Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ναυτικό Μουσείο Χίου Κύριο

Το Ναυτικό Μουσείο Χίου στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο, δωρεά των κληρονόμων Αναστασίου και Μαρουκώς Πατέρα, στην οδό Στεφάνου Τσουρή 20, στο κέντρο της πόλης. Ιδρύθηκε για να προβάλει τη μεγάλη ναυτική ιστορία και παράδοση της Χίου και να αναδείξει το ρόλο της στην σύγχρονη ναυτιλία. Η έκθεση περιλαμβάνει συλλογή ζωγραφικών έργων του λαϊκού Βρονταδούση ζωγράφου Αριστείδη Γλύκα με ναΐφ πλοιογραφίες, εξαρτήματα και ομοιώματα πλοίων (από μπρίκια και βαρκαλάδες μέχρι Liberty), φωτογραφίες και αντικείμενα που σχετίζονται με τη ναυτική ζωή. Μία επίσκεψη εκεί είναι απαραίτητη σε μια βόλτα στην πόλη

Στην αυλή του Ναυτικού Μουσείου Χίου κυριαρχεί το μνημείο αφιερωμένο στους 328 Χιώτες ναυτικούς Ε.Ν. που χάθηκαν κατά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο από πολεμικές ενέργειες. Φτιαγμένο από ανοξείδωτο ατσάλι φέρει χαραγμένα τα ονόματα των ναυτικών. Το έργο δημιούργησε ο γλύπτης Αλέξανδρος Κόκκινος.

Το Ναυτικό Μουσείο Χίου διαθέτει βιβλιοθήκη με συλλογή από βιβλία, έντυπα και έγγραφα σχετικά με ναυτιλιακά θέματα. Δημιουργήθηκε από δωρεά του δημοσιογράφου Ευστάθιου Μπάτη και συνεχίζει να εμπλουτίζεται με δωρεές. Το Μουσείο διοργανώνει διαλέξεις, συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, ενώ είναι διαθέσιμο και για φιλοξενία εκδηλώσεων. Το καλοκαίρι συχνά φιλοξενεί στην αυλή ενδιαφέρουσες μουσικές εκδηλώσεις.

Το Μουσείο διαθέτει ένα χαριτωμένο κατάστημα δώρων, όπως χειροποίητα κεραμικά, μπλουζάκια με ναυτικά θέματα και εκτυπώσεις και αφίσες των έργων του Αριστείδη Γλύκα και λιθογραφίες και γκραβούρες της Χίου.

 Ώρες Λειτουργίας

9:00 – 13:00  (1 Νοέμβριου – 30 Απρίλιου) & 9:00 – 14:00 (1 Μάιου – 31 Οκτώβριου) 

Αργίες και Κυριακές: Κλειστό (Εκτός Κυριακές του Αυγούστου – ανοιχτό 9:00-14:00)

Γενική είσοδος: 2,50€ - Παιδικά, Φοιτητικά 1,50€ - Για Σχολεία/Φοιτητές εντός Χίου Δωρεάν

Επικοινωνία

Τηλ: (+30) 22710 44139, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - Website: Ναυτικό Μουσείο Χίου