To Top

Χίος

Άγ. Γιάννης - Άγ. Γάλας

Πεζοπορία σε ορεινό μονοπάτι.
Image

Πληροφορίες

Θέση: Βορειοδυτική Χίος
Είδος: Πεζοπορία σε ορεινό μονοπάτι
Βαθμός δυσκολίας: 1 - Εύκολο
Μήκος διαδρομής: 2.540 μ.
Χρόνος: 45' περίπου.
Πόσιμο νερό στην διαδρομή: Ναι
Μέγιστο/ελάχιστο υψόμετρο: 400 μ. / 230 μ.
Υψομετρική διαφορά: 160 μ.
Προτεινόμενο σημείο έναρξης: Αγ. Γιάννης

Φυσικό Περιβάλλον: Τυπικό άγονο τοπίο της Αμανής με χαμηλή βλάστηση, σπάρτους και δρυς.

Άγ. Γιάννης - Άγ. Γάλας - Πεζοπορία σε ορεινό μονοπάτι.

Άγ. Γιάννης - Άγ. Γάλας

Η διαδρομή ενώνει το χωριό Άγιο Γάλας με το εγκαταλελειμμένο, από το 1960 περίπου, οικισμό του Αγίου Γιάννη και περιλαμβάνει αξιόλογα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της φύσης του νησιού.
Η έναρξη προτείνεται να γίνει από τον Άγιο Γιάννη, ώστε να εκμεταλλευτούμε την ομαλή κατωφέρεια προς Άγιο Γάλας και να έχουμε χρόνο να δούμε τα σημεία ενδιαφέροντος μετά το τέλος της διαδρομής.

Η πρόσβαση στον εγκαταλελειμμένο οικισμό του Αγίου Γιάννη γίνεται με όχημα από χωματόδρομο καλής βατότητας, ο οποίος αρχίζει ενάμισι περίπου χιλιόμετρο μετά το Άγιο Γάλας, καθώς κατευθυνόμαστε προς τα Νενητούρια.

Στο σημείο έναρξης στον Άγιο Γιάννη βρίσκεται μια μεγάλη δρυς, όπου υπάρχει και χώρος ανάπαυσης.

Από το σημείο αυτό ξεκινούν δύο μικρά αδιέξοδα μονοπάτια, ένα προς το παρατηρητήριο και την πηγή νερού στη βάση ενός πλάτανου και ένα που οδηγεί ανάμεσα από τα εγκαταλελειμένα σπίτια του οικισμού, προς την ομώνυμη εκκλησία. Για να συνεχίσουμε πρέπει να επιστρέψουμε στο σημείο ανάπαυσης, όπου και συνεχίζουμε σε χωματόδρομο μέχρι την είσοδο σε μονοπάτι.

Στην πορεία του μονοπατιού θα συναντήσουμε ξανά χωματόδρομο, που αριστερά οδηγεί προς το εκκλησάκι του Αγ. Σπυρίδωνα ενώ δεξιά συνεχίζει προς Άγιο Γάλας. Ο χωματόδρομος συνεχίζει σε μονοπάτι στο σημείο όπου βρίσκεται και σημείο θέασης με ξύλινο περίπτερο. Από το σημείο μπορούμε να έχουμε άπλετη θέα προς το Άγιο Γάλας, το Αιγαίο και τα Ψαρά, ενώ δεξιά μας, απέναντι από τη ρεματιά υπάρχει ο ιδιαίτερος βραχώδης σχηματισμός «του Βουδά ο γκρεμός».

Το μονοπάτι είναι εύκολο, ευδιάκριτο με ομαλή κλίση και διασχίζει παλιές γεωργικές εκτάσεις (κυρίως σιτηρών) οι οποίες πλέον δεν καλλιεργούνται. Χαρακτηριστικά είναι τα τουλάχιστον τέσσερα αλώνια που είναι ακόμη ευδιάκριτα κατά μήκος της διαδρομής. Από το σημείο αυτό και έως την είσοδο στο Άγιο Γάλας, η διαδρομή είναι πλακοστρωμένη μέχρι και την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Φτάνοντας στο Άγιο Γάλας, περπατάμε στα δρομάκια του, ακολουθώντας τη σήμανση, με τελικό προορισμό το εκκλησάκι του Αγίου Θαλελαίου, το όνομα του οποίου ήταν και το πρώτο όνομα του χωριού. Στη συνέχεια κατεβαίνοντας θα επισκεφθούμε την Παναγία Αγιογαλούσαινα (για να επισκεφθεί κανείς την εκκλησία, πρέπει να ζητήσει το κλειδί από τους χωριανούς) και τέλος το σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος.

Πληροφορίες

Άγιος Γιάννης: Εγκαταλελειμμένο χωριό στην πλαγιά της Αμανής. Η θέση του είναι χαρισματική και προσφέρει απεριόριστη θέα στο Αιγαίο κι ένα καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Τα σπιτάκια, ερειπωμένα πια, είναι χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής των μικρών, φτωχών χωριών της περιοχής με χρήση τοπικών υλικών. Ο κάτω όροφος στα δίπατα σπίτια χρησιμοποιούνταν ως στάβλος ή γεωργική αποθήκη. Οι όροφοι επικοινωνούσαν με σκάλα εξωτερικά, η οποία κατέληγε στο μπαλκόνι. Στο εσωτερικό, που συνήθως είχε δύο δωμάτια, σώζονται ακόμα τα τζάκια, αλλά και οι χοντροί κορμοί, στο κέντρο του δωματίου, που στήριζαν τη στέγη. Το χωριό εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1960.

Άγιο Γάλας: Το πλέον απομακρυσμένο χωριό της Χίου, είναι χτισμένο πάνω σε μικρό ύψωμα, που από τη μεριά της θάλασσας καταλήγει σε απότομο γκρεμό, προφυλάσσοντάς το από τις πειρατικές επιδρομές. Στο χωριό λειτουργούσε πύργος παρατηρητήριο.

Το σπήλαιο: Το Σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος αποτελείται από ένα σύμπλεγμα τριών σπηλαίων. Στην είσοδο του μεσαίου σπηλαίου βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας Αγιογαλούσαινας. Προχωρώντας εσωτερικά συναντάμε το παρεκκλήσι της Αγίας Άννας. Στο βάθος του σπηλαίου βρίσκεται βράχος όπου στάζει λευκό σταλακτιτικό υγρό, που μοιάζει με γάλα λόγω της ασβεστολιθικής του προέλευσης. Σύμφωνα με το μύθο που έδωσε και το όνομα στο χωριό, το υγρό αυτό θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Το χαμηλότερο και μεγαλύτερο σπήλαιο περιλαμβάνει ένα διάδρομο μήκους 220 μέτρων με πολυδαίδαλη μορφολογία και σημαντικό σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Εντυπωσιάζει με το μέγεθός του και το πλήθος των δωματίων του. Είναι από τα πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας από αρχαιολογικής άποψης, αφού μέσα του έχουν βρεθεί ίχνη κατοίκησης από την πρώιμη Νεολιθική εποχή, δηλαδή από το 6.000 π.Χ. Τα ευρήματα (πήλινα αγγεία λίθινα και οστέινα, εργαλεία και ειδώλια) εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου. Ο επισκέψιμος χώρος εκτείνεται σε μήκος 250 μ. με πολλές διακλαδώσεις και επαρκή φωτισμό.

Η Παναγία η Αγιογαλούσαινα: Μικρός βυζαντινός ναός με τρούλο, κτισμένος το 13ο αιώνα, που κρέμεται, κυριολεκτικά, από τα βράχια στην είσοδο του σπηλαίου. Στο εσωτερικό του βλέπουμε το εντυπωσιακό, ξυλόγλυπτο τέμπλο και δείγματα από την πλούσια εικονογράφηση, που κάλυπτε κάποτε όλο το ναό.

Το εκκλησάκι του Αγίου Θαλελαίου: Μικρός ναός, παλαιότερος από την Παναγία Αγιογαλούσαινα, με πολύ αξιόλογο, ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Εναλλακτικές διαδρομές

Λόγω της μορφολογίας του μονοπατιού, δεν υπάρχει δυνατότητα για χρήση άλλου μέσου, όπως το ποδήλατο βουνού, καθώς υπάρχουν σημεία με σκαλοπάτια και απότομες στροφές του μονοπατιού.

Ο χωματόδρομος προς Άγιο Γιάννη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική ή κυκλική διαδρομή.

Χάρτης

Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου