To Top

Χίος

Δεκαπενταύγουστος στη Χίο Κύριο

Γνωστός και ως Πάσχα του καλοκαιριού, η μεγαλύτερη γιορτή και αργία του καλοκαιριού, δεν είναι μόνο μία μεγάλη θρησκευτική γιορτή, αλλά και κορύφωση του καλοκαιριού. Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στη Χίο, στην πόλη και στα χωριά πανηγυρίζουν εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ταυτόχρονα, οργανώνονται πολλά πανηγύρια, όπου ντόπιοι και επισκέπτες απολαμβάνουν παραδοσιακή μουσική, εκλεκτούς μεζέδες και χορό ως το πρωί. Πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και άλλων γεγονότων πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του μήνα, δίνοντας πολλές επιλογές στους επισκέπτες για διασκέδαση και μοναδικές εμπειρίες.

Τι μπορείτε να κάνετε στη Χίο το Δεκαπενταύγουστο;

Βίκι

Στο Βίκι, γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου στη Χίο. Στο μικρό χωριό του Πελινναίου, μόνιμοι κάτοικοι και χωριανοί που ζουν εκτός Χίου επιστρέφουν για τη μεγάλη γιορτή. Το πανηγύρι είναι τριήμερο και – λόγω και της απόστασης από το κέντρο – διατηρεί την αυθεντικότητά του. Την ημέρα της γιορτής, μετά την λειτουργία, στήνονται μεγάλα τραπέζια στην πλατεία μπροστά στην εκκλησία, όπου προσφέρεται παραδοσιακό κατσικοπίλαφο. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, ενώ υπάρχει εθελοντική συμμετοχή για την εκκλησία.

Πυργί

Στη νότια Χίο, το μεγάλο πανηγύρι γίνεται στο Πυργί. Στη γραφική πλατεία του χωριού, όπου δεσπόζει η χωριοκλησιά με τον παραδοσιακό διάκοσμο των ξυστών, το γλέντι διαρκεί τρεις ημέρες, με τους χορευτές να στροβιλίζονται στους ξέφρενους ρυθμούς του πυργούσικου χορού.

Βολισσός και Αμανή

Η Αμανή, στη βορειοδυτική Χίο, έχει την τιμητική της τον Αύγουστο. Τα μικρά χωριά, αλλά και το κεφαλοχώρι της, η Βολισσός, υποδέχονται τους ξένους τους και τους επισκέπτες. Οι πλατείες γεμίζουν, οι παραλίες επίσης. Εκδηλώσεις και μαζώξεις οργανωμένες ή αυθόρμητες συμβαίνουν καθημερινά και μεγάλα τραπέζια στήνονται στις πλατείες και στα ταβερνάκια των χωριών. Τον Δεκαπενταύγουστο έχει πανηγύρι στην Πισπιλούντα και αν βρίσκεστε δυτικά, τότε δεν πρέπει να το χάσετε.

Χορέψετε, χορέψετε

Πανηγύρια το Δεκαπενταύγουστο στη Χίο έχει επίσης: στην Καλλιμασιά (15/8), στα Νένητα (15/8), στο Χαλκειός, στο Πιτυός (14 & 15/8), στα Καρδάμυλα (14/8), στον Άγιο Γιώργη Συκούση (15/8), στον Καταρράκτη (15/8, ημερήσιο), στη Λαγκάδα (14/8).

Αν ψάχνετε κάτι διαφορετικό, φέτος ο Δεκαπενταύγουστος συμπίπτει με την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Πανσέληνος στο Μουσείο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, στο πλαίσιο των θερινών δράσεων για τον εορτασμό της Πανσελήνου, που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα ανοίξει για το κοινό τους χώρους της:

Οι χώροι θα είναι ανοιχτοί από 21:00 έως 01:00 με ελεύθερη είσοδο.

Πεζοπορία με την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Οι «Φίλοι Μονοπατιών Χίου» συνεχίζουν την παράδοση και διοργανώνουν και φέτος την 4η πεζοπορία υπό το φως της πανσελήνου την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019. Η διαδρομή που επιλέχθηκε έχει μήκος περίπου 6,5 χιλιόμετρα και είναι μέτριας δυσκολίας, με αναμενόμενο χρόνο πορείας τις 2,5 – 3 ώρες. Ωστόσο επειδή ένα μεγάλο μέρος της πεζοπορίας θα πραγματοποιηθεί βράδυ, η συγκεκριμένη δράση δεν απευθύνεται σε αρχάριους πεζοπόρους.

Αφετηρία της διαδρομής θα είναι τα Νένητα. Χωρισμένοι σε 2 ομάδες θα κατηφορίσουμε προς την Βοκαριά απολαμβάνοντας την ανατολή του φεγγαριού πάνω από τα μικρασιατικά παράλια. Στη συνέχεια θα περπατήσουμε σχεδόν παράλληλα στην θάλασσα υπό το φως της πανσελήνου μέχρι τον Καταρράκτη. Για την διευκόλυνση των πεζοπόρων, την δημιουργία ομαδικού κλίματος, αλλά και για την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος της συγκεκριμένης δράσης, η μετακίνηση προς Νένητα και η επιστροφή από τον Καταρράκτη θα γίνουν με μισθωμένο λεωφορείο. Οι συμμετέχοντες αποδέχονται ανεπιφύλακτα ότι φέρουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τυχόν απώλειες αντικειμένων, ατύχημα, τραυματισμούς. Για αναλυτικές πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Από Πέμπτη 8/8 μέχρι Τετάρτη 14/8 (10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00) αποκλειστικά στην κα. Λιάνα Βαφειάδου – Παπανικολάου στο τηλέφωνο 697 81 24 812.


Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου