To Top

Χίος

Ταξίδι στη Χίο, από τη Μαίρη Αξιώτη (Μέρος Ι) Κύριο

(σ.σ. Οι προσωπικές εντυπώσεις μιας Ελληνο Αμερικανίδας που επισκέπτεται τη Χίο κάθε χρόνο, εδώ και σαράντα χρόνια)

 

Το νησί της Χίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας, στο Βόρειο Ανατολικό Αιγαίο.

Πριν από μερικά χρόνια, η Χίος ήταν ένα ανεξερεύνητο τουριστικά νησί. Τελευταία αρχίζει να γίνεται γνωστή στους Ευρωπαίους τουρίστες, αλλά και πολλοί Ελληνο-Αμερικανοί  την επισκέπτονται τους καλοκαιρινούς μήνες και κυρίως τον Αύγουστο. Όπως όλοι οι Ελληνο-Αμερικανοί, ο σύζυγός μου κι εγώ επισκεπτόμαστε τη Χίο κάθε καλοκαίρι τα τελευταία σαράντα χρόνια.

 

Όταν πάμε στη Χίο, κάνουμε τα «βασικά», πηγαίνουμε στην παραλία κάθε μέρα, εξερευνάμε τις ανεξερεύνητες παραλίες, απολαμβάνουμε την ομορφιά του καταγάλανου ουρανού, δροσιζόμαστε στα καταγάλανα θαλασσινά νερά της. Στο πέρασμα τόσων χρόνων, ποτέ δεν βαρεθήκαμε να πηγαίνουμε σε παραλίες όπως η Αγια Φωτιά, ο Καρφάς, το Λιθί και η Κώμη. Πάντα απολαμβάνουμε να κολυμπάμε στα γαλήνια νερά, να καθόμαστε κάτω από μια ομπρέλα και να απολαμβάνουμε ένα φραπέ, ή τελευταία ένα freddo cappuccino.

 

 

Η παραλία του Καρφά, το Λιθί και η Κώμη είναι αμμώδεις παραλίες, ενώ η Αγία Φωτιά και ο Ναγός είναι με βότσαλα. Ο Ναγός είναι ένα μικρό χωριουδάκι σε μια μικρούλα παραλία, πολύ γραφική, με βότσαλο. Υπάρχει ένα μικρό καφενείο στην παραλία, όπου μπορείς να παραγγείλεις καφέ. Τα Μαύρα Βόλια είναι μια άλλη παραλία του νησιού, με μαύρα βότσαλα, που προήλθαν από τη λάβα του κοντινού ηφαιστείου. Τα μαύρα βότσαλα της παραλίας ζεσταίνονται τόσο πολύ από τον καλοκαιρινό ήλιο, που δεν μπορείς να περπατήσεις πάνω τους, αν δεν φοράς σαγιονάρες ή παπούτσια για τη θάλασσα. Σε απόσταση περίπου δέκα λεπτών από την παραλία, είναι το μικρό λιμανάκι του Εμποριού, με μερικά εστιατόρια που έχουν θέα στο λιμάνι και τις μικρές ψαρόβαρκες που λικνίζονται στο νερό. Το φαγητό στον Εμποριό, όπως συμβαίνει συνήθως σε όλα τα ελληνικά νησιά είναι πεντανόστιμο. Συνήθως ολοκληρώνουμε την επίσκεψη τρώγοντας ψητό χταπόδι και τηγανητά καλαμάρια, μαζί με τις παραδοσιακές τηγανητές πατάτες, τη χωριάτικη σαλάτα και τηγανητές μελιτζάνες και κολοκύθια. Και φυσικά πάντα συνοδεύουμε αυτά τα νοστιμότατα πιάτα με τζατζίκι και μια καλά παγωμένη ελληνική μπύρα ή ούζο. Όταν βαρεθούμε την πολυκοσμία και τους τουρίστες σ’ αυτές τις πιο γνωστές παραλίες, πηγαίνουμε με το αυτοκίνητο στη Νότια πλευρά του νησιού, σε παραλίες ανεξερεύνητες, όπως τα Κάτω Φανά και η Ελίντα.  Τόσο όμορφες και γραφικές, αλλά με λιγότερο κόσμο!

 

 

 

 Ένα άλλο μέρος που επισκεπτόμαστε συχνά στη Χίο είναι το γραφικό χωριό Πυργί. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια πάνω στις προσόψεις των σπιτιών του σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς γίνεται να έχει κάποιος τόση υπομονή για να δημιουργήσει κάτι τόσο όμορφο και γεωμετρικό. Η επίσκεψη στο Πυργί δεν είναι ποτέ βαρετή, όσες φορές κι αν πας. Το καφενείο στη μέση της πλατείας του χωριού προσφέρει στον επισκέπτη μια εμπειρία κοινωνικής επαφής που σου ζεσταίνει την καρδιά. Το 2018 που μας είχαν επισκεφθεί η κόρη μου και η δίχρονη εγγονή μου, οι άνθρωποι του χωριού έκαναν τόσο πολύ γούστο με τη μικρή, που της πρόσφεραν παγωτό και όπως θα έκανε κάθε δίχρονο, αυτή τους συμπάθησε και συνεννοήθηκε μαζί τους τέλεια με γέλια και χορούς, παρόλο που υπήρχε το εμπόδιο της γλώσσας.

Τα Μεστά είναι άλλο ένα λιμάνι, εκτός από το κεντρικό λιμάνι της Χίου, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Ένα μικρούλι χωριουδάκι, με λίγα εστιατόρια, αλλά με ένα πολύ μεγάλο λιμάνι, που μπορεί να υποδεχτεί μεγάλα πλοία, όπως το Blue Star. Το δρομολόγιο από τον Πειραιά προς τα Μεστά είναι ένα άνετο δρομολόγιο έξι ωρών, αντί για τις 8 ώρες που κάνει κανονικά το καράβι, όταν πηγαίνει στο λιμάνι της Χίου. Τα Μεστά απέχουν από τη Χίο με το αυτοκίνητο περίπου μία ώρα.

Στη Βορειοδυτική πλευρά της Χίου, σε μία περίπου ώρα απόσταση από την πόλη είναι η εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας κοντά στην παραλία, που πήρε το όνομά της από την τοπική Αγία. Εκεί κάθε χρόνο στις 22 Ιουλίου, στη γιορτή της Αγίας Μαρκέλλας, γίνεται ένα διάσημο προσκύνημα. Χιλιάδες άνθρωποι ταξιδεύουν εκεί για να τιμήσουν την Αγία, που θυσιάστηκε από τον πατέρα της. Πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν ακόμη με τα πόδια την απόσταση των 45 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου στην Αγία Μαρκέλλα. Επειδή αυτή η μεριά του νησιού είναι ανοιχτή στο Αιγαίο, τα νερά είναι πιο τρικυμιώδη, αλλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο συνήθως είναι ήρεμα και ζεστά.

 

 


Σε πολλές περιπτώσεις, όταν θέλαμε να ξεφύγουμε από τη ζέστη, επισκεπτόμασταν το μοναστήρι της Νέας Μονής, κρυμμένο μέσα στο δάσος, στο κέντρο του νησιού. Λίγο πιο βόρεια είναι το εγκαταλελειμμένο μεσαιωνικό κάστρο του Αναβάτου. Τα ερείπιά του και τα πετρόκτιστα καλντερίμια του σου φέρνουν στο μυαλό πρίγκιπες και πριγκίπισσες και σκοτωμένους δράκους. Καθώς δύει ο ήλιος πάνω στα ερείπια, σκέφτεσαι ότι θα μπορούσες κάλλιστα να βρίσκεσαι σε ένα από τα επεισόδια του Game of Thrones.

Αυτά είναι μερικά από τα πιο μαγευτικά μέρη που μπορεί κανείς να επισκεφτεί στη Χίο.

Υπάρχουν πτήσεις από την Αθήνα για Χίο κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Υπάρχουν επίσης ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τον Πειραιά: Blue Star Ferries and Hellenic Seaways

Υπάρχουν λεωφορεία που πηγαίνουν στις παραλίες όπως ο Καρφάς, το Λιθί και το σπήλαιο Ολύμπων. Εισιτήρια μπορεί κανείς να βρει στα πρακτορεία στην πόλη.

Για να πάτε σε πιο παρθένες και ανεξερεύνητες παραλίες όπως η Ελίντα και τα Κάτω Φανά θα χρειαστεί να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς τη Χίο, είναι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τον  Αύγουστο συνήθως έχει πολύ κόσμο και κυρίως 1-15 Αυγούστου. Τον Σεπτέμβριο κάνει ακόμη αρκετή ζέστη και έχει λιγότερο κόσμο.

Mary Axiotis

My Greek food website:  http://greekfusioncuisine.blogspot.com/

 

 

 


Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου