To Top

Χίος

Ολύμποι - Μεστά

Πεζοπορία σε πεδινό μονοπάτι.
Ολύμποι - Μεστά - Πεζοπορία σε πεδινό μονοπάτι

Πληροφορίες

Θέση: Νότια Χίος
Είδος: Πεζοπορία σε πεδινό μονοπάτι.
Βαθμός δυσκολίας: 1 - Εύκολο
Μήκος διαδρομής: 2.615 μ.
Χρόνος: 1 ώρα περίπου
Πόσιμο νερό στην διαδρομή: Ναι
Μέγιστο/ελάχιστο υψόμετρο: 230 μ. / 100 μ.
Υψομετρική διαφορά: 130 μ.
Προτεινόμενο σημείο έναρξης: Είσοδος Ολύμπων

Καλλιέργειες ελιάς και μαστίχας, θαμνώδης και δασική βλάστηση ψηλότερα, καθώς και χωράφια με παλιές αναβαθμίδες στις πλαγιές των λόφων.

Ολύμποι - Μεστά Πεζοπορία σε πεδινό μονοπάτι

Ολύμποι - Μεστά

Από τους Ολύμπους, ακολουθώντας τη σήμανση περνάμε από τη θέση Ανεσώματα, και διασχίζουμε την πεδιάδα, όπου κυριαρχούν οι καλλιέργειες της μαστίχας, της ελιάς και της συκιάς.

Ανηφορίζουμε την πλαγιά και σε λίγα λεπτά έχουμε φθάσει στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής. Εδώ συναντάμε το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, όπου υπάρχει πλάτωμα με αρκετά κυπαρίσσια και χώρος υπαίθριου γεύματος και ξεκούρασης, με καταπληκτική θέα. Βόρεια στον απέναντι λόφο, βλέπουμε τους τέσσερις ανεμόμυλους και δυτικά τα Μεστά και τη θάλασσα.

Συνεχίζοντας, το μονοπάτι κατηφορίζει. Περπατώντας δίπλα στο ρυάκι, ανάμεσα σε πεύκα, πουρνάρια, κουμαριές, βαλανιδιές και σχίνους, έχοντας μια πανοραμική εικόνα του χωριού των Μεστών μπροστά μας, περνάμε από χωράφια με παλιές ξερολιθιές, που δημιουργούν αναβαθμίδες. Κατηφορίζοντας συναντάμε το παλιό υδραγωγείο με τα πέτρινα πηγάδια και την πηγή. Το παλιό λιθόστρωτο που διατηρείται ως σήμερα μας οδηγεί στα Μεστά.

Πληροφορίες

Ολύμποι: Πρόκειται για μεσαιωνικό χωριό, με έντονα τα στοιχεία από εκείνη την εποχή. Η ενότητα στους εξωτερικούς τοίχους των ακραίων σπιτιών, που λειτουργούσαν σαν τείχη, προσδίδει φρουριακό χαρακτήρα στην όψη του χωριού. Υπάρχει κι εδώ κεντρική πύλη και αμυντικός πύργος, ο οποίος διατηρείται μισοερειπωμένος, στενά δρομάκια με θολωτά πέτρινα τόξα πάνω τους, που συνέδεαν τα σπίτια μεταξύ τους.
Στην πλατεία του χωριού και δίπλα στην κεντρική εκκλησία του Ταξιάρχη, βρίσκεται η μικρή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, αξιόλογο δείγμα της τέχνης του 18ου αιώνα καθώς και ο κεντρικός πύργος. Αξιόλογο κτίσμα είναι και η Τράπεζα των Ολύμπων, ένα διώροφο κτίριο με μακρόστενες αίθουσες που σώζεται από την παλιά μεσαιωνική περίοδο, σε πολύ καλή κατάσταση, το οποίο ακόμη χρησιμοποιείται από τους κατοίκους για κοινωνικές εκδηλώσεις.

Τα Μεσαιωνικά χωριά ή καστροχώρια κτίζονταν μακριά από τη θάλασσα για να προφυλάσσονται από τις επιδρομές των πειρατών. Οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών δημιουργούσαν ένα συνεχόμενο τείχος, μετατρέποντας το χωριό σε κάστρο, χωρίς ανοίγματα, παρά μόνο με δύο ή τρεις θύρες και με αμυντικούς πύργους στις γωνίες του. Στο κέντρο του χωριού, στο Λιβάδι, υψωνόταν ο αμυντικός πύργος, όπου κατέφευγαν οι κάτοικοι στις δύσκολες ώρες. Από την κεντρική πλατεία ξεκινούσαν λίγοι δρόμοι, οι οποίοι διακλαδίζονταν και δημιουργούσαν ένα λαβύρινθο.

Οι δρομίσκοι ήταν καμαροσκέπαστοι και συνέδεαν τα οικοδομικά τετράγωνα, καθιστώντας δυνατή την κίνηση και από δώμα σε δώμα, σε περίπτωση κινδύνου.
Τα σπίτια ήταν κατά κανόνα διώροφα. Στο ισόγειο βρισκόταν οι αποθήκες και οι στάβλοι και στον όροφο η κατοικία της οικογένειας. Επίσης στον όροφο υπάρχει το πουντί (αίθριο), στο οποίο καταλήγει η σκάλα ανόδου, για τον εξαερισμό της οικίας.

Μεστά: Ένα από τα ωραιότερα χωριά του νησιού, τα Μεστά, βρίσκονται 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Χίου. Πρόκειται για Μεσαιωνικό χωριό, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο.
Η περίτεχνη αρχιτεκτονική του πηγάζει από την Βυζαντινή Περίοδο και το ίδιο το χωριό είναι χτισμένο σαν ένα πενταγωνικό φρούριο - κάστρο. Η οχύρωση βελτιώθηκε από τους Γενουάτες. Τα σπίτια μικρά πέτρινα, το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζουν στην εξωτερική περίμετρο του οικισμού ένα ισχυρό προστατευτικό τείχος χωρίς παράθυρα. Μικροί κυκλικοί πύργοι ενίσχυαν τις εξωτερικές γωνίες, ενώ οι δρόμοι είναι σε πολλά σημεία θολοσκεπείς με σκοπό την δυνατότητα διαφυγής από δώμα σε δώμα και προς τον κεντρικό Πύργο. Η κεντρική εκκλησία των Ταξιαρχών χτίστηκε το 1868, στη θέση του παλιού κυκλικού πύργου του κάστρου.
Στο χωριό υπάρχει πλήθος μικρών εκκλησιών, ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Μικρού Ταξιάρχη θεωρείται περίτεχνο δείγμα της Χιώτικης ξυλογλυπτικής.

Εναλλακτικές διαδρομές

Λόγω της μορφολογίας του μονοπατιού, δεν υπάρχει δυνατότητα για χρήση άλλου μέσου, όπως το ποδήλατο βουνού, καθώς υπάρχουν σημεία με σκαλοπάτια και απότομες στροφές του μονοπατιού. Εναλλακτικά μπορούμε να αρχίσουμε τη διαδρομή από τα Μεστά. Μικρή αλλά αξιόλογη παράκαμψη είναι η διαδρομή προς τους ανεμόμυλους των Μεστών.

Χάρτης

Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου