα στρίψετε δεξιά και αφού περπατήσετε λίγο στον κεντρικό, θα μπείτε πάλι σε ήσυχο δρόμο την οδό Γκιάζου με κατεύθυνση την οδό Αργέντη και τον Πολυχώρο Citrus. Πρόκειται για ένα επισκέψιμο καμπούσικο περιβόλι, που περιλαμβάνει ένα μικρό μουσείο αφιερωμένο στον Κάμπο και τα εσπεριδοειδή του και με ένα μικρό café στην αυλή του. Εκεί μπορείτε να ξαποστάσετε πίνοντας τον καφέ σας με συνοδεία γλυκών του κουταλιού που φτιάχνει η εταιρεία.
Μουσείο Citrus
Λίγο μετά το Citrus βρίσκεται το Αργέντικο, το πολυτελέστερο ίσως αρχοντικό του Κάμπου, που λειτουργεί ως πολυτελές ξενοδοχείο. Αξίζει να παρατηρήσετε τις περίτεχνες αυλόπορτές του και την επιβλητική τοιχοποιία του.

Στη συνέχεια παίρνετε το δρόμο της επιστροφής, κατευθυνόμενοι προς τα πίσω προς την οδό Καλαρώνη που σας οδηγεί πάλι στον κεντρικό δρόμο Αγίου Μηνά. Εκεί θα στρίψετε στα αριστερά και προχωρώντας λίγο στον κεντρικό δρόμο, θα συναντήσετε ένα προσκυνητάρι. Στρίψτε δεξιά στην οδό Καράβα για να επιστρέψετε στο σημείο εκκίνησης.


Μετά την περιήγηση στον Κάμπο, μπορείτε να επισκεφθείτε το χωριό Θυμιανά και αφού θαυμάσετε την όμορφη εκκλησία του Άη Στράτη, μπορείτε να γευματίσετε σε μία από τις ταβέρνες της περιοχής.

Διαδραστικός χάρτης διαδρομής

Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου