To Top

Χίος

Πασχαλινή γαστρονομία της Χίου Κύριο

Μπορεί η Χίος να είναι από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς για το Πάσχα λόγω του ρουκετοπόλεμου, αλλά ταυτόχρονα όποιος την επιλέξει πρόκειται εγγυημένα να φάει πολύ καλά. Τόσο οι νηστίσιμες γεύσεις όσο και η κρεατοφαγία που ακολουθεί την Ανάσταση, θα σας καταπλήξουν και σε αυτό το άρθρο σας κάνουμε μερικές προτάσεις που θα απογειώσουν γευστικά τις πασχαλινές σας διακοπές στη Χίο!

 

Τη Μεγάλη Εβδομάδα τα νηστίσιμα έχουν την τιμητική τους. Στις βόλτες σας στην πόλη και στα χωριά αναζητήστε τα αγγιναράκια και κουκιά λαδιού, κουκιά φάβα, ταραμοκεφτέδες, χορτοκεφτέδες και ρεβυθοκεφτέδες για να συνδυάσετε τα νηστίσιμα θαλασσινά. Στα ζαχαροπλαστεία πάλι έχει νηστίσιμα καλτσούνια, μεθυσμένα κουλουράκια με μαρμελάδα και πίτες με ταμπουρά (κόκκινη κολοκύθα).

 

Για καλά ψαρικά κοντά στην πόλη καλή ιδέα είναι η Ιχθυόσκαλα  και η Δασκαλόπετρα όπου τα θαλασσινά καταναλώνονται μόλις βγουν από τις βάρκες. Φυσικά θα πρέπει να σχεδιάσετε και εξορμήσεις σε ψαροχώρια όπως η Λαγκάδα, το Παντουκιός, ο Καταρράκτης και το Λιθί και σε παραλίες όπως η Κώμη, τα Γρίδια και το Εμπορειό όπου τα θαλασσινά  αφθονούν και θα τα απολαύσετε, όπως ακριβώς πρέπει, απευθείας από τη θάλασσα στο πιάτο σας, με ουζάκι, σε τραπεζάκι δίπλα στη θάλασσα.

 

Μετά την Ανάσταση ακολουθεί η κρεατοφαγία, με πρωταγωνιστές τα κατσίκια και τα αρνιά στη σούβλα και φυσικά τα κόκκινα αυγά. Συνδυάστε τα με την επίσκεψη σε ένα γραφικό χωριουδάκι όπως τα Αυγώνυμα ή τη Βολισσό, το Πιτυός,  τα Μεστά ή την Καλαμωτή και τα Αρμόλια. Συνοδεύστε τα με φρέσκια μυζήθρα, αγγιναρόπιτες, τυρόπιτες και ντόπιο κρασί και φυσικά με τα καταπληκτικά χιώτικα τσουρέκια!

 

Στις εκκλησίες των χωριών η Αναστάσιμη λειτουργία είναι πολύ κατανυκτική ενώ στις πλατείες στήνονται γραφικοί φανοί, προκειμένου να «καεί ο Ιούδας». Την Κυριακή του Πάσχα πριν το γιορτινό σας γεύμα σας προτείνουμε να περπατήσετε μια περιπατητική διαδρομή από αυτές που αναφέρουμε στην ιστοσελίδα μας (http://www.chios.gr/drasthriothtes/fysh/peripatitikes-diadromes ) και να απολαύσετε το γεύμα σας με περισσότερη όρεξη και καθαρά πνευμόνια!


Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου