Οινοεμπειρίες στη Βόρεια Χίο Κύριο

Το κρασί αποτελεί από την αρχαιότητα ένα από τα πιο αξιόλογα και φημισμένα προϊόντα που παράγει η Χίος.  Σύμφωνα με το Χιώτη ιστορικό της αρχαιότητας Θεόπομπο, ο Οινοπίων, γιος του Διονύσου, έμαθε στους Χιώτες να φυτεύουν και να καλλιεργούν αμπέλια και να παράγουν το κρασί. Η ποιότητα του χιώτικου κρασιού, που ήταν γνωστό και ως «Αριούσιος Οίνος» τον έκανε γρήγορα γνωστό στην Ελλάδα και όχι μόνο. Τα χιώτικα πλοία τον μετέφεραν παντού μέσα σε αμφορείς και πουλιόταν ακριβά, γι' αυτό και το όνομά του είχε συνδεθεί με δαπανηρά και πλούσια συμπόσια, τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και κατά τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο, ενώ ακόμη και στα νεότερα χρόνια, περιηγητές και ταξιδιώτες μίλησαν γι' αυτόν με εγκωμιαστικά λόγια.

 

Τα τελευταία χρόνια, κυρίως στη Βόρεια Χίο έχει αναπτυχθεί η οινοπαραγωγή και οι ντόπιοι έχουν καταφέρει να παράγουν πολύ ποιοτικά κρασιά. Μάλιστα έχουν κάνει τα οινοποιεία τους επισκέψιμα και  οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της παραγωγής, να ενημερωθούν από οπτικοακουστικό υλικό για την ιστορία του τόπου και του κρασιού, να γευθούν κρασιά σε συνδυασμό με τοπικές νοστιμιές και να αγοράσουν τα κρασιά της προτίμησης τους.

 

Tip: Στην επόμενη επίσκεψή σας στη Χίο αξίζει λοιπόν σε μια εξόρμηση στη Βόρεια Χίο να επισκεφθείτε ένα οινοποιείο. Τα επισκέψιμα οινοποιεία είναι ο Αριούσιος Α.Ε και το Κτήμα Κεφάλα .

Αρχειακό Υλικό

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου πατώντας εδώ.

Για την ιστοσελίδα "100 Χρόνια Χίος Ελευθέρα", πατήστε εδώ.

Το Chios.gr είναι η επίσημη τουριστική ιστοσελίδα της Χίου και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου - Περιφερειακής Ενότητας Χίου με σκοπό την παροχή πληροφοριών σχετικών με τους τουριστικούς προορισμούς του νησιού, τα αξιοθέατα, τις παραλίες, τις δραστηριότητες και πολλά ακόμα!

Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή ολόκληρου ή μέρους της ιστοσελίδας, χωρίς έγγραφη άδεια από την Π.Ε. Χίου.

greece

mygreece

Διαβάστε για τη Χίο στο
Χίος

pvaigaiou

pou-na-meinete

Επικοινωνία: Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Χίου | Τηλέφωνα : 22713-50514 & 22713-50516 | FAX: 22713-50517 | Emailtourismos@chios.pvaigaiou.gov.gr