To Top

Χίος

Βροντάδος, Λαγκάδα, Καρδάμυλα:

Γνωρίστε τα ναυτικά χωριά της Χίου

Το άγριο και αρχέγονο γοητευτικό τοπίο της βορειοανατολικής Χίου και τα μοναδικά χωριά της θα σας καταπλήξουν. Εκτός από τα χωριά του Πελινναίου, που μπορείτε να γνωρίσετε σε αυτήν την περιήγηση, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τα Καρδάμυλα, τη Λαγκάδα και τον Βροντάδο, γνωστά ναυτικά χωριά της Χίου, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων εξακολουθεί να υπηρετεί το ναυτικό επάγγελμα, ενώ η αρχιτεκτονική και η κοινωνική τους οργάνωσή έχει βαθειά επηρεαστεί από την παράδοση αυτή.

 

Καμπιά

Προτείνουμε να ξεκινήσετε την περιήγησή σας από τα Καμπιά. Από την πόλη της Χίου θα χρειαστεί να οδηγήσετε περίπου μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά, σε μια διαδρομή μέσα από πευκοδάση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που θα σας αποζημιώσει για τη απόσταση που διανύσατε. Αφού θαυμάσετε την καταπληκτική θέα από το χωριό, μπορείτε να εξερευνήσετε το φαράγγι των Καμπιών, σε μια περιπατητική διαδρομή που διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Θα απολαύσετε σίγουρα τη διαδρομή μέσα από την πυκνή βλάστηση με πεύκα, πλατάνια και αγριοτριανταφυλλιές παράλληλα με το ποτάμι. Θα ανεβείτε στο τοξωτό γεφυράκι  που θα σας βοηθήσει να περάσετε από τον μικρό καταρράκτη και στο τέλος θα φτάσετε στην παραλία των Καμπιών. Εκεί εάν είστε με παρέα, μπορείτε να έχετε αφήσει πριν ξεκινήσετε ένα αυτοκίνητο στην παραλία, εάν πάλι όχι, το να επιστρέψετε από την ίδια διαδρομή δεν είναι απαγορευτικό.

Στη συνέχεια, γεμάτοι όμορφες εικόνες, πάρτε το δρόμο προς τα Καρδάμυλα. Θα περάσετε από τα γραφικά χωριουδάκια Βίκι και Αμάδες, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας με ένα σνακ. Σε όλα αυτά τα χωριά, τον Ιούνιο, θα βρείτε τα τραγανά και ιδιαίτερα νόστιμα χιώτικα κεράσια.

 

Καρδάμυλα


Τα Καρδάμυλα, στο χωριό των καπεταναίων, μπορείτε να επισκεφθείτε τα γραφικά Άνω Καρδάμυλα, τον παλαιότερο και πιο παραδοσιακό οικισμό, με στενά δρομάκια και λιθόκτιστα σπίτια.

Τα Κάτω Καρδάμυλα, ή Μάρμαρο είναι ο παραλιακός οικισμός, όπου δεσπόζει το άγαλμα του Αφανή Ναύτη και οι Μύλοι. Περιπλανηθείτε στο χωριό, όλο και κάποιο κάτοικο θα βρείτε να σας διηγηθεί ναυτικές ιστορίες και επιλέξτε πού θα ξαποστάσετε, ανάλογα με την προτίμησή σας. Τα τοπικά εστιατόρια διακρίνονται στα Άνω Καρδάμυλα για τα παραδοσιακά εδέσματα και στο Μάρμαρο για τα θαλασσινά.

Λαγκάδα

Συνεχίστε την περιήγησή σας με κατεύθυνση τη Λαγκάδα. Το γραφικό λιμανάκι του χωριού με τις ψαροταβέρνες, το δάσος που καταλήγει στη θάλασσα και η θέα ανατολικά στο σύμπλεγμα των Οινουσσών, θα σας μαγέψει. Οι ψαροταβέρνες και οι καφετέριες της περιοχής είναι από τους αγαπημένους προορισμούς επισκεπτών και ντόπιων.

Παντουκιός

Πιο ήσυχο, αλλά με εξίσου καλό φαγητό στην ψαροταβέρνα είναι το λιμανάκι στο Παντουκιός,  που βρίσκεται λίγο μετά τη Λαγκάδα, στο δρόμο σας προς την πόλη. Μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου, ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα εκκλησάκια της Χίου, αφού καθώς μοιάζει να είναι χτισμένο μέσα στη θάλασσα είναι από τα πιο ρομαντικά μέρη του νησιού.

Βροντάδος

Στο δρόμο της επιστροφής, μία καλή ιδέα είναι να σταματήσετε στη Δασκαλόπετρα στον Βροντάδο. Εκεί μπορείτε να χαλαρώσετε στην αγαπημένη παραλία, ή να απολαύσετε καφέ και παγωτό σε ένα από τα καφέ της περιοχής με θέα τη θάλασσα ή το λιμανάκι. Εναλλακτικά, προτείνεται μια επίσκεψη στη μυθική Πέτρα του Ομήρου, το ιερό της αρχαίας θεάς Κυβέλης, που η παράδοση έχει συνδέσει με το μεγάλο ποιητή της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, και από την οποία πήρε το όνομά της η περιοχή.

Μύλοι

Η περιήγηση θα τελειώσει με μια στάση στους Μύλους, στην είσοδο της πόλης, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του νησιού. Η πλειοψηφία των επισκεπτών της Χίου δεν παραλείπει να φωτογραφηθεί εκεί  για να θυμάται την επίσκεψη στο νησί.

 

Διαδραστικός χάρτης διαδρομής

Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου