Νοτιόχωρα
Βέσσα
Αξίζει…
Περπατήστε στα στενά δρομάκια του χωριού και θαυμάστε την αρχιτεκτονική των σπιτιών, η οποία έχει παραμείνει ανέπαφη. Απολαύστε το φαγητό σας ή το ποτό σας στην πλατεία του χωριού όπου υπάρχουν δύο καφενεία. Ακόμη αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και να θαυμάσετε από κοντά την ξυλόγλυπτη εικόνα του. Το χωριό γιορτάζει στις 26 Οκτωβρίου, του Αγίου Δημητρίου, στις 6 Αυγούστου του Σωτήρος, όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι με ζωντανή μουσική και πλούσια εδέσματα και στις 15 Αυγούστου.
Ελάτα
Κτισμένη πάνω σε βραχώδη λόφο και μακριά από την ακτή, με μοναδική θέα προς το ανοικτό Αιγαίο Πέλαγος. Διασώζονται σε μεγάλο βαθμό, ως σήμερα, στοιχεία της αρχιτεκτονικής των Γενουατών του 14ου αιώνα: Το χωριό έχει τη μορφή κάστρου, καθώς περιβάλλεται από τείχος, που σχηματίζουν οι τοίχοι των εξωτερικών σπιτιών, που είναι ενωμένα μεταξύ τους. Στο εσωτερικό, τα σπίτια του χωριού ενώνονται μεταξύ τους στο ύψος του πρώτου ορόφου, αφήνοντας από κάτω τα εσωτερικά δρομάκια να σχηματίζουν ενίοτε μικρές σήραγγες. Η αξιοθαύμαστη πλατεία του χωριού χρονολογείται από την μεσαιωνική περίοδο, αλλά φέρει περισσότερα στοιχεία της ανακατασκευής της από το 1820-1830.
Αξίζει…
Στο πανηγύρι του χωριού κάθε χρόνο (8 Σεπτεμβρίου) τρώνε σύμφωνα με το έθιμο ρεβιθοπίλαφο και διοργανώνουν την παραδοσιακή μουλαροδρομία με στολισμένα μουλάρια από τη Μονή μέχρι το χωριό. Εξίσου σημαντικό είναι και το πανηγύρι του Αγίου Στεφάνου (2 Αυγούστου) που γίνεται στο νησάκι Άγιος Στέφανος. Την 1η Αυγούστου, παραμονή της γιορτής, όσοι επιθυμούν να περάσουν στο νησάκι για να πάρουν μέρος στον Εσπερινό ή στο πανηγύρι, παίρνουν καΐκια που πηγαινοέρχονται όλη τη νύχτα από το λιμανάκι της Αγίας Ειρήνης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται κολυμβητικός διάπλους από το λιμανάκι της Αγίας Ειρήνης προς το νησάκι του Αγίου Στεφάνου με συμμετοχή πολλών κολυμβητών.
Λιθί
Μεστά
Πρόκειται για το πιο καλοδιατηρημένο Μεσαιωνικό χωριό, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο. Η περίτεχνη αρχιτεκτονική του πηγάζει από τη Βυζαντινή περίοδο και το ίδιο το χωριό είναι χτισμένο σαν ένα κάστρο. Τα σπίτια, μικρά και πέτρινα, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζουν στην εξωτερική περίμετρο του οικισμού ένα ισχυρό προστατευτικό τείχος. Σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί η εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη, μνημείο του 15ου αι., με ένα από τα παλαιότερα ξυλόγλυπτα τέμπλα που σώζονται στη Χίο, αντιπροσωπευτικό δείγμα της υψηλής ξυλογλυπτικής Τέχνης του νησιού.
Αξίζει…
Αισθανθείτε πως ζείτε σε μια άλλη εποχή, κάνοντας μία βόλτα στα μικρά σοκάκια του χωριού, κάτω από τις καμάρες που σχηματίζουν τα μπαλκόνια και να απολαύσετε καφέ και φαγητό, τόσο γύρω από το χωριό, όσο και στην κεντρική πλατεία. Την Καθαρή Δευτέρα γίνεται «ο Αγάς των Μεστών», ένα έθιμο, που οι ρίζες του ξεκινάνε από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ένας ντόπιος μεταμφιέζεται σε Αγά και δικάζει με σκωπτικό τρόπο ντόπιους και ξένους. Κοντά στο χωριό βρίσκονται υπέροχες παραλίες αλλά και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων, το λιμάνι των Μεστών. Το χωριό γιορτάζει την Καθαρή Δευτέρα, των Ταξιαρχών, στις 15 Αυγούστου και στις 8 Νοεμβρίου.
Ολύμποι
Η ενότητα στους εξωτερικούς τοίχους των ακραίων σπιτιών που λειτουργούσαν ως τείχη, προσδίδει φρουριακό χαρακτήρα στην όψη του χωριού. Υπάρχει μια κεντρική πύλη, αμυντικός πύργος, ο οποίος διατηρείται μισοερειπωμένος και στενά δρομάκια με θολωτά πέτρινα τόξα πάνω τους, που συνέδεαν τα σπίτια μεταξύ τους. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η μικρή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, αξιόλογο δείγμα της τέχνης του 18ου αιώνα αλλά και η Τράπεζα των Ολύμπων, ένα Μεσαιωνικό διώροφο κτίριο με μακρόστενες αίθουσες που σώζεται από την παλιά μεσαιωνική περίοδο σε πολύ καλή κατάσταση.
Αξίζει…
Μαγευτείτε στο εντυπωσιακό σπήλαιο των Ολύμπων με βάθος που φθάνει τα 52 μ. Έχει έναν πλούσιο και εντυπωσιακό σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο που το κατατάσσει ανάμεσα στα πιο αξιόλογα και όμορφα σπήλαια της Ελλάδας. Ο δρόμος από εκεί καταλήγει σε μία μεσαιωνική βίγλα (παράκτιος πύργος παρατήρησης) και το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης με μια υπέροχη παραλία που τη συνοδεύει. Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό βρίσκονται τα Φανά, ονομασία που οφείλεται στον ναό του Φαναίου Απόλλωνα που βρίσκεται στην περιοχή. Αρχαιολογικά ευρήματα του ναού χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. και φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου.
Πυργί
Το μοναδικό στην Ελλάδα «ζωγραφιστό χωριό», όπως το αποκαλούν πολλοί, λόγω των περίτεχνων διακοσμητικών μοτίβων στις προσόψεις των οικημάτων, είναι το μεγαλύτερο Μεσαιωνικό Μαστιχοχώρι της Χίου και απέχει 25 χιλιόμετρα από την πόλη. Παρ' όλες τις αλλοιώσεις που επέφεραν σ' αυτό ο χρόνος και οι ανθρώπινες επεμβάσεις, το Πυργί αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα ζωντανό μεσαιωνικό θρύλο.
Αξίζει…
Να επισκεφτείτε τα ιστορικά μνημεία που σώζονται στο Πυργί. Ο ναός των Αγίων Αποστολών αποτελεί ένα άριστα διατηρημένο βυζαντινό μνημείο και η ανέγερση του τοποθετείται στο 14ο αιώνα. Υπάρχουν ακόμη ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένος το 1694, ο ναός του Ταξιάρχη που χρονολογείται το 1680 και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του 19ου αιώνα, όλα σε πολύ καλή κατάσταση. Εκείνο όμως που θα σας γοητεύσει με την πρώτη ματιά είναι τα Πυργούσικα σπίτια με τα «ξυστά», χαρακτηριστικός τύπος διακόσμησης της πρόσοψης με γεωμετρικά σχήματα σε μαύρο και άσπρο. Περπατήστε μέσα στα «καντούνια» του χωριού και απολαύστε τον καφέ σας στην κεντρική πλατεία. Τέλος, αξίζει να κολυμπήσετε στις κοντινές παραλίες Μαύρα Βόλια με τα μοναδικά μαύρα ηφαιστιογενή βότσαλα - αλλά και τα εξωτικά Βρουλίδια. Το χωριό πανηγυρίζει στις 15 και στις 23 Αυγούστου.
Καλαμωτή
Από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα μαστιχοχώρια της Χίου. Ο αρχικός πυρήνας του χωριού ήταν ένας κλασσικός μεσαιωνικός οικισμός. Σήμερα, παρά τις μετασκευές που έχουν αλλάξει τον παλιό φρουριακό χαρακτήρα του, σε γενικές γραμμές το χωριό διατηρεί αρκετά στοιχεία από τη μορφή των μεσαιωνικών χωριών: το τετράγωνο σχήμα με την οχύρωση γύρω -γύρω, τα τόξα πάνω από τους δρόμους, τα μικρά σοκάκια. Πολύ κοντά στην Καλαμωτή βρίσκεται ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Αγρελωπού, με το επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα και επίσης η Παναγιά η Σικελιά – ένα ακόμη σημαντικό βυζαντινό μνημείο που κτίστηκε τον 13ο αιώνα.
Αξίζει…
Να κολυμπήσετε στην παραλία της Κώμης, η οποία διαθέτει μια τεράστια αμμουδιά, από τις ωραιότερες οργανωμένες παραλίες της Χίου. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το κολύμπι και τα θαλάσσια σπορ σε θάλασσα σχεδόν πάντα ήρεμη και γαλήνια.
Η περιοχή τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία κι έχει γίνει από τις πιο κοσμικές περιοχές του νησιού. Στον κεντρικό πεζόδρομο της Κώμης υπάρχουν καφέ, εστιατόρια και ταβέρνες, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει λαχταριστούς μεζέδες, φρέσκα ψάρια και γνήσια ελληνική κουζίνα. Επίσης υπάρχουν στην περιοχή πολλά καταλύματα που προσφέρουν άνετη διαμονή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τέλος, η παραλία της Κώμης καταλήγει στην υπέροχη βοτσαλωτή παραλία του Λιλικά, μια άλλη γραφική τοποθεσία. Το χωριό γιορτάζει 26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής, και 7 Ιουλίου, της Αγίας Κυριακής.
Αρμόλια
Τα σπίτια στα Αρμόλια είναι πέτρινα και μικρά, χτισμένα το ένα πολύ κοντά στο άλλο, όπως συμβαίνει σε όλα τα Μαστιχοχώρια. Οι κάτοικοι του χωριού φημίζονται για τη δεξιότητά τους στην κατασκευή πήλινων χρηστικών αντικειμένων, όπως στάμνες, βάζα, γλάστρες κ.α. Προς τα βορειοδυτικά του χωριού, πάνω στην κορυφή του λόφου του Λυκουριού βρίσκεται το βυζαντινό κάστρο των Απολίχνων, στο οποίο οι Γενοβέζοι είχαν εγκαταστήσει το Διοικητικό μέγαρο των Μαστιχοχωρίων. Χτίστηκε το 1446 από τον Ιερώνυμο Ιουστινιάνι. Στα ανατολικά του χωριού, στη θέση Λαγκάδι, βρίσκεται η μονή της Ζωοδόχου Πηγής Βρεττού που ιδρύθηκε στο τέλος του 18ου αιώνα, στη θέση του προϋπάρχοντος ναού της Παναγίας. Κοντά στο μοναστήρι υπάρχει πηγή και πολλοί περιποιημένοι κήποι με όμορφα λουλούδια.
Αξίζει…
Να κάνετε μία βόλτα μέσα στα σοκάκια και τα καλντερίμια του χωριού και να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας, που είναι ενωμένη με τον Άγιο Δημήτριο στην πλατεία του χωριού, όπου σώζεται ένα από τα πιο ωραία Τέμπλα (χρονολογείται το 1744). Τέλος, στην πλατεία του χωριού μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας και μοναδικούς μεζέδες.
Πατρικά
Ένα από τα παλαιότερα μεσαιωνικά χωριά-κάστρα, κτισμένο αμφιθεατρικά μέσα σε ένα καταπράσινο λόφο. Παλαιότερα περιστοιχισμένο με καστρόπορτες, διατηρεί ως σήμερα, σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά του. Σύμφωνα με χειρόγραφα που έχουν βρεθεί, το πρώτο σπίτι στα Πατρικά κτίστηκε το 1050.
Αξίζει…
Επισκεφτείτε την μοναδική αυτή ορεινή τοποθεσία που ενδείκνυται για βόλτα μέσα στα καλντερίμια και καφεδάκι στην ιδιαίτερη πλατεία του, για να απολαύσετε περιμετρικά την υπέροχη αρχιτεκτονική του χωριού. Θαυμάστε τα αναπαλαιωμένα σπίτια της Μεσαιωνικής εποχής, το Δημοτικό σχολείο που θυμίζει άλλες εποχές και το μεγάλο αριθμό -συνολικά 10- εκκλησιών.
Νένητα
Τα Νένητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα Μαστιχοχώρια, με θέα προς τα μικρασιατικά παράλια. Είναι ένα από τα 24 περίπου χωριά της νότιας Χίου (Μαστιχοχώρια), όπου καλλιεργείται, εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο, το μαστιχόδεντρο ή μαστιχοφόρος σχίνος (Pistacia lentiscus var. Chia), από το οποίο εξάγεται η περίφημη μαστίχα.
Αξίζει…
Επισκεφτείτε το μοναστήρι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, λίγο έξω από το χωριό, που κτίστηκε το 1305. Για φαγητό, καλές ψαροταβέρνες βρίσκονται παραλιακά, στα βόρεια η Βοκαριά και στα νότια τα Γρίδια. Στα Νένητα βρίσκεται και ο Βοτανικός Κήπος Αιγαίου. Εδώ διατηρούνται ενδημικά είδη της πλούσιας χλωρίδας της Χίου και του Αιγαίου γενικότερα. Σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για προστατευόμενα είδη, που έχει κανείς την ευκαιρία να γνωρίσει και να θαυμάσει, σε μια πλαγιά των Νενήτων με θαυμάσια θέα στο Ανατολικό Αιγαίο. Το χωριό πανηγυρίζει της Αναλήψεως, όπου γίνονται αυτοσχέδιες αλογοδρομίες από τα Γρίδια στα Νένητα και στις 15 Αυγούστου, της Παναγίας.
Βουνό & Φλάτσια
Το Βουνό διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το ρυμοτομικό σχέδιό του και έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός από την Πολιτεία. Το όνομα του χωριού οφείλεται στο βουνό στο οποίο είναι κτισμένο, γι’ αυτό και δεν έπαθε μεγάλες ζημιές κατά το σεισμό του 1881. Διατηρώντας την αρχιτεκτονική του, είναι οχυρωμένο με έναν εξωτερικό τοίχο που ονομάζεται ‘Γύρος’ και αποτελείται από στενά δρομάκια, τα οποία σε πολλά σημεία σκεπάζονται από τους ‘κουπαστούς’. Κοντά στα Φλάτσια βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος των Στουπιών, σε τοποθεσία με μοναδική θέα. Στα νοτιοανατολικά μπορείτε να επισκεφθείτε το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.
Αξίζει…
Συνδυάστε να επισκεφτείτε το Βουνό με τους στενούς του δρόμους και την ιδιαίτερα δαιδαλώδη διάταξη, πηγαίνοντας στη συνέχεια στις καταπληκτικές (οι περισσότερες οργανωμένες) παραλίες της περιοχής, ιδανικές για κολύμπι και καλό φαγητό. Να ξαποστάσετε στο δημοτικό κήπο του χωριού, με εκπληκτική θέα προς τα παράλια Λιλικά-Κώμης. Απολαύστε στη γραφική πλατεία των Φλατσίων τον καφέ σας, καθώς λειτουργούν 2 καφενεία με θέα την πετρόκτιστη εκκλησία του χωριού. Το χωριό διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια και ένα αξιόλογο παλαιοπωλείο που λειτουργεί κατά τη θερινή περίοδο. Το χωριό γιορτάζει κάθε Δευτέρα του Πάσχα τη μνήμη του Άγιου Γεωργίου των Στουπιών.
Κοινή
Ένα μικρό παραδοσιακό μεσαιωνικό χωριό που καταστράφηκε ολοσχερώς από το μεγάλο σεισμό του 1881. Η εκκλησία του χωριού, η Ζωοδόχος Πηγή, κατασκευασμένη το 1879, ήταν από τα λίγα κτίσματα που σώθηκαν.
Αξίζει…
Επισκεφτείτε την Ιερά Μονή Επισκέψεως, μοναστήρι Σταυροπηγιακό (υπάγεται απευθείας στο Πατριαρχείο) που χτίστηκε κατά τον 16ο αιώνα. Σήμερα δεν έχει μοναχούς, καθώς τα περισσότερα κελιά γκρεμίστηκαν, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ όμορφο. Συγκεντρώνει πολύ κόσμο στις τρεις βασικές γιορτές που γίνονται εκεί: Στον Επιτάφιο, τον Δεκαπενταύγουστο αλλά και στις 15 Μαΐου.
Παγίδα
Η Παγίδα είναι ένα μικρό χωριό, ανάμεσα στη Κοινή και την Έξω Διδύμα, φημισμένο για τους μουσικούς και τους κτίστες της. Οι κάτοικοί του σήμερα ασχολούνται με την καλλιέργεια της μαστίχας και της ελιάς. Είναι ο μικρότερος παραδοσιακός οικισμός της περιοχής και γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, του Σωτήρος.
Έξω Διδύμα
H Έξω Διδύμα είναι ένα από τα μικρότερα χωριά της Νότιας Χίου με ελάχιστους κατοίκους. Κοντά στο χωριό βρίσκεται η Παναγιά η Σικελιά, ένα βυζαντινό μοναστήρι του 13ου αιώνα. Το χωριό γιορτάζει στις 6 Αυγούστου του Σωτήρος, και στις 8 Σεπτεμβρίου στη Γέννηση της Παναγίας.
Αξίζει…
Περιηγηθείτε στα υπεραιωνόβια πλατάνια που πλαισιώνουν την πλακόστρωτη πλατεία του χωριού και συνεχίστε προς το Μοναστήρι της Παναγίας της Σικελιάς, καθώς προσφέρεται για περιπάτους γύρω από αυτό. Καταπράσινη και με θέα περιπατητική διαδρομή είναι και αυτή που ξεκινάει από την Παναγία την Ευαγγελίστρια και καταλήγει στην καθολική εκκλησία Παναγία Μεντονιά ή Παντονιά.
Μέσα Διδύμα
Η Μέσα Διδύμα είναι ένα μικρό καστροχώρι κοντά στο δίδυμο χωριό του, Έξω Διδύμα. Το παλιό χωριό είχε τέσσερις πόρτες και ήταν χτισμένο γύρω από ένα λιβάδι. Η σημερινή πλατεία και το βόρειο τμήμα του οικισμού προστέθηκαν μετά την εξάλειψη της πειρατείας. Το χωριό γιορτάζει στις 22 Ιουλίου, της Αγ. Μαρκέλλας και των Ταξιαρχών στις 8 Νοεμβρίου.
Αξίζει…
Περιηγηθείτε γύρω από το χωριό καθώς κοντά βρίσκεται η τοποθεσία «τα Βασιλικά», με πολλά μεσαιωνικά ερείπια. Πολύ κοντά στο χωριό αξίζει να επισκεφτείτε επίσης και το μοναστήρι της Αγίας Ματρώνας.
Μυρμήγκι
Κτισμένο 225 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, πάνω σε λόφους με έντονη βλάστηση από ελιές και μαστιχόδεντρα. Τα ερείπια ενός μικρού μεσαιωνικού κάστρου σώζονται μέχρι σήμερα, καθώς επίσης, και οι αρδευτικές εγκαταστάσεις των Γενουατών.
Αξίζει…
Επισκεφτείτε το μικρό αυτό χωριό, για το μεγάλο και θαυμάσιο, αρχιτεκτονικά, πηγάδι και τη μικρή σήραγγα με την πέτρινη καμάρα που οδηγεί στην πηγή του Καραμάν Αγά. Το χωρίο γιορτάζει στις 17 Ιουλίου, στη χάρη της Αγίας Μαρίνας που είναι και η κεντρική εκκλησία του οικισμού. Απολαύστε τη μαγευτική θέα προς τα Νότια παράλια της Χίου από την πλατεία.
Καταρράκτης
Ο Καταρράκτης είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της νοτιοανατολικής Χίου με μικρό λιμάνι και ψαροταβέρνες. Ο παλαιός οικισμός ήταν στο επάνω μέρος της πλαγιάς, πάνω στον κύριο δρόμο Καλλιμασιάς – Νενήτων, χτισμένος από τον Ιωάννη Della Rocca Guistiniani. Μετά το σεισμό όμως του 1881, καταστράφηκε ολοσχερώς και εγκαταλείφθηκε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κατεστραμμένα μεσαιωνικά σπίτια και η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Αργέντη.
Αξίζει…
Συμπεριλάβετε στη βόλτα σας έναν από τους παλιότερους οικισμούς της περιοχής, καθώς ο Καταρράκτης προσφέρεται για περίπατο δίπλα στη θάλασσα και φρέσκους ψαρομεζέδες στα καφενεία και στις ταβέρνες πάνω στο λιμάνι.
Καλλιμασιά
Η Καλλιμασιά, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ζωντανά Μαστιχοχώρια, είναι χτισμένη πάνω σε ένα κάμπο, περιτριγυρισμένη με ελαιόδεντρα. Όπως όλα τα χωριά, έτσι και η Καλλιμασιά καταστράφηκε από το μεγάλο σεισμό του 1881, που άφησε πίσω μεσαιωνικά ερείπια. Το χωριό σήμερα σφύζει από ζωή με καφενεία, καφετέριες και καταστήματα αλλά και καλοδιατηρημένες εκκλησίες, όπως ο κεντρικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου και η Μονή της Παναγιάς της Πλακιδιώτισσας. Κοντά στο χωριό βρίσκεται μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Χίου, η οργανωμένη παραλία της Αγιάς Φωτιάς, αλλά και η πιο ήρεμη και απομονωμένη παραλία του Αγίου Αιμιλιανού.
Αξίζει…
Κολυμπήσετε στη παραλία της Αγιάς Φωτιάς, με τα κρυστάλλινα νερά της. Είναι οργανωμένη με ναυαγοσώστη, ομπρέλες, ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ. Η περιοχή διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καφετέριες, καθώς επίσης και πολλά εστιατόρια και ταβέρνες που προσφέρουν θαλασσινό φαγητό και ντόπιους μεζέδες.
Η Καλλιμασιά διαθέτει ένα πλούσιο σε εκθέματα Λαογραφικό Μουσείο. Εορτάζει στις 8 Αυγούστου, τη χάρη του Αγίου Αιμιλιανού στην ομώνυμη παραλία και στις 15 Αυγούστου της Παναγίας, στην πλατεία του χωριού.
Θολοποτάμι
Αξίζει…
Θαυμάστε τους παλαιούς ανεμόμυλους που θα σας υποδεχτούν κατά την είσοδο σας στον οικισμό. Μετά περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια του Θολοποταμίου με τα ψηλά πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά και απολαύστε στην πλατεία τον καφέ σας με την εκπληκτική θέα. Λίγο πιο έξω από το χωριό, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον ιερό ναό του Αγίου Πέτρου & Παύλου, ειδικά στις 29 Ιουνίου, που γιορτάζει με πανηγύρι στο προαύλιο της εκκλησίας. Ο κεντρικός ναός του χωριού είναι της Παναγίας και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.