To Top

Χίος

Φα - Λιθί

Πεζοπορία σε ορεινό μονοπάτι.
Image

Πληροφορίες

Θέση: Δυτική Χίος
Είδος: Πεζοπορία σε ορεινό μονοπάτι.
Βαθμός δυσκολίας: 1 – Εύκολο
Μήκος διαδρομής: 4.100 μ.
Χρόνος: 1 ώρα - 1.30΄περίπου
Πόσιμο νερό στην διαδρομή: Όχι
Μέγιστο/ελάχιστο υψόμετρο: 410 μ. / 110 μ.
Υψομετρική διαφορά: 300 μ.
Προτεινόμενο σημείο έναρξης: Φα

Αναβαθμοί με ελιές και οπωροφόρα στη Φα, πεύκα προς το Λιθί. Ορχιδέες υπάρχουν σε πολλά σημεία της διαδρομής.

Φα - Λιθί - Πεζοπορία σε ορεινό μονοπάτι.

Φα - Λιθί

Η περιοχή Φα δεν εξυπηρετείται από συγκοινωνία. Το μήκος της διαδρομής και η έντονη κλίση της ίσως κουράσει την καλοκαιρινή περίοδο.
Ξεκινώντας από τη Φα, αναζητούμε το σημείο έναρξης της διαδρομής επί της ασφάλτινης διαδρομής από τον Άγιο Γιώργη το Συκούση προς Αυγώνυμα.

Συναντάμε δεξιά μας (στα 5200 μέτρα από τη διασταύρωση), την πινακίδα σήμανσης της διαδρομής, όπου και αρχίζει χωμάτινη διαδρομή, σχεδόν κατηφορική και εύκολη. Η διαδρομή εξελίσσεται σε πετρόχτιστο δρόμο, που χρονολογείται από τη μεταεπαναστατική περίοδο –το 1850 περίπου. Πρόκειται για το δρόμο που συνέδεε το Λιθί με τα μονοπάτια της Κεντρικής Χίου. Μετά από ελάχιστο χρόνο θα συναντήσουμε ένα κατεστραμένο γεφυράκι, στο σημείο όπου διασχίζει το ρέμα τη Φα καθώς επίσης και περιποιημένα χωράφια με συκιές, ελιές και αμυγδαλιές. Το δάσος γύρω από την Φα έχει καεί πριν από μερικά χρόνια, αλλά η φυσική αναδάσωση είναι εντυπωσιακή.

Ο λιθόστρωτος αυτός δρόμος είναι από τους ελάχιστους που έχουν διασωθεί σε τόσο καλή κατάσταση, ενώ είναι και εξαιρετικό δείγμα οδοποιίας των αρχών του 19ου αιώνα. Διαθέτει εγκάρσια κανάλια για όδευση των υδάτων (τεχνικά), ενώ η αντιστήριξη του δρόμου από ξερολιθιά είναι καλοδουλεμένη και στα σημεία που το πρανές είναι πολύ απότομο, χωρίζεται σε δύο ζώνες με την υψηλότερη να πατάει πάνω στη χαμηλότερη. Στα δύσκολα περάσματα η ξερολιθιά αγκαλιάζει τους ασβεστολιθικούς ογκόλιθους και εκεί που απαιτείται πρόσβαση υπάρχουν διαμορφωμένα και σκαλοπάτια με πέτρες που προεξέχουν από το πρανές της αντιστήριξης.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας και αφήνοντας πίσω τη μικρή πεδιάδα της Φα, κινούμαστε πλέον στα πλευρά ρεματιάς μεγάλης κλίσης όπου μετά τα μισά της διαδρομής αποκτάμε και πανοραμική θέμα προς το Λιθί και τον λιμένα του. Η διαδρομή αρχίζει να αποκτά εντονότερη κατηφορική κλίση και έχει και δυο φουρκέτες για να αντισταθμίσει την αλλαγή υψομέτρου. Ωστόσο, υπάρχει ως εναλλακτική ένα μικρό μονοπατάκι, που παρακάμπτει τις στροφές αυτές και συντομεύει αρκετά τη διαδρομή. Η κατάστασή του δεν είναι καλή και χρειάζεται προσοχή στην αναζήτηση και χρήση του, καθώς είναι έντονα κατηφορικό.

Χωρίς άλλες παρακάμψεις ή διασταυρώσεις, το μονοπάτι καταλήγει στο Λιθί λίγο πιο πάνω από το γήπεδο, όπου και κινούμαστε αριστερά προς το κέντρο του χωριού ή δεξιά προς το λιμανάκι Λιθίου.

Πληροφορίες

Λιθί: Σε απόσταση 23,5 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου, το Λιθί είναι ένα από τα χωριά της νότιας Χίου όπου καλλιεργείται το μαστιχόδεντρο ή μαστιχοφόρος σχίνος (Pistacia lentiscus var chia) από το οποίο εξάγεται η μαστίχα. Στο Λιθί δεν διασώζεται, όπως αλλού, η μορφή του «χωριού-κάστρου»: ο αρχαίος οικισμός με την τετράγωνή του οχύρωση κυκλώθηκε ήδη από τον 19ο αιώνα από νέες οικοδομές και δεν σχηματίζει πλέον παρά ένα πυρήνα, δυσδιάκριτο στη μέση του χωριού.

Το φυσικό επίνειο του Λιθίου είναι ο ομώνυμος όρμος και ο εκεί μικρός οικισμός (χωρίς μόνιμους κατοίκους, αλλά με παραθεριστικές κατοικίες) Λιθί-Λιμένας με αρκετά μεγάλο μώλο στη δυτική πλευρά. Βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιόμετρο από το κέντρο του χωριού, με το οποίο συνδέεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Η παραλία είναι αμμουδιά που προσφέρεται για κολύμβηση, ενώ υπάρχουν και αρκετές ταβέρνες.

Εναλλακτικές διαδρομές

Λόγω της μορφολογίας του μονοπατιού, δεν υπάρχει δυνατότητα για χρήση από αρχάριους άλλου μέσου, όπως το ποδήλατο βουνού, στο σύνολο της διαδρομής, καθώς υπάρχουν σημεία με χαλασμένη λιθοδομή, είτε στο πάτημα είτε στα πρανή του μονοπατιού. Η διαδρομή όμως είναι πολύ ενδιαφέρουσα ποδηλατικά από τη Φα, έως και το σημείο όπου αρχίζουν οι φουρκέτες. Για έμπειρους ποδηλάτες βουνού η διαδρομή είναι εφικτή στο σύνολο, αλλά θα χρειαστεί κουβάλημα του ποδηλάτου σε κάποια από τα σημεία μέχρι το Λιθί.

Η διαδρομή θα πρέπει να προγραμματιστεί με σύνεση την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς μπορεί να αποδειχθεί πολύ εκτεθειμένη στην ήλιο και να κουράσει.

Χάρτης

Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου