To Top

Χίος

Το παρεκκλήσι της Υπαπαντής και η Julliette May Fraser: μια γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα στη Χίο και τη Χαβάη Κύριο

Στο χωριό Βαβύλοι, ένα από τα χωριά των Καμποχώρων, που απέχει 9 χιλιόμετρα από τη Χίο, βρίσκεται ένας από τους πιο απροσδόκητους θησαυρούς του νησιού - το μικροσκοπικό εκκλησάκι της Υπαπαντής, το εσωτερικό του οποίου είναι πλήρως καλυμμένο με τοιχογραφίες ζωγραφισμένες από τη διάσημη ζωγράφο Juliette May Fraser (1887-1983), καταγόμενη από τη Χονολουλού.

Η πλειοψηφία των έργων της Juliette May Fraser βρίσκεται στα νησιά της Χαβάης, όπου γεννήθηκε και πέθανε. Ωστόσο, ενώ εργαζόταν στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του 1960, συναντήθηκε με μια χαρισματική γυναίκα από τους Βαβύλους την κα Αφροδίτη Μακρή, η οποία την κάλεσε για ολιγοήμερες διακοπές στη Χίο. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού γοητεύτηκε από τη Χίο και αυτό το μικρό νεόκτιστο παρεκκλήσι και προσφέρθηκε να ζωγραφίσει τις τοιχογραφίες του. Έμεινε στη Χίο κατά τη χειμερινή περίοδο 1962-1963 με τον συνεργάτη της, τον καλλιτέχνη Ντέιβιντ Άσερμαν. Κάτω από αντίξοες συνθήκες αλλά με τη βοήθεια της κ. Μακρή, όλων των κατοίκων του χωριού και του ντόπιου καλλιτέχνη Νίκου Γιαλούρη, ζωγράφισαν τις τοιχογραφίες του παρεκκλησίου ως δώρο στο χωριό.

Το εξωτερικό της εκκλησούλας είναι διακοσμημένο με γεωμετρικά σχέδια που αναφέρονται  στα ξεχωριστά ξυστά του Πυργίου, ενώ το εσωτερικό του καλύπτεται από νωπογραφίες. Οι αναπαραστάσεις είναι ένα μείγμα  Ανατολής και Δύσης, Βυζαντινής, σύγχρονης και αρχαίας τέχνης, όπου η προοπτική αλλάζει συνεχώς. Τοπία της Χίου και της Χαβάης εναλλάσσονται και εμπλέκονται με τοπία εμπνευσμένα από τις Γραφές. Το σύνολο ενοποιείται με μια ευελιξία και συνολική λαμπρότητα του χρώματος και εκτελείται με μια τέτοια γοητεία, που εκπλήσσει τον επισκέπτη,  αμέσως μόλις διασχίσει την πόρτα της εκκλησίας. Οι τοιχογραφίες της Υπαπαντής  είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα της τέχνης της May Fraser και συγκινούν τον επισκέπτη, καθώς   αποκαλύπτουν την τρυφερή αγάπη της καλλιτέχνιδας για τη Χίο!

 

Tip: Το κλειδί της εκκλησούλας μπορείτε να το βρείτε στο σπίτι που βρίσκεται απέναντι και λίγο βόρεια του Ναού. Χτυπήστε την πόρτα και η κυρία που ζει εκεί θα σας το δώσει με μεγάλη χαρά.


Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου