To Top

Χίος

Σπήλαιο Ολύμπων, ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Χίου από τη Μαίρη Αξιώτη Κύριο

(σ.σ. Οι προσωπικές εντυπώσεις μιας Ελληνο Αμερικανίδας που επισκέπτεται τη Χίο κάθε χρόνο, εδώ και σαράντα χρόνια)

Υπάρχουν αρκετά μαγευτικά μέρη  που μπορεί κανείς να επισκεφτεί στη Χίο. Ένα αξιοθέατο που μας έκανε μεγάλη εντύπωση είναι το σπήλαιο των Ολύμπων.

 

Το χωριό Ολύμποι βρίσκεται στο Νότιο μέρος του νησιού, σε απόσταση περίπου 35 χιλιόμετρα από την πόλη, ανάμεσα στο Πυργί και τα Μεστά. Είναι ένα μεσαιωνικό, παράξενο χωριό, με μικρά πλακόστρωτα δρομάκια και μια όμορφη μικρή εκκλησούλα. 

Σε μικρή απόσταση από το χωριό, βρίσκεται το σπήλαιο των Ολύμπων. Η είσοδος του σπηλαίου δεν είναι ορατή από το δρόμο. Υπάρχει ένα κατάστημα με αναμνηστικά τουριστικά είδη ακριβώς δίπλα στο εκδοτήριο εισιτηρίων. Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ ανά άτομο και οι ξεναγήσεις γίνονται κάθε μία ώρα ακριβώς. Αν έχετε χρόνο, μπορείτε να περιηγηθείτε στο κατάστημα με τα τουριστικά, που έχει αρκετή ποικιλία από παραδοσιακά ελληνικά αναμνηστικά, όπως τα θρυλικά ελληνικά κομπολόγια και Χιώτικα μπρελόκ. 

Το σπήλαιο των Ολύμπων ανακαλύφθηκε το 1980. Έχει ανοίξει για το κοινό από το 2002, αλλά υπήρχε από την Προϊστορική εποχή. Το σπήλαιο είναι ακόμη ενεργό στη δημιουργία σταλακτιτών και σταλαγμιτών, με μια σταθερή θερμοκρασία 18ο C με 95% υγρασία. Ο εξωτερικός αέρας μπορεί να επηρεάσει τις κλιματικές συνθήκες μέσα στο σπήλαιο, απειλώντας τη σταθερότητα και τους σχηματισμούς του. Ο φωτισμός μέσα είναι χρώματος πορτοκαλλί, με προβολείς στρατηγικά τοποθετημένους για να δείχνουν το δρόμο. Όταν ήμουν μέσα, κοίταξα επάνω και είδα σταλακτίτες να κρέμονται από την οροφή. Κάποιοι μου θύμιζαν κεφάλι λιονταριού, και κάποιοι άλλοι Βουδιστή μοναχό, ή σιντριβάνι σοκολάτας. Όσο πιο πολύ προχωρούσαμε, τόσο πιο δροσερός και υγρός μας φαινόταν ο αέρας, σε σύγκριση με την εξωτερική ατμόσφαιρα. Περπατήσαμε πιο βαθιά μέσα στη σπηλιά, κι ήταν σαν να προχωρούσαμε στα έγκατα της γης, κοιτάζοντας με δέος τους σχηματισμούς από πάνω μας. Σε κάποιο σημείο σταματήσαμε και ο ξεναγός μας πληροφόρησε ότι βρισκόμασταν σε βάθος 30 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους.  Δεν μπορούσαμε να πάμε πιο βαθιά, γιατί ο διάδρομος επίσκεψης έφτανε μέχρι αυτό το σημείο.  Ο ξεναγός μας ζήτησε να ανεβούμε μια ανοξείδωτη στριφογυριστή σκάλα για να μας πάει πίσω και να βγούμε από το σπήλαιο. Καθώς βγαίναμε έξω από το σπήλαιο, ο ξεναγός έκλεινε με προσοχή όλες τις πόρτες πίσω μας για να εμποδίσει την είσοδο ρευμάτων αέρα από το εξωτερικό  μέσα στο σπήλαιο. Προχωρήσαμε πάνω στον τσιμεντένιο διάδρομο και βγήκαμε έξω από τον ίδιο δρόμο που είχαμε μπει.

Βγήκαμε έξω στον καθαρό αέρα και πήγαμε στο αυτοκίνητο. Τόσο ο σύζυγός μου, όσο κι εγώ αισθανόμασταν δέος. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες μέσα στο σπήλαιο μας είχαν κάνει μεγάλη εντύπωση. Αυτοί οι θαυμάσιοι, εκπληκτικοί σχηματισμοί που δημιούργησε η φύση μας φάνηκαν καταπληκτικοί. Μακάρι να είχαμε περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, να μείνουμε μέσα στο σπήλαιο και να κοιτάξουμε τους σχηματισμούς με περισσότερη λεπτομέρεια. Το σπήλαιο είναι ένα πολύ θεαματικό αξιοθέατο και αξίζει σίγουρα να το δει κανείς.

Μέσα στο σπήλαιο επιτρέπονται φωτογραφικές μηχανές και κινητά.

Η Κυριακή είναι η καλύτερη μέρα για να επισκεφθείτε το σπήλαιο Ολύμπων. Δεν έχει τόσο κόσμο, καθώς όλοι βρίσκονται σε κάποια παραλία.

Mary Axiotis

My Greek food website:  http://greekfusioncuisine.blogspot.com/


Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου