To Top

Χίος

Ας επισκεφθούμε στα Οθωμανικά λουτρά, στο Κάστρο της Χίου Κύριο

Το Κάστρο της Χίου, με τις γραφικές γειτονιές  και τα στενά δρομάκια, είναι από τις περιοχές που θα πρέπει να συμπεριλάβει κανείς σε μια επίσκεψη στην πόλη της Χίου. Άλλωστε εντός του Κάστρου στη Βορειοδυτική πλευρά του επιθαλάσσιου τοίχους, βρίσκεται το συγκρότημα των Οθωμανικών Λουτρών, τα λεγόμενα χαμάμ. Μετά από την ανάπλασή τους, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία το καλοκαίρι του 2012, αποτελούν ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα και πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Χίου.

 

Αξίζει κανείς τα να τα επισκεφτεί και να θαυμάσει το καλοδιατηρημένο κτίριο τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά.

Η είσοδος στα Λουτρά γίνεται από την αριστερή πλευρά, στην αίθουσα που λειτουργούσε ως  αίθουσα υποδοχής, όπου βρισκόταν τα ‘αποδυτήρια’. Εκεί σήμερα βρίσκεται και η υποδοχή των επισκεπτών από όπου μπορείτε να προμηθευθείτε σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια, μεταφρασμένα σε αρκετές γλώσσες.

 

Στη συνέχεια ο επισκέπτης των λουτρών περνά, μέσω ενός στενού χώρου  που θερμαινόταν μέτρια για να συνηθίζει το σώμα στη ζέστη, στη μεγάλη αίθουσα με τον κεντρικό θόλο, που ήταν στολισμένη με γείσα και άλλα διακοσμητικά στοιχεία, που της απέδιδαν την απαιτούμενη αίγλη της εποχής. Αυτή ήταν η κεντρική αίθουσα, εφοδιασμένη με μαρμάρινους πάγκους, όπου γινόταν η ζεστή λούση. Στο θόλο υπήρχαν ειδικές τρύπες με γυαλί, απ’ όπου εισχωρούσε το φως, κάτι το οποίο υπάρχει ακόμη και σήμερα και φωτίζει υπέροχα το χώρο.  Αξίζει να σταθείτε στο χώρο να θαυμάσετε τις λεπτομέρειες και να φανταστείτε εικόνες της εποχής.

 

Στη συνέχεια θα συναντήσετε δύο μικρότερους χώρους που παλαιότερα ήταν θερμοί και χρησίμευαν για δευτερεύουσες υπηρεσίες. Σήμερα εκεί μπορείτε να δείτε ένα δείγμα από το πώς ήταν φτιαγμένα τα θεμέλια του λουτρού,  προκειμένου να γίνεται η κυκλοφορία του ατμού και του θερμού αέρα κάτω από αυτά.

 

Tip: to ωράριο λειτουργίας των λουτρών είναι από Τρίτη - Κυριακή από τις 08:00 έως τις 15:00.


Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου