Πνευματική Δημιουργία και Τέχνες

pnevmatiki-dimiourgia

omirosΗ Χίος έχει συνδεθεί από την αρχαιότητα μέχρι και τη σύγχρονη εποχή με μια σειρά από ανθρώπους που υπηρέτησαν τα γράμματα και τις Τέχνες. Πατρίδα του μεγαλύτερου ποιητή όλων των εποχών, του Ομήρου (8ος αι. π.Χ), δημιουργού της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, αλλά και του ιστορικού Θεόπομπου (4ος αι. π.Χ), του μαθηματικού Ιπποκράτη του Χίου (5ος αι. π.Χ), που διακρίθηκε στη Γεωμετρία, του δραματικού και λυρικού ποιητή Ίωνα (5ος αι. π.Χ), του Ομηρίδη ραψωδού Κύναιθου, που φέρεται ότι συνέθεσε τον «Ομηρικό ύμνο προς τον Απόλλωνα».

Η περίφημη σχολή των Χίων γλυπτών: Μικκιάδης, Άρχερμος, Βούπαλος και Αθήνις, έκαναν τη Χίο ονομαστή για τις δημιουργίες τους, λέγεται μάλιστα ότι η φτερωτή Νίκη της Δήλου είναι έργο του Αρχέρμου και του Βούπαλου. Ο γλύπτης Γλαύκος ο Χίος, γνωστός επίσης για τα έργα του σε μέταλλο, και τη συγκόλληση μετάλλων που είχε επιτύχει.

mavrokordatosΣτα χρόνια της Τουρκοκρατίας, σημαντικοί Φαναριώτες, όπως ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ιατρός και διπλωμάτης του 17ου αιώνα, έλκουν την καταγωγή τους από τη Χίο. Τρισέγγονός του ήταν ο γνωστός πολιτικός της Ελληνικής Επανάστασης και μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος.

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ο Αδαμάντιος Κοραής, ιατρός και φιλόλογος με βαθιά γνώση του ελληνικού πολιτισμού, κληροδότησε στη γενέτειρά του το θησαυρό των βιβλίων του, που αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία της «Βιβλιοθήκης Κοραή» στη Χίο, μιας από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας.

neofytos vamvasΟ Νεόφυτος Βάμβας, μεγάλος «Δάσκαλος του Γένους» και εκπρόσωπος επίσης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, γεννήθηκε στη Χίο, αλλά και δίδαξε στην περίφημη Σχολή της Χίου.

Νεότεροι Χιώτες φιλόλογοι και λογοτέχνες, με πλούσια λογοτεχνική παραγωγή υπήρξαν ο δημοτικιστής Γιάννης Ψυχάρης, ο Εμμανουήλ Ροΐδης, ο Γ. Σουρής, ο ποιητής Λάμπρος Πορφύρας, ο Γεώργιος Θεοτοκάς, οι ποιητές Αλέξανδρος Γκιάλας, γνωστός με το φιλολογικό ψευδώνυμο «Γ. Βερίτης», και ο Φώτης Αγγουλές.

Ο Κωνσταντίνος Άμαντος και ο Ιωάννης Συκουτρής υπήρξαν φιλόλογοι με πλούσιο επιστημονικό έργο, ενώ σημαντικό επίσης είναι το έργο του ιστορικού της Χίου Γεωργίου Ζολώτα.

gialourisΣτο χώρο της ζωγραφικής και της μουσικής πρέπει να αναφερθούν ο Γιάννης Χρήστου, ένας από τους σημαντικότερους έλληνες συνθέτες και φιλοσόφους της μουσικής του 20ου αιώνα, και ο Νίκος Γιαλούρης, σημαντικός ζωγράφος και χαράκτης

Η Χίος, εξακολουθεί να είναι ένας τόπος με πλούσια πνευματική παραγωγή. Ένας πραγματικά σημαντικός αριθμός ανθρώπων συνεχίζει την πλούσια πνευματική παράδοση του νησιού, με διακρίσεις στην επιστήμη και στην Τέχνη.

 

Χώροι πνευματικής καλλιέργειας και δημιουργίας

Βιβλιοθήκη «Κοραής»

koraisΗ Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου "Κοραής" είναι μία από τις μεγαλύτερες, παλαιότερες και πιο αξιόλογες Βιβλιοθήκες της Ελλάδας, με χρονική αφετηρία το 1792, οπότε λειτούργησε ως παράρτημα της Μεγάλης Σχολής της Χίου. Περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό βιβλίων, χειρόγραφων και άλλων ανεκτίμητων θησαυρών του έντυπου λόγου.
Εξέχον κειμήλιο της Βιβλιοθήκης αποτελεί η δωρεά του Μεγάλου Ναπολέοντα προς τιμήν του Αδαμαντίου Κοραή "Déscription de l'Egypte", αποτελούμενη από 14 εικονογραφημένους τόμους (έκδοση (1809-1822).
Η Βιβλιοθήκη προσφέρεται για πολλές δράσεις, όπως επιστημονική έρευνα και μελέτη, αλλά και για απλή περιπλάνηση στους χώρους της και στους πολύτιμους θησαυρούς της.

Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου

omirio1Το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο αποτελεί το σύγχρονο πυλώνα πνευματικής δημιουργίας του νησιού. Ιδρύθηκε το 1980 και στεγάζεται σε κτίριο του κέντρου, δωρεά του Μιχαήλ και της Σταματίας Ξυλά. Στόχος του είναι η προώθηση της τέχνης και της επιστήμης ως παραγόντων επιμόρφωσης και βελτίωσης των όρων ζωής, όπως και η διασύνδεση του νησιού με φορείς εκτός Χίου στο επίπεδο της επιστήμης, της εκπαίδευσης και εν γένει του πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του έχει πραγματοποιήσει σειρά επιστημονικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ενώ στο πλαίσιό του λειτουργούν καλλιτεχνικά εργαστήρια.

Πηγή: http://www2.egeonet.gr/forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaID=6910

Αρχειακό Υλικό

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου πατώντας εδώ.

Για την ιστοσελίδα "100 Χρόνια Χίος Ελευθέρα", πατήστε εδώ.

Το Chios.gr είναι η επίσημη τουριστική ιστοσελίδα της Χίου και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου - Περιφερειακής Ενότητας Χίου με σκοπό την παροχή πληροφοριών σχετικών με τους τουριστικούς προορισμούς του νησιού, τα αξιοθέατα, τις παραλίες, τις δραστηριότητες και πολλά ακόμα!

Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή ολόκληρου ή μέρους της ιστοσελίδας, χωρίς έγγραφη άδεια από την Π.Ε. Χίου.

greece

mygreece

Διαβάστε για τη Χίο στο
Χίος

pvaigaiou

pou-na-meinete

Επικοινωνία: Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Χίου | Τηλέφωνα : 22713-50514 & 22713-50516 | FAX: 22713-50517 | Emailtourismos@chios.pvaigaiou.gov.gr