Κάτω Φανά: Η απόλυτη χαλάρωση σε αμμουδιά Κύριο

Η παραλία Κάτω Φανά είναι ίσως η ωραιότερη αμμουδιά της Χίου και αγαπημένη παραλία όσων αναζητούν ησυχία και ηρεμία ακόμη και τις πολύβουες ημέρες του Αυγούστου. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Χίου, 6 χιλιόμετρα από το Πυργί (στο δρόμο προς τους χωριό Ολύμποι) και πρόκειται για ένα κολπίσκο καλά προφυλαγμένο από τα μελτέμια του Αιγαίου, που αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να αποφύγουν τα κύματα στην παραλία, ακόμη και τις ημέρες που ο βοριάς «ανακατεύει» τις άλλες παραλίες της Χίου. Για το λόγο αυτό άλλωστε στην αρχαιότητα ο όρμος χρησιμοποιούνταν από τους ναυτικούς ως ασφαλές αγκυροβόλιο.

Ο δρόμος προς την παραλία είναι βατός, παρόλο που σε μεγάλο μέρος του είναι χωματόδρομος  και στη διαδρομή θα συναντήσετε τα ερείπια του ναού του Φαναίου Απόλλωνα (στον οποίο βρέθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. και φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου) και μιας χριστιανικής εκκλησίας.

Η παραλία είναι κυρίως αμμώδης, με λίγο ψιλό βοτσαλάκι, και ρηχή, ιδανική και για οικογένειες με μικρά παιδιά. Δεν είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, όμως κοντά στην παραλία έχει πολλά δεντράκια, κάτω από τα οποία θα βρείτε φυσική σκιά, ιδιαίτερα εάν φθάσετε νωρίς. Καθώς δεν υπάρχει αναψυκτήριο, θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί νερό, τα αναψυκτικά και τα σνακ σας. Μια καλή ιδέα είναι να έχετε πρώτα επισκεφθεί το Πυργί για καφέ και να πάρετε μαζί σας ό,τι χρειάζεστε, αλλά εάν δε θέλετε να χάνετε χρόνο, μπορείτε να σταματήσετε στο χωριό Αρμόλια, που βρίσκεται στη διαδρομή κοντά στην παραλία.

 

Προμηθευθείτε λοιπόν τα απαραίτητα και μην ανησυχείτε για το κουβάλημα, καθώς μπορείτε να αφήσετε τα αυτοκίνητα πολύ κοντά στην παραλία. Άλλωστε η ηρεμία και η ησυχία της παραλίας, αλλά και τα πεντακάθαρα νερά της θα σας αποζημιώσουν.

 

Tip: Για όσους αγαπούν το ψάρεμα, τα βραχάκια στις άκρες της παραλίας μπορούν να γίνουν αγαπημένο λημέρι.

Αρχειακό Υλικό

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου πατώντας εδώ.

Για την ιστοσελίδα "100 Χρόνια Χίος Ελευθέρα", πατήστε εδώ.

Το Chios.gr είναι η επίσημη τουριστική ιστοσελίδα της Χίου και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου - Περιφερειακής Ενότητας Χίου με σκοπό την παροχή πληροφοριών σχετικών με τους τουριστικούς προορισμούς του νησιού, τα αξιοθέατα, τις παραλίες, τις δραστηριότητες και πολλά ακόμα!

Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή ολόκληρου ή μέρους της ιστοσελίδας, χωρίς έγγραφη άδεια από την Π.Ε. Χίου.

greece

mygreece

Διαβάστε για τη Χίο στο
Χίος

pvaigaiou

pou-na-meinete

Επικοινωνία: Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Χίου | Τηλέφωνα : 22713-50514 & 22713-50516 | FAX: 22713-50517 | Emailtourismos@chios.pvaigaiou.gov.gr