Ψαρά

psara2Τα Ψαρά μαζί με τα Αντίψαρα βρίσκονται βορειοδυτικά της Χίου (48) ναυτικά μίλια. Τα δύο αυτά νησάκια μαζί με κάποια άλλα γειτονικά ακατοίκητα όπως το Δασκαλειό, το Κάτω Νησί και ο Άγιος Νικόλαος αποτελούν ένα μικρό σύμπλεγμα.
Ακτοπλοϊκώς τα Ψαρά συνδέονται με το λιμάνι των Μεστών και της Χίου. Το χειμώνα έχουν γύρω στους πεντακόσιους (500) κατοίκους ενώ τα Αντίψαρα κατοικούνται μόνο το καλοκαίρι.

Η ιστορία που έχει γράψει το νησί στον Αγώνα του 1821 είναι μεγάλη. Μετά την Ύδρα και τις Σπέτσες ήταν τότε η τρίτη ναυτική δύναμη στην Ελλάδα. Από τον τόπο αυτό κατάγονταν πολλοί μεγάλοι αγωνιστές.
Στο βόρειο μέρος του νησιού είναι το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, με μια αξιόλογη βιβλιοθήκη.

Ο επισκέπτης θα χαρεί την ηρεμία και την ησυχία που αποπνέει ο τόπος αυτός σε συνδυασμό με τις όμορφες ακρογιαλιές με την πεντακάθαρη θάλασσα του νησιού. Στο γραφικό λιμανάκι, σε μια από τις φιλόξενες ταβέρνες του νησιού, μπορεί να γευτεί κανείς τους σπιτικούς μεζέδες και τα φρέσκια ψάρια.

 

Η «γεύση» των Ψαρών

Φεύγοντας από τα Ψαρά απαραίτητα πρέπει να έχετε γευτεί τους αστακούς για τους οποίους φημίζονται, το μέλι των Ψαρών και το τοπικό τυρί.

 

Θυμηθείτε......

  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο
  • Την εκκλησία του Αγίου Νικολάου
  • Το Μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου

Επισκεφθείτε τον Δήμο Ψαρών

Αρχειακό Υλικό

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου πατώντας εδώ.

Για την ιστοσελίδα "100 Χρόνια Χίος Ελευθέρα", πατήστε εδώ.

Το Chios.gr είναι η επίσημη τουριστική ιστοσελίδα της Χίου και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου - Περιφερειακής Ενότητας Χίου με σκοπό την παροχή πληροφοριών σχετικών με τους τουριστικούς προορισμούς του νησιού, τα αξιοθέατα, τις παραλίες, τις δραστηριότητες και πολλά ακόμα!

Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή ολόκληρου ή μέρους της ιστοσελίδας, χωρίς έγγραφη άδεια από την Π.Ε. Χίου.

greece

mygreece

Διαβάστε για τη Χίο στο
Χίος

pvaigaiou

pou-na-meinete

Επικοινωνία: Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Χίου | Τηλέφωνα : 22713-50514 & 22713-50516 | FAX: 22713-50517 | Emailtourismos@chios.pvaigaiou.gov.gr