To Top

Χίος

Μαστιχοχώρια:

Αρμόλια - Ολύμποι - Πυργί - Μεστά

Γνωρίστε κάποια από τα χωριά της Μαστίχας, μέσα από την συναρπαστική βόλτα που σας προτείνουμε.

 

Αρμόλια

Η περιήγηση στη Νότια Χίο ξεκινά από τα Αρμόλια, το χωριό με τα μικρά πέτρινα σπιτάκια και τη μονή της Ζωοδόχου Πηγής Βρεττού που ιδρύθηκε στο τέλος του 18ου αιώνα. Οι κάτοικοι των Αρμολίων φημίζονται για την τέχνη τους στην αγγειοπλαστική, δείγματα της οποίας  εκτίθενται στα καταστήματα στην είσοδο του χωριού. Στα βορειοδυτικά του χωριού, πάνω στην κορυφή του όρους “Λυκούρι” βρίσκεται το βυζαντινό κάστρο των Απολίχνων, στο οποίο οι Γενοβέζοι είχαν εγκαταστήσει το Διοικητικό μέγαρο των Μαστιχοχωρίων. Χτίστηκε το 1446 από τον Ιερώνυμο Ιουστινιάνι. Η πρόσβαση στο Κάστρο γίνεται με μια εύκολη περιπατητική διαδρομή σε ορεινό μονοπάτι, διάρκειας 40 λεπτών και η θέα από εκεί αποζημιώνει τον περιπατητή.

Πυργί

Συνεχίστε στο Πυργί, το μοναδικό στην Ελλάδα «ζωγραφιστό χωριό», όπως το αποκαλούν πολλοί, λόγω των περίτεχνων διακοσμητικών μοτίβων στις προσόψεις των σπιτιών. Περιηγηθείτε ανάμεσα στα Πυργούσικα σπίτια με τα «ξυστά», χαρακτηριστικός τύπος διακόσμησης της πρόσοψης με γεωμετρικά σχήματα σε μαύρο και άσπρο και στα «καντούνια» του χωριού και αναζητήστε το ναό των Αγίων Αποστόλων, ένα καταπληκτικό εκκλησάκι κρυμμένο σε ένα μικρό στενό, που αποτελεί ένα άριστα διατηρημένο βυζαντινό μνημείο και η ανέγερση του τοποθετείται στο 13ο με 14ο αιώνα.

Ολύμποι

Ακολουθούν οι Ολύμποι, ένα ακόμη εντυπωσιακό καστροχώρι  με τον νοσταλγικό αμυντικό πύργο και τα στενά δρομάκια με θολωτά πέτρινα τόξα πάνω τους, που συνέδεαν τα σπίτια μεταξύ τους. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η μικρή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, αξιόλογο δείγμα της τέχνης του 18ου αιώνα αλλά και η Τράπεζα των Ολύμπων, ένα επιβλητικό διώροφο κτίριο με μακρόστενες αίθουσες που σώζεται από την παλιά μεσαιωνική περίοδο. Στην περιηγηση σας πρέπει να συμπεριλάβετε το εντυπωσιακό σπήλαιο των Ολύμπων με βάθος που φθάνει τα 52 μ. Έχει έναν πλούσιο και εντυπωσιακό σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο που το κατατάσσει ανάμεσα στα πιο αξιόλογα και όμορφα σπήλαια της Ελλάδας

Μεστά

Στη συνέχεια ακολουθήστε το δρόμο για τα Μεστά, το πιο καλοδιατηρημένο Μεσαιωνικό χωριό, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο και αισθανθείτε πως ζείτε σε μια άλλη εποχή, κάνοντας μία βόλτα στα μικρά σοκάκια του χωριού, κάτω από τις καμάρες που σχηματίζουν τα μπαλκόνια.

Θαυμάστε την περίτεχνη αρχιτεκτονική του πηγάζει από τη Βυζαντινή περίοδο αλλά και το ίδιο το χωριό που είναι χτισμένο σαν ένα κάστρο.

Τα σπίτια, μικρά και πέτρινα, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζουν στην εξωτερική περίμετρο του οικισμού ένα ισχυρό προστατευτικό τείχος. Επισκεφθείτε  την εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη, μνημείο του 15ου αι., με ένα από τα παλαιότερα ξυλόγλυπτα τέμπλα που σώζονται στη Χίο και τον μεγαλύτερο ναό του νησιού τον «Μεγάλο» ή  «Νέο» Ταξιάρχη στην πλατεία του χωριού αντιπροσωπευτικό δείγμα της παλιάς λαϊκής αρχιτεκτονικής της Χίου.

Εάν ο καιρός το επιτρέπει συνδυάστε τη βόλτα σας με ένα μπάνιο στις παραλίες της περιοχής που μπορούν να καλύψουν κάθε γούστο. Εάν ψάχνετε κάτι κοσμικό και οργανωμένο μπορείτε να πάτε στην Κώμη, οι λάτρεις των σπορ θα προτιμήσουν την Αποθύκα, για όσους αρέσει η άγρια ομορφιά υπάρχει ο Μαύρος Γυαλός (Μαύρα Βόλια) μια παγκοσμίως γνωστή παραλία με ηφαιστιογενείς πέτρες, όσοι θέλουν γαλάζια νερά θα επιλέξουν την Αγία Δύναμη ή τα Βρουλίδια, όσοι θέλουν ηρεμία θα επιλέξουν τα Σαλάγωνα, τα κάτω Φανά και την Μεστούσικη Αυλωνιά ενώ για αυτούς που είναι με φουσκωτό ή θέλουν να συνδυάσουν το μπάνιο τους με περπάτημα στη φύση υπάρχει  η Πυργούσικη Αυλωνιά.

Τέλος η όλη περιήγηση μπορεί να κλείσει με φαγητό ή καφέ είτε στα παραδοσιακά εστιατόρια και τα καφενεία των χωριών είτε για ουζάκι (πάντα χιώτικο) σε παραθαλάσσια ταβερνάκια.

 

Διαδραστικός χάρτης διαδρομής

Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου