To Top

Χίος

( Βασιλειώνικο, Χαλκειός, Βερβεράτο, Δαφνώνας, Βαβύλοι, Ζυφιάς, Άγιος Γεώργιος Συκούσης )

Το Χαλκειός Χίου βρίσκεται 7 χιλιόμερα νοτιοδυτικά της πόλης της Χίου

Βασιλειώνικο - Χαλκειός - Βερβεράτο - Δαφνώνας

Το Βασιλειώνικο είναι ένα μεγάλο ημιορεινό χωριό, πολύ κοντά στον Κάμπο, χτισμένο σε μία κατάφυτη τοποθεσία ανάμεσα σε αμυγδαλιές, ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή. Στο χωριό συναντάμε πολλούς ερειπωμένους πύργους. Η εκκλησία του είναι ο Άγιος Γεώργιος και η γιορτή του χωριού γίνεται 23 Απριλίου, ημέρα που τιμάται ο Άγιος.

Το Χαλκειός βρίσκεται στο κέντρο των καμποχώρων και είναι γνωστό για τα γεωργικά του προϊόντα όπως τα φημισμένα χαλκούσικα κουκιά. Στο χωριό λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται μέσα σε ένα παλιό ελαιοτριβείο και εκτίθενται εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων. Αξίζει να περπατήσετε στο χωριό και να θαυμάσετε το Δημαρχείο του, που παλαιότερα στέγαζε την Αργέντειο Σχολή. Μερικές από τις εκκλησίες του χωριού είναι η Αγία Παρασκευή και η Κοίμηση της Θεοτόκου, ενώ στην είσοδο του χωριού συναντάμε το πανέμορφο Μοναστήρι της Αγίας Σκέπης.

Το Βερβεράτο, ξεχωρίζει για τις γούρνες του και τα άφθονα νερά του. Αξίζει να το επισκεφτείτε και να θαυμάσετε την εξαιρετική θέα από τη περιοχή, από το λόφο της βραχώδους περιοχής του Πετράνα. Το χωριό γιορτάζει 17 Ιουλίου, στη χάρη της Αγίας Μαρίνας.

Ο Δαφνώνας είναι ένα ημιορεινό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά με θέα τον Κάμπο και την ανατολική ακτή του νησιού. Η παράδοση αναφέρει ότι το χωριό χτίστηκε αρχικά σε διαφορετικό τόπο και μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση περί το 1000 μ.Χ.. Γύρω υπάρχει πληθώρα από μεσαιωνικά ερείπια, όπως ο Πύργος της Λαυρίνας, αλλά και υπολείμματα κάστρου στο κέντρο του χωριού. Η περιοχή διαθέτει αρκετές πηγές με κρυστάλλινα νερά. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται η Νέα Μονή, το σημαντικότερο ιστορικό μοναστήρι του νησιού, με τα αξιόλογα ψηφιδωτά.

Το χωριό των Βαβύλων στην Κεντρική Χίο

Βαβύλοι - Ζυφιάς - Άγιος Γεώργιος Συκούσης

Οι Βαβύλοι είναι ένα μικρό χωριό με χαρακτηριστικό τις εντυπωσιακά διακοσμημένες πόρτες του χωριού, που φέρουν η κάθε μία διαφορετικό οικόσημο. Σε κοντινή απόσταση αξίζει να επισκεφτείτε την Παναγία Κρήνα, ένα αξιόλογο βυζαντινό ναό του 13ου αιώνα. Μέσα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον με όμορφα πεύκα υπάρχουν ακόμη τα αρχοντικά των Γενοβέζων. Ιδιαίτερο είναι και το εκκλησάκι της Υπαπαντής, με τοιχογραφίες της Αμερικανίδας καλλιτέχνη Mary Fraser, τις οποίες δημιούργησε ως δώρο για το νησί, όταν έμεινε στη Χίο τη δεκαετία του ‘60.

Ο Ζυφιάς είναι ένα μικρό χωριό με πολλές πηγές και εντυπωσιακά στενά μονοπάτια που οφείλονται στον τρόπο που είναι κτισμένα τα σπίτια. Ναός του χωριού είναι η Αγία Παρασκευή και το χωριό γιορτάζει 26 Ιουλίου.

Ο Άγιος Γεώργιος Συκούσης είναι από τα μεγάλα χωριά των καμποχώρων, γραφικό και αμφιθεατρικά κτισμένο. Αξίζει να επισκεφτείτε την ομώνυμη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, πιστό αντίγραφο του Καθολικού της Νέας Μονής, την πέτρα του Αγίου Γεωργίου, τους μύλους που αντέχουν ακόμη και τα γραφικά στενά με τις καμάρες και τα πετρόκτιστα σπίτια. Μην χάσετε τη Γιορτή της Σούμας που γίνεται στις αρχές Αυγούστου, αλλά και τα παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα του χωριού. Στον Συκούση επίσης διατηρείται η μουσική παράδοση της Χίου, με νέους να μαθαίνουν τσαμπούνα και τουμπί.

Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου