To Top

Χίος

Δρόμοι της παράδοσης στη μουσική της Χίου Κύριο

Πλούσια σε ιστορία, πολιτισμό και παραδόσεις, η Χίος δεν θα μπορούσε παρά να έχει και μια ιδιαίτερα πολύμορφη μουσική παράδοση, που μάλιστα παρουσιάζει εντελώς ξεχωριαστά χαρακτηριστικά, ανάλογα με την περιοχή του νησιού. Όπως συμβαίνει και σε πολλά άλλα επίπεδα, π.χ. στη φυσική διαμόρφωση του τοπίου και στην αρχιτεκτονική, τα Βόρεια χωριά της Χίου διαφέρουν από τα Νότια Μαστιχοχώρια, ακόμη και στη μουσική τους παράδοση. Με πλήθος μουσικών επιρροών που φθάνουν πίσω στους  Ιωνικούς μουσικούς ρυθμούς της αρχαιότητας, περνούν από τη βυζαντινή εποχή, τις επιρροές των λατίνων κατακτητών και φτάνουν μέχρι τη μουσική παράδοση της Μικράς Ασίας και των νησιών του Αιγαίου, η παραδοσιακή μουσική της Χίου είναι ένα στοιχείο που αξίζει να ανακαλύψει ο επισκέπτης.

Οι περιηγητές που ταξίδευαν στη Χίο στα χρόνια της Γενουατοκρατίας και της Οθωμανικής περιόδου, γοητεύονταν από την ομορφιά των γυναικών, την ποικιλία των φορεσιών, που ήταν διαφορετικές σε κάθε χωριό, όπως και οι μουσικές και τα τραγούδια.

Τραγούδια που αφηγούνται ιστορίες με πειρατές και δραματικούς έρωτες, όπως ο τρίπατος Νενητούσικος, τραγούδια που συντροφεύουν τους παραγωγούς στο κοπιώδες έργο της συλλογής της μαστίχας, όπως ο Σχοινιάτικος, και χορεύονται αντίστοιχα στις γιορτές και στα παραδοσιακά πανηγύρια, αντανακλώντας τη χάρη, τη λεβεντιά και τη ζωντάνια του τόπου.  

Υπάρχουν χοροί που χορεύονται σε κύκλο, όπως ο δετός, αλλά στις γιορτές κυριαρχεί ο μπάλος σε ζευγάρια. Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς Χιώτικους χορούς είναι ο Πυργούσικος, γρήγορος, εύθυμος και ζωηρός, που χορεύεται σε τριάδες, παραδοσιακά αποτελούμενες από δύο άνδρες και μια γυναίκα στη μέση, που χορεύουν σε σχήμα V.  

Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι ο διάσημος Γάλλος συνθέτης Maurice Ravel, γνωστός  στους περισσότερους για το αισθησιακό «Μπολερό», συνέθεσε το 1904 τα «Πέντε Ελληνικά Τραγούδια» για γυναικεία φωνή με συνοδεία πιάνου, εμπνευσμένος από παραδοσιακές μουσικές της Χίου, όπως τις είχε καταγράψει ο Γάλλος γλωσσολόγος Humbert Pernot στα ταξίδια του στο νησί. 

Παραδοσιακή Μουσική στα Αρμόλια

Με τη βοήθεια του Μουσικού Σχολείου της Χίου, η μουσική παράδοση του τόπου βρίσκει συνέχεια στη νέα γενιά που προσεγγίζει το παραδοσιακό ρεπερτόριο και τα παραδοσιακά μουσικά όργανα και τους χορούς με το δικό της τρόπο. Μια έκφραση αυτής της προσπάθειας είναι το Μουσικό Εργαστήρι Νέων.

 


Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου