To Top

Χίος

Η πόλη της Χίου

Βόλτα με ιστιοπλοϊκό στο λιμάνι
Λιμάνι της πόλης της Χίου
Πανοραμική θέα του Λιμανιού

 

 Κατεβάστε την εφαρμογή

"Ψηφιακή ξενάγηση πόλης Χίου"

 

Η πόλη της Χίου που λέγεται συνήθως και Χώρα, με 29.000 κατοίκους, είναι η πολυπληθέστερη πόλη του νησιού, διοικητικό, πνευματικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και εμπορικό κέντρο, και συγχρόνως το σπουδαιότερο λιμάνι του.

Κτισμένη στο μέσο περίπου της ανατολικής πλευράς του νησιού, σε οπτική επαφή με τα παράλια της Μικράς Ασίας, θέση η οποία υποδεικνύει τη στενή σχέση που είχε με την Ιωνία. Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι το νησί κατοικείται από το 6.000 π.Χ. Η πόλη της Χίου κτίστηκε από Ίωνες λίγο πριν από το 1.000 π.Χ.

Έτσι η ιστορία της Χώρας ξεπερνά τα 3.000 χρόνια. Σ' όλη αυτή την μακρόχρονη πορεία της η Χίος γνώρισε περιόδους ακμής και παρακμής.
Σήμερα είναι μια πόλη ζωντανή, με οικονομική, ναυτιλιακή και εμπορική δραστηριότητα, αλλά συγχρόνως εκπαιδευτική και πνευματική, καθώς διαθέτει σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, βιβλιοθήκες (Αδαμαντίου Κοραή), αλλά και το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο όπου λαμβάνουν μέρος συνέδρια και συμβούλια όλων των θεμάτων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και γενικά διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Παρόλο που η καταστροφή του 1822, ο σεισμός του 1881 αλλά και η γενικευμένη ανοικοδόμηση των μεταπολεμικών δεκαετιών δεν άφησαν ανεπηρέαστη την ιστορική αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της, η πόλη διατηρεί πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον επισκέπτη, τόσο στο κέντρο, όσο και στις συνοικίες της.

Παραδοσιακοί ανεμόμυλοιΠαραδοσιακοί ανεμόμυλοι

Για να αποφύγετε τον κυκλοφοριακό φόρτο του κέντρου της πόλης, μπορείτε να την επισκεφθείτε πεζοί, αφήνοντας το όχημά σας σε έναν από τους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης (Φάρκαινα, Ναυτικός Όμιλος στα Νότια, οδός Ράμνης, Εύοδος στη βόρεια είσοδο της πόλης).

Περπατήστε στον παραλιακό πεζόδρομο του κεντρικού λιμανιού (Προκυμαία), ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης, τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα...με τις καφετέριες, ουζερί, εστιατόρια.

Πλατεία Βουνακίου
Η πλατεία Βουνακίου, όπου βρίσκονται τα διοικητικά κτίρια της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και το Δημαρχείο, το Οθωμανικό τέμενος (Μετζιτιέ Τζαμί), που στεγάζει το Βυζαντινό Μουσείο, ο μεγάλος και δροσερός Δημοτικός Κήπος, είναι μια περιοχή που συνδυάζει αρμονικά το παρόν με το παρελθόν του τόπου.

Οθωμανική κρήνη κοντά στην πλατείαΟθωμανική κρήνη στην πλατεία ΒουνακίουΚοντά στην πλατεία, υπάρχουν τα αξιοπρόσεκτα κτίσματα που διασώθηκαν από την εποχή της Τουρκοκρατίας στο νησί, το Μπαιρακλή Τζαμί, το Οσμανιέ Τζαμί, καθώς και Οθωμανικές κρήνες.

Περίπου στην ίδια περιοχή βρίσκεται ο ναός του Αγίου Βασιλείου των Πετροκοκκίνων που από τα τέλη του 16ου αιώνα στέγαζε τη Μητρόπολη της Χίου και ο ναός του Αγίου Γεωργίου.

Η επίσημη πύλη του μεσαιωνικού κάστρου της ΧίουΑπό το κέντρο της πλατείας, η οδός Κένεντυ οδηγεί στην επίσημη πύλη του μεσαιωνικού κάστρου της Χίου. Η οικοδόμηση του φρουρίου ανάγεται στα τέλη του 10ου αιώνα και κυρίως στον 11ο αιώνα στη θέση περίπου της αρχαίας πόλης και σε άμεση σχέση με το λιμάνι.
Το κάστρο που κατοικείται συνεχώς από την εποχή που κτίσθηκε μέχρι σήμερα, έχει τα χαρακτηριστικά του παλαιού κατοικημένου φρουρίου, δηλαδή στενά δρομάκια, πολλά ερείπια και κτίρια ποικίλων εποχών.

 

Στο χάρτη θα βρείτε σημεία που προτείνουμε να επισκεφθείτε, εμπλουτισμένα με την ιστορία τους.

 

Στα νότια της πλατείας εκτείνεται ο κεντρικός δρόμος της πόλης, η Απλωταριά. Ο δρόμος διασχίζει τον πυρήνα της παλιάς πόλης, κρατώντας και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής κίνησης, με πολλά καταστήματα που συνθέτουν μια αξιόλογη αγορά.
Στην Απλωταριά βρίσκονται τα περισσότερα κτίρια του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, παλιά αρχοντικά κτίρια. Προς το τέλος της Απλωταριάς και προς τα ανατολικά, ένας δρόμος οδηγεί στο Γυμνάσιο το οποίο ιδρύθηκε το 1792, στην Μητρόπολη, στη Βιβλιοθήκη του Κοραή η οποία αριθμεί 135.000 τόμους και διαθέτει στον πάνω όροφο Πινακοθήκη και Λαογραφικό Μουσείο.

 

Στο χάρτη θα βρείτε όλα τα προτεινόμενα σημεία, μαζί με χρήσιμες πληροφορίες.

 

Στα νότια της πόλης εκτείνονται συνοικίες που κατοικήθηκαν κατά τον 20ό αιώνα και έκτοτε περιλαμβάνουν τις τάσεις επέκτασης της πόλης. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το κεντρικό γήπεδο της πόλης, αλλά και το Ναυτικό Μουσείο.

Τέλος, στην περίμετρο της πόλης βρίσκεται ο Καμμένος Πύργος και ο Γοτθικός Πύργος, κτίσματα της γενουατικής περιόδου.

Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου