Τοπικά Προϊόντα
Η Χίος είναι ένα ευλογημένο νησί, με πλούσιο έδαφος και άριστο μεσογειακό κλίμα το οποίο ευνοεί την παραγωγή πολλών, διαφορετικών και ποιοτικών προϊόντων.
Μαστίχα Χίου
Οι θεραπευτικές της ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα: Είναι αντιβακτηριδιακή, συμβάλλει στην αντισηψία του στόματος και την πέψη, δυναμώνει τα ούλα, επουλώνει πληγές, απορροφά τη χοληστερόλη. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ενεργεί κατά του έλκους και του καρκίνου του στομάχου.
Πριν φύγετε λοιπόν από τη Χίο, φροντίστε να προμηθευτείτε προϊόντα μαστίχας ανάλογα με τις ανάγκες σας και τα γούστα σας.
Φυσική μαστίχα, αλλά και τσίχλες, ούζο, λικέρ, καραμέλες, πολλά και διάφορα γλυκά, είδη προσωπικής περιποίησης, αρώματα, καλλυντικά & μακιγιάζ, αρωματικά φυσικά σαπούνια και κεριά και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας, πάντα με το μεθυστικό, θεραπευτικό άρωμα της και τις μαγικές της ιδιότητες.
Εσπεριδοειδή
Στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών οφείλεται ο χαρακτηρισμός “μυροβόλος”, που αποδίδεται στη Χίο. Ευωδιαστά περιβόλια με μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, κίτρα και νεράντζια είναι χαρακτηριστικά, ειδικά στην περιοχή του Κάμπου. Το μανταρίνι Χίου είναι αναγνωρισμένο ως προϊόν ΠΓΕ (Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης), με κυριότερο χαρακτηριστικό το έντονο άρωμα και τη μοναδική του γεύση.
Ούζο Χίου
Το παραδοσιακό ούζο παρασκευάζεται με απόσταξη αλκοόλης στην οποία προστίθενται βότανα και άλλα συστατικά όπως μαστίχα, αρωματικά, γλυκάνισο και άνθη λεμονιάς. Το ούζο σερβίρεται συνήθως ως ορεκτικό ποτό, αλλά, χρησιμοποιείται και σε αρκετά κοκτέιλ. Μαζί με το χταποδάκι, την αθερίνα, τη θρούμπα ελιά, τα ντόπια τουρσιά, το τυρί και μύριους άλλους τοπικούς ουζομεζέδες, το χιώτικο ούζο αποτελεί αγαπημένη συνήθεια της τοπικής κοινωνικής ζωής. Το ούζο Χίου παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο σε μικρές οικογενειακές ποτοποιίες του νησιού.
Γλυκά του κουταλιού
Στη Χίο συνηθίζεται να προσφέρεται γλυκό του κουταλιού ως επιδόρπιο. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα συνηθίζεται το τριαντάφυλλο ή βύσσινο σε συνδυασμό με γιαούρτι.
Ένα άλλο γλυκό του κουταλιού συνυφασμένο με την Χίο είναι το λεγόμενο “υποβρύχιο” ή μαστίχα γλυκό, το οποίο φτιάχνεται από μαστίχα με ζάχαρη και ονομάζεται υποβρύχιο γιατί σερβίρεται βυθισμένο σε ένα ποτήρι δροσερό νερό. Τα τελευταία χρόνια μπορείτε να βρείτε και πιο δημιουργικές εκδοχές του υποβρυχίου, π.χ. με άρωμα λεμόνι.
Μπορείτε να δοκιμάσετε όλες τις παραπάνω γεύσεις, που παράγονται στη Χίο από τοπικές οικοτεχνίες ή βιοτεχνίες.
Κρασί "Αριούσιος οίνος"
Τα χιώτικα πλοία τον μετέφεραν παντού μέσα σε αμφορείς και πουλιόταν ακριβά, γι' αυτό και το όνομά του είχε συνδεθεί με δαπανηρά και πλούσια συμπόσια, τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και κατά τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο, ενώ ακόμη και στα νεότερα χρόνια περιηγητές και ταξιδιώτες μίλησαν γι' αυτόν με εγκωμιαστικά λόγια.
Η παραγωγή του «Αριούσιου Οίνου» αναβιώνει τα τελευταία χρόνια και έχουν αναπτυχθεί αξιόλογες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, κυρίως στη βόρεια Χίο, για την ανάπτυξη της οινοπαραγωγής.
(Πηγή: Γρηγόρη Δ. Σπανού, Ο Αριούσιος Οίνος, Το κρασί της Χίου, Έκδοση Αριούσιος Α.Ε., Χίος 2007)
Μπύρα Χίου
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Έχει άρωμα γάλακτος, ενώ είναι ιδιαίτερα εύπεπτο και γευστικό. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η ελαφρώς αλμυρή του γεύση, την οποία οφείλει στην ολιγοήμερη παραμονή του στην άλμη.Το λευκό χιώτικο τυρί είναι διαθέσιμο σε όλα τα καταστήματα τροφίμων, ενώ οι καλοφαγάδες θα το βρουν στα περισσότερα εστιατόρια, ουζερί και ταβέρνες του νησιού.
Μέλι
Στη Χίο παράγονται τρεις κυρίως τύποι μελιού: Το ανθόμελο, που έχει το χαρακτηριστικό άρωμα των εσπεριδοειδών, το πευκόμελο, που είναι επίσης χαρακτηριστικό για το άρωμά του και το θυμαρίσιο μέλι, που είναι πιο ανοιχτόχρωμο αλλά και πιο πυκνό. Στο εμπόριο μπορεί κανείς να βρει συσκευασμένο μέλι Χίου. Υπάρχει επίσης μέλι με άρωμα μαστίχας!
Αρωματικά βότανα
Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν συσκευασμένα, βιολογικά αρωματικά βότανα που έχουν χρήση στη μαγειρική, όπως η ρίγανη,το θυμάρι και ο δυόσμος, στην παρασκευή αφεψημάτων, όπως το χαμομήλι, η φασκομηλιά, στην περιποίηση του σώματος, αλλά και στη φαρμακευτική, όπως το βαλσαμόχορτο, η λεβάντα κ.α.
Επιτραπέζια ελιά θρούμπα Χίου
Τις βρίσκουμε γλυκές (δηλαδή ανάλατες) ή αλατισμένες. Οι χιώτικες κουρμάδες είναι χαρακτηριστικές για τη μεστή σάρκα τους και το μοναδικό άρωμα σχίνου που αναδίδουν, καθώς τα φύλλα του μαστιχόδεντρου χρησιμοποιούνται για να τις αρωματίσουν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Θα τις βρείτε στα τοπικά καταστήματα τροφίμων.
Σούμα Χίου
Από τα τέλη του Οκτώβρη ως τις αρχές του Δεκέμβρη είναι η εποχή του καζανίσματος, το οποίο είναι ταυτόχρονα παραγωγική και κοινωνική διαδικασία για τους ντόπιους. Η ιεροτελεστία της απόσταξης προστάζει το μάζεμα της παρέας και το γλέντι με ντόπιους μεζέδες και μουσική.
Στο καζάνι εκτός από τα σύκα, μπαίνουν και άλλα φρούτα και μυρωδικά όπως γλυκάνισος ή και μαστίχα! Κάθε παραγωγός ακολουθεί τη δική του συνταγή, γι’ αυτό καμία σούμα δεν είναι ίδια με την άλλη. Καζάνια υπάρχουν σε πολλά χωριά του νησιού. Η βασική διαφορά βρίσκεται στην παραγωγή βορρά και νότου: στα νοτιόχωρα συνηθίζεται η προσθήκη γλυκάνισου και μαστίχας στην απόσταξη, κάτι που δεν συναντάται τόσο συχνά στα βορειόχωρα.