To Top

Χίος

Ο περίφημος Κάμπος στην κεντρική Χίο διατηρεί αναλλοίωτα εντυπωσιακά αρχοντικά

Κάμπος

Ο Κάμπος είναι μία από της πιο χαρακτηριστικές περιοχές της Χίου. Πρόκειται για ένα μοναδικό οικιστικό σύμπλεγμα όπου το φυσικό περιβάλλον βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την τοπική αρχιτεκτονική. Βρίσκεται 6 χιλιόμετρα από την πόλη και αποτελεί προάστιό της. Το χαρακτηριστικό της περιοχής είναι τα εντυπωσιακά αρχοντικά μέσα στα περιβόλια εσπεριδοειδών.
Περισσότερα
Ο οικισμός προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικός τόπος και παραδοσιακός οικισμός. Ψηλοί μαντρότοιχοι από την χαρακτηριστική θυμιανούσικη πέτρα προστατεύουν τα δέντρα από τους ψυχρούς βορινούς ανέμους αλλά και τα κτήματα από τα περίεργα βλέμματα. Ο Κάμπος αποτελεί στοιχείο της γενοβέζικης κληρονομιάς του νησιού, καθώς δημιουργήθηκε από τους Γενουάτες και την τοπική αριστοκρατία του 14ου αιώνα ως χώρος εξοχικών κατοικιών.

Μην ξεχάσετε:

  • Να επιλέξετε έναν παραδοσιακό ξενώνα για τις διακοπές σας
  • Να επισκεφθείτε ένα περιβόλι
  • Να κάνετε ποδήλατο στα στενά δρομάκια ανάμεσα στα περιβόλια
  • Να ανακαλύψετε εστιατόρια με τοπικές γεύσεις
  • Να γευθείτε τοπικά γλυκά του κουταλιού
  • Κάθε χρόνο, μέρος της διαδρομής του Ημιμαραθώνιου Χίου διασχίζει τον Κάμπο περνώντας μέσα από αυλές αρχοντικών και περιβόλια.
  • Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου διοργανώνει συναυλίες και παραστάσεις σε αρχοντικά του Κάμπου
Ένα από τα πιο ξακουστά μέρη της Χίου, ο Βροντάδος διακρίνεται για το έθιμο του Ρουκετοπόλεμου το βράδυ της Ανάστασης.

Βροντάδος

Σε μια απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τη Χώρα, ο Βροντάδος είναι πλέον προάστιο της πόλης. Για δύο πράγματα είναι γνωστός: για τους καπεταναίους και ναυτικούς που βγάζει και για το ρουκετοπόλεμο, το παραδοσιακό έθιμο του Πάσχα. Στην περιοχή αξίζει να θαυμάσει κανείς τους ανεμόμυλους στην παραλία και να επισκεφτεί το λαογραφικό μουσείο του Φιλοπρόοδου Ομίλου. Στην βόρεια πλευρά του Βροντάδου υπάρχει η λεγόμενη "Πέτρα του Ομήρου" (Δασκαλόπετρα), ένας μονοκόμματος βράχος σε μορφή καθίσματος, όπου σύμφωνα με την παράδοση, ο Όμηρος δίδασκε τα αθάνατα έπη του. Λίγο πιο πάνω, με θέα στα μικρασιατικά παράλια, βρίσκεται ο τάφος του δημοτικιστή Γιάννη Ψυχάρη.
Συνεχίζοντας το δρόμο προς βορρά, συναντάμε την Ιερά Μονή Μυρσινιδίου, και λίγο πιο κάτω την ομώνυμη αγαπημένη παραλία. Όλο το παραλιακό μέτωπο του Βροντάδου είναι γεμάτο παραλίες, με αρκετές οργανωμένες και πολύ δημοφιλείς, όπως ο Αφανής ναύτης, ο Βελονάς και ο Όρμος Λω. Στο Βροντάδο υπάρχουν διάφοροι τύποι καταλυμάτων, καφετέριες και ταβέρνες με νόστιμους μεζέδες.
Η εκκλησια του Αγίου Ευστρατίου στα Θυμιανά της Χίου, εντυπωσιάζει τον επισκέπτης με το περίτεχνο βοτσαλοτό της.

Θυμιανά & Νεοχώρι

Τα Θυμιανά είναι ένα αρκετά μεγάλο χωριό ιδιαίτερα γνωστό για τα λατομεία του που προμήθευαν όλο το νησί με την καφεκόκκινη «Θυμιανούσικη» πέτρα. Αυτό το χαρακτηριστικό χιώτικο στοιχείο μπορεί να το θαυμάσει ο επισκέπτης στην εκκλησία του Αγίου Ευστρατίου, χτισμένη το 1890 με το ιδιαίτερο βοτσαλωτό προαύλιο του αλλά και στους ψηλούς μαντρότοιχους των σπιτιών στον Κάμπο. Διάσημη γιορτή είναι η «Μόστρα των Θυμιανών», τις Απόκριες, με άρματα και παραδοσιακούς χορούς του χωριού. Αξίζει να επισκεφτείτε τις μοναδικές ταβέρνες του χωριού που φημίζονται για την κουζίνα και τους μεζέδες τους. 

Το Νεοχώρι αποτελείται από μικρά πέτρινα κτίρια και η κεντρική εκκλησία είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου. Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται η Μονή του Αγίου Μηνά και η πολύ γνωστή οργανωμένη παραλία της Αγιάς Φωτιάς, με καταλύματα και ταβέρνες με θέα τη θάλασσα. Το χωριό γιορτάζει 12 Αυγούστου, της Αγίας Φωτεινής.  

Μεσαιωνικοί οικισμοί

( Ανάβατος, Αυγώνυμα, Σιδηρούντα )

Ανάβατος

Ανάβατος

Ο μεσαιωνικός οικισμός Ανάβατος είναι ένας ιστορικός τόπος της Χίου, συνδεδεμένος με τη Σφαγή του 1822. Γνωστός και ως «Ο Μιστράς του Αιγαίου» είναι χτισμένος πάνω σε απόκρημνο βράχο, με μοναδική πρόσβαση από τη βόρεια πλευρά του. Έχει καλοδιατηρημένη μορφή με διώροφα, στενόμακρα σπίτια και τείχη φτιαγμένα από πέτρα. Στην ακρόπολη, όπου γίνονται αναστηλωτικές εργασίες, μπορεί κανείς να δει το θαυμάσιο κτίριο των τριών ορόφων, όπου στεγάζονταν το ελαιοτριβείο, το Σχολείο και η εκκλησία του Ταξιάρχη και της Παρθένου Μαρίας. Η θέα από ψηλά θα σας αποζημιώσει. Αν και εγκαταλειμμένος, κάποιοι κάτοικοι έχουν αναστηλώσει οικίες στην κάτω ζώνη του οικισμού. Το καλοκαίρι και τα Σαββατοκύριακά λειτουργεί το καφενείο του χωριού που προσφέρει ωραία σπιτικά γλυκά και μαγειρευτό φαγητό.

Περισσότερα
Το χωριό Αυγώνυμα στην Δυτική Χίο προσφέρει ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα

Αυγώνυμα & Σιδηρούντα

Σε κοντινή απόσταση, μόλις 6 χλμ μακριά, βρίσκεται το επίσης γραφικό χωριό των Αυγωνύμων μοναδικά χτισμένο πάνω σε ένα βραχώδη λόφο ανάμεσα σε πευκοδάσος. Τα πέτρινα σε σχήμα κύβου σπιτάκια, τα στενά δρομάκια και η λιθόστρωτη πλατεία είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά του. Η θέα από τα Αυγώνυμα είναι μαγευτική, καθώς από τη μία πλευρά βρίσκεται η θέα του Αιγαίου πελάγους και των Ψαρών και από την άλλη ένα κατάφυτο περιβάλλον. Η μοναδική κρυστάλλινη παραλία της Ελίντας είναι μόλις 10 λεπτά από τον οικισμό. Στο χωριό υπάρχουν παραδοσιακοί ξενώνες, και στις ταβέρνες του χωριού μπορείτε να γευτείτε την τοπική κουζίνα και νόστιμους μεζέδες.

Η Σιδηρούντα, βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού, σε απόσταση 38 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου και είναι χτισμένη στην κορυφή ενός λοφίσκου, ανάμεσα σε πεύκα και ελιές. Ως μεσαιωνικός οικισμός αποτελείται από πέτρινα σπιτάκια και στενά γραφικά δρομάκια. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί την Σιδηρούντα για τη μαγευτική θέα, το μοναδικό ηλιοβασίλεμα και τις μικρές γραφικές παραλίες, στους πρόποδες του λόφου, όπως αυτή της Μακριάς άμμου, του Τηγανιού, του Μετοχιού και των Πραστιών.
Το χωριό Καρυές στην κεντρική Χίο φημίζεται για τα τρεχούμενα κρυστάλλινα νερά του.

Καρυές

Το χωριό Καρυές είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και προβάλει τελευταία στιγμή από το δρόμο μας. Η περιοχή έχει πολλά τρεχούμενα κρυστάλλινα νερά και είναι πολύ γνωστή για το κλίμα, τα αρωματικά βότανα και τα μοναστήρια της, όπως την Παναγία Βοήθεια, τη Νέα Μονή, και τους Άγιους Πατέρες όλες χτισμένες σε ένα κατάφυτο περιβάλλον.

Οι εκκλησίες του χωριού είναι της Αγίας Μαρκέλλας και της Θεοτόκου. Αν επισκεφτείτε τη Χίο την περίοδο του Πάσχα, αξίζει να παρευρεθείτε στο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής την Παρασκευή μετά το Πάσχα.

Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου