To Top

Χίος

Τσίκουδα: το αγαπημένο φθινοπωρινό σνακ των Χιωτών Κύριο

Αν κάνετε μια βόλτα στην αγορά της Χίου αυτές τις μέρες θα δείτε να πουλούν τα τσίκουδα, αυτούς τους μικρούς πράσινους ξηρούς καρπούς που οι Χιώτες αγαπούν και μασούν με μανία τη φθινοπωρινή περίοδο.

 

Τα τσίκουδα είναι στην ουσία οι καρποί του δέντρου Τερέβινθος ή αλλιώς Τσικουδιά. Το δέντρο αυτό συγγενεύει με τη φιστικιά (Pistacia vera) και το σχίνο (Pistacia lentiscus). Το φθινόπωρο ωριμάζουν οι καρποί της, οι οποίοι είναι ιδιαιτέρως νόστιμοι: η γλυκιά και συγχρόνως πικάντικη γεύση τους ξετρελαίνει τους ντόπιους οι οποίοι τα μασούν με μανία. Θα τα βρείτε αυτή την περίοδο στα καταστήματα με ξηρούς καρπούς ή εάν είστε τυχεροί θα απολαύσετε την αγαπημένη εικόνα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης όπου πλανώδιοι μικροπωλητές τα πουλούν φωνάζοντας πολλές φορές «Τσίκουδο χοντρό, τσίκουδο ρεβιθάτο».

Τα τσίκουδα έχουν μάλιστα πολύ σημαντική αξία και στο παρελθόν οι ντόπιοι έφτιαχναν με παραδοσιακό τρόπο ένα πολύ υγιεινό έλαιο, το τσικουδόλαδο. Σήμερα το έλαιο αυτό είναι δυσεύρετο καθώς η διαδικασία συλλογής και παραγωγής του είναι πολύ επίπονη.

Εάν βρίσκεστε στη Χίο τη φθινοπωρινή περίοδο αξίζει πραγματικά να τα δοκιμάσετε. Να τα μασήσετε όμως με προσοχή καθώς ο μικρός σκληρός πυρήνας τους, που οι Χιώτες έχουν μάθει από μικροί να σπάνε με τρόπο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια σας! 


Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου