Μουσεία

 


Μουσείο Μαστίχας Χίου

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια, σύνολο μεσαιωνικών χωριών στη Νότια Χίο, στο μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου καλλιεργείται ο σχίνος της ποικιλίας Pistacia lentiscus var. Chia, από τον οποίο παράγεται η μαστίχα.

Περιτριγυρισμένο από σχίνους και σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, το Μουσείο Μαστίχας Χίου σκοπεύει να αναδείξει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και της επεξεργασίας της μαστίχας, την οποία εντάσσει στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου. Μέσα από το πρίσμα της εγγραφής από την UNESCO της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, το 2014, έμφαση δίνεται στη διαχρονία και την αειφορία του χιώτικου αυτού προϊόντος.

Περιηγούμενος την έκθεση, ο επισκέπτης θα γνωρίσει την παραδοσιακή καλλιέργεια της μαστίχας, την ιστορία και τον πολιτισμό της μέσα από μία πολύπλευρη βιωματική εμπειρία. Μπορεί να αγγίξει και να μυρίσει τη μαστίχα, να κατανοήσει την αρχιτεκτονική, την ιστορία και την κοινωνική οργάνωση των Μαστιχοχωρίων, να μάθει για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους σήμερα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από πολυμεσικές εφαρμογές, ταινίες τεκμηρίωσης, μακέτες και πρωτότυπα μηχανήματα σε λειτουργία, αλλά και μέσω της υπαίθριας έκθεσης, όπου ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμεί.


Άποψη της μόνιμης έκθεσης, ενότητα «Παραγωγή». Τοπίο και παραγωγική ιστορία. (Γενική άποψη των ενοτήτων «Εργοστάσιο Ε.Μ.Χ.», «Χρήσεις της μαστίχας»)© ΠΙΟΠ, Ν. Δανιηλίδης

Διεύθυνση
Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), 82 102 Χίος
Τηλ.: 22710 72212

Ώρες λειτουργίας
1η Μαρτίου - 15 Οκτωβρίου: 10:00 - 18:00
16 Οκτωβρίου - 28 Φεβρουαρίου: 10:00 - 17:00
Κλειστό: Κάθε Τρίτη, 1η Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12:00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 22 Ιουλίου (τοπική εορτή), 15 Αυγούστου, 25-26 Δεκεμβρίου

Εισιτήριο
Γενική είσοδος: 3 ευρώ 
Μειωμένο εισιτήριο: 1,5 ευρώ.

Ημέρες ελεύθερης εισόδου
18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος) 
Τελευταίο Σ/Κ Σεπτεμβρίου (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)

Σύνδεσμος: http://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Mastixas/to-mouseio.aspx

Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 08:30-16:00, την Τρίτη κλειστά.
Διεύθυνση: Μιχάλων 8, 82100 Χίος
Τηλέφωνο: 22710 44239, 694 5331354
Είσοδος: 2€, Ελεύθερη είσοδος για μαθητές και φοιτητές και ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΜΕΑ                                                      Από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου ενιαία είσοδος 1€

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου, ως κτίριο, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του '60 (εμφανές μπετόν και υαλοπίνακες στους τοίχους), που συνδυάζει το τοπικό στοιχείο της Θυμιανούσικης πέτρας.

Μετά την ανακαίνισή του, το 2000, έγινε επανέκθεση των αρχαιολογικών του θησαυρών, με σύγχρονο μουσειολογικό πρόγραμμα. Η μόνιμη έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων του Μουσείου, με τίτλο «Χίος τ' έναλος πόλις Οινοπίωνος» (Χίος, η παραθαλάσσια πόλη του Οινοπίωνα) περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά δείγματα της Τέχνης και της καθημερινής ζωής στη Χίο, από τη Μυκηναϊκή περίοδο, ως και την ύστερη Ρωμαιοκρατία.

Η έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα από τις ανασκαφές της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής στο Αγ. Γάλας, το Εμποριό, τα Δότια και τα Φανά, από τις ανασκαφές του Νικολάου Κοντολέοντος στο Ριζάρι και τις σωστικές ανασκαφές της Κ΄ ΕΠΚΑ, κυρίως στην πόλη της Χίου. Περιλαμβάνει επίσης αντικείμενα που με φροντίδα περισυνέλεξε ο έκτακτος επιμελητής Αρχαιοτήτων Αντώνιος Στεφάνου τις δεκαετίες ΄60 - ΄70, αλλά και αντικείμενα που παραδόθηκαν κατά καιρούς από πολίτες της Χίου.

Στους αύλειους χώρους του Μουσείου εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη και επιγραφές, καθώς και αναστήλωση μοναδικού μακεδονικού τύπου τάφου, που βρέθηκε στην περιοχή του Φραγκομαχαλά.
Υπάρχει επίσης αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, που φιλοξενεί τα ευρήματα από το μυκηναϊκό νεκροταφείο στο Αρχοντίκι των Ψαρών.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού

 

Βυζαντινό Μουσείο Χίου (Μετζιτιέ Τζαμί)

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 08:30-16:00, την Τρίτη κλειστά.
Διεύθυνση: Πλατεία Βουνακίου, 82100 Χίος
Τηλέφωνο: 22710 26866
Είσοδος: 2€, Είσοδος ελεύθερη για καθηγητές, μαθητές φοιτητές και ΑΜΕΑ

Η μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου Χίου φιλοξενείται στο οθωμανικό τέμενος Μετζιτιέ Τζαμί, των μέσων του 19ου αιώνα, η αναστήλωση του οποίου υλοποιήθηκε εντός του Γ΄ Κ.Π.Σ., με χρηματοδότηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου. Η έκθεση δεν θίγει στο εσωτερικό το χαρακτήρα του μνημείου, αλλά συμβάλλει στην ανάδειξή του, καθιστώντας παράλληλα το ίδιο το κτήριο ένα έκθεμα. Συνεπώς, το τζαμί και η έκθεση συνυπάρχουν αρμονικά και αλληλοσυμπληρώνονται. Σκοπός της έκθεσης είναι να δώσει στους επισκέπτες μέσα από τα εκθέματα και το εποπτικό υλικό την εικόνα της ιστορικής και πολιτιστικής πορείας της Χίου από την παλαιοχριστιανική περίοδο έως και τα νεώτερα χρόνια και να αναδείξει την όσμωση των διαφόρων πολιτισμικών ομάδων που συμβίωσαν κατά καιρούς στο νησί.

Επιμέλεια: 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού

 

Ναυτικό Μουσείο Χίου

Ώρες λειτουργίας: Από 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου Δευτέρα -Σάββατο 09:00-13:00, την Κυριακή κλειστά. Από 1 Μαϊου έως 30 Οκτωβρίου Δευτέρα -Σάββατο 09:00- 14:00. Τον Αύγουστο λειτουργεί και τις Κυριακές
Για οργανωμένα γκρουπ κατόπιν συννενόησης το Μουσείο είναι ανοιχτό και το απόγευμα.
Διεύθυνση: Στεφάνου Τσουρή 20, 82100 Χίος
Τηλέφωνο: 22710 44139
Είσοδος 2,5€, Μειωμένο εισιτήριο 1,5€

Το Ναυτικό Μουσείο Χίου αποτελεί την υλοποίηση ενός παλαιού ονείρου των ιδρυτών του -όλων τους συντελεστών του Χιώτικου ναυτικού θαύματος- ν' αποκτήσει η σύγχρονη ελληνική ναυτοσύνη, σ' ένα από τα πιο μεγάλα κέντρα της, τη Χίο, ένα ευπρόσωπο και πανελληνίως σημαντικό σπίτι - μουσείο. Το Ναυτικό Μουσείο Χίου στεγάζεται στο κέντρο της πόλης στο παραδοσιακό αρχοντικό των αειμνήστων Αναστασίου και Μαρουκώς Πατέρα, που δωρίθηκε στο ομώνυμο Κοινωφελές Ίδρυμα από τους κληρονόμους τους το 1991. Το Ναυτικό Μουσείο Χίου έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό της ναυτικής ιστορίας του νησιού, που κανένα άλλο ίδρυμα στην πόλη της Χίου δεν καλύπτει αυτή τη στιγμή. Είναι, άλλωστε, σε όλους γνωστή η μακραίωνη προσφορά των Χιωτών στη ναυτιλία και στο εμπόριο. Από τους βασικούς στόχους του Μουσείου είναι να εικονογραφήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής του νησιού, συλλέγοντας αντικείμενα και ταξινομώντας ιστορικά στοιχεία της ναυτικής παράδοσης του τόπου καθώς και τις εξελίξεις της ναυτιλίας και των εμπορικών πλοίων. Στις δραστηριότητες του συμπεριλαμβάνονται διαλέξεις και συνέδρια με θέματα πάντα σχετικά με την Χίο και τη ναυτιλία καθώς και συνεργασίες με άλλα ναυτικά μουσεία του ελληνικού Αρχιπελάγους. Πυρήνα του Ναυτικού Μουσείου απετέλεσε η μικρή αλλά σημαντική συλλογή της Προοδευτικής Εκπολιτιστικής Ένωσης Βροντάδου (ΠΕΚΕΒ) η οποία εμπλουτίστηκε με δωρεές και άλλων εκθεμάτων, κυρίως ομοιώματα και εξαρτήματα πλοίων.

Στα αξιόλογα εκθέματα της ΠΕΚΕΒ περιλαμβάνονται αρκετά πορτρέτα ιστιοφόρων και ατμοκίνητων πλοίων Χιωτών καραβοκύρηδων, έργα του Χιώτη πλοιογράφου Αριστείδη Γλύκα (Βροντάδος 1870 -1940), πραγματικά αριστουργήματα της λαϊκής τέχνης του τέλους του προηγούμενου και των αρχών του εικοστού αιώνα. Στη συλλογή της ΠΕΚΕΒ ανήκουν επίσης και αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούνται κατά τη ναυσιπλοΐα. Ομοιώματα πλοίων, διαφόρων περιόδων, συμπληρώνουν τα εκθέματα καθώς και σπάνιες φωτογραφίες από τη ναυτική ζωή. Ειδικό βάρος έχει δοθεί στην περίοδο της ναυτιλίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τα χαρακτηριστικά πλοία Liberty καθώς και πλοία άλλων τύπων που κατασκευάσθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και απετέλεσαν την αρχή της ανάπτυξης της μεταπολεμικής ελληνικής ναυτιλίας.

Περισσότερα

 

Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή 08:00-14:00, Σάββατο και Κυριακή 09:00-14:00
Διεύθυνση: Οινούσσες , 82101 Οινούσσες
Τηλέφωνο: 22710 55182
Είσοδος: 1,50€ γενική είσοδος, εκτός παιδιών κάτω των 15 ετών.

Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο του λιμανιού, επί της παραλιακής οδού, πολύ κοντά στο σημείο προσέγγισης του πλοίου. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Δημαρχείο, τα σχολεία, η τράπεζα, το ταχυδρομείο, το Λιμεναρχείο και εμπορικά καταστήματα.

Το Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών ιδρύθηκε το 1965, για να στεγάσει μοντέλα πλοίων, μισομόντελα, πίνακες ζωγραφικής, ναυτικά όργανα, έγγραφα και βιβλία, όλα σχετικά με την ναυτική παράδοση των Οινουσσών. Όλα τα αντικείμενα της αρχικής συλλογής προέρχονται από δωρεές οινουσσιακών οικογενειών. Το Μουσείο στεγάζεται στο Μέγαρο Παντελή Αντ. Λαιμού, επίσης οικογενειακή προσφορά.

Ο Αντώνης Σπ. Λαιμός, ο πρόωρα χαμένος δήμαρχος Οινουσσών, είχε οραματιστεί την ανακαίνιση και επέκταση του μουσείου με παράλληλο εμπλουτισμό του με νέες συλλογές.

Το όραμα αυτό ανέλαβε να υλοποιήσει ο αδελφός του Νικόλαος Λαιμός, ο οποίος πρόσφερε στην Αιγνούσα ένα σύγχρονο, μοντέρνο και ενδιαφέρον μουσείο, του οποίου οι συλλογές προκαλούν θαυμασμό στους επισκέπτες.

Στο αρχικό υλικό του Ναυτικού Μουσείου έχουν προστεθεί νεότερα μοντέλα πλοίων, καθώς και η περίφημη συλλογή του Αντώνη Λαιμού από μοντέλα πλοίων φτιαγμένα από Γάλλους αιχμαλώτους των Άγγλων μετά τους πολέμους της περιόδου 1793 - 1815.

Οι χιλιάδες μέχρι τώρα επισκέπτες του Μουσείου είχαν την ευκαιρία να δουν ενδιαφέροντα εκθέματα και να αντιληφθούν τη μεγάλη ναυτική παράδοση των Οινουσσών. Το Μουσείο έχει την δυνατότητα φιλοξενίας εκδηλώσεων στην αίθουσα «Μαρίνα Λαιμού».

Συλλογές και Εκθέματα
  1. Συλλογή πλοίων των ναπολεόντειων χρόνων, φτιαγμένα από Γάλλους αιχμαλώτους στις φυλακές της Αγγλίας.
  2. Συλλογή από όπλα ταξιδιωτών και όπλα μάχης του 18ου και 19ου αιώνα.
  3. Συλλογή πινάκων ζωγραφικής του Αριστείδη Γλύκα, που απεικονίζουν αιγνουσιώτικα ιστιοφόρα και ατμόπλοια.
  4. Συλλογή από μισομόντελα και μοντέλα πλοίων από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.

 

 

Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη (Βιβλιοθήκη Κοραή)

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 08.00-15.00
Είσοδος: 2€, 1€ για υπερήλικες, ελεύθερη για μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και ΑΜΕΑ
Διεύθυνση: Κοραή 2, 82100 Χίος
Τηλέφωνο: 22710-44246

Το Λαογραφικό Μουσείο και η Πινακοθήκη που στεγάζονται στο κτίριο της Βιβλιοθήκης Κοραή προέρχονται βασικά από τις προσωπικές συλλογές του Φιλίππου Παντ. Αργέντη.

Το 1932, ο Φίλιππος Αργέντης ίδρυσε το Σύλλογο "Αργέντη" με σκοπό τη διάσωση του λαογραφικού και ιστορικού υλικού της Χίου (συλλογή ιστορικών κειμηλίων, ενδυμασιών κ.α.).

Το 1937 έγιναν τα εγκαίνια του «Εθνολογικού Μουσείου», σε αίθουσα του Γυμνασίου της Χίου. Από τότε το υλικό πλουτίστηκε τόσο με δωρεές, όσο και με νέες αγορές από το Φ. Αργέντη.

Έτσι, ο ιδρυτής του Λαογραφικού Μουσείου αποφάσισε να επεκτείνει το κτίριο της Βιβλιοθήκης, προσθέτοντας και δεύτερο όροφο, για να στεγαστεί στον ίδιο χώρο η Λαογραφική Συλλογή και οι Ιστορικοί και Τοπογραφικοί Πίνακες της Χίου που είχε στο μεταξύ δωρίσει ο ίδιος.

Το 1962 έγιναν τα εγκαίνια των νέων αιθουσών. Μετά το θάνατο του Φίλιππου Αργέντη το 1974, ο γιός του Παντελής Φ. Αργέντης δωρίζει και άλλα βιβλία και πίνακες στο Μουσείο, το οποίο επεκτείνει, τροποποιεί και διαμορφώνει με τη μορφή που παρουσιάζει σήμερα. Όλοι οι πίνακες που στολίζουν την είσοδο της Βιβλιοθήκης, το χώρο της σκάλας και το διάδρομο του ορόφου, αναφέρονται στην Ιστορία της Χίου. Οι πίνακες αυτοί αποτελούσαν την προσωπική συλλογή του Φιλίππου Π. Αργέντη.

Σε χώρους του ισογείου υπάρχουν οι προτομές των ευεργετών της Βιβλιοθήκης Αδ. Κοραή και Φ. Αργέντη, κάδρα με οικόσημα μεγάλων οικογενειών της Χίου, προθήκες με χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα του Αδ. Κοραή και άλλων προσωπικοτήτων, μετάλλια, πετρώματα, απολιθώματα και διάφορα βιβλία και πίνακες.

Στη σκάλα προς τον όροφο υπάρχουν ιστορικοί και τοπογραφικοί πίνακες, κυρίως χαλκογραφίες και υδατογραφίες του 19ου αιώνα. Στον όροφο υπάρχουν οι αίθουσες Α, Β, Γ, Δ και Ε. Στις δύο τελευταίες στεγάζεται η Λαογραφική Συλλογή.

 

Δημοτική Πινακοθήκη Χίου

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 08.00- 14.30
Διεύθυνση: Ανδρέα Συγγρού 1
Τηλέφωνο: 22710 43565, 22713 50028
Είσοδος Ελεύθερη

Οι λάτρεις των εικαστικών τεχνών μπορούν να βρουν τον παράδεισό τους στην καρδιά της πόλης, στην Πινακοθήκη Χίου.

Το κτίριο της Πινακοθήκης, η ανέγερση του οποίου ξεκίνησε το 1939 και ολοκληρώθηκε το 1954, κατασκευάστηκε από το γνωστό αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλο.

Μέχρι τα μέσα της 10ετίας του '70, το κτίριο λειτούργησε ως Δημοτικά Λουτρά, ενώ το 1984, επί δημαρχίας Γιάννη Μπουμπάρη, μετετράπη σε Πινακοθήκη.

Εκτός από τις συλλογές του Διοματάρη και Μυταράκη, που εκθέτονται πάγια στο χώρο, η Πινακοθήκη πλέον έχει εμπλουτιστεί από συλλογές σύγχρονων Χιωτών ζωγράφων.

Παράλληλα, πέραν της διεξαγωγής εικαστικών εκθέσεων στους χώρους της, η Πινακοθήκη, μέσω των ιθυνόντων της, δραστηριοποιείται ενεργά σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς, προωθώντας ποικίλα καλλιτεχνικά δρώμενα καθιστώντας την, με αυτόν τον τρόπο, πυρήνα καλλιτεχνικής δημιουργίας και προσφοράς.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα chiosartgallery.gr

 

 

Μουσείο Νέας Μονής

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 08:30-13:00, την Τρίτη κλειστά.
Διεύθυνση: Καρυές, 82100 - Χίου
Τηλέφωνο: 22710 79370
Είσοδος: Μάρτιος-Νοέμβριος γενική είσοδος 4€, για μαθητές και φοιτητές 2€. Τον υπόλοιπο χρόνο, γενική είσοδος 2€.

Η Νέα Μονή βρίσκεται στην κεντρική Χίο και ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αιώνα. Το μοναστηριακό συγκρότημα έχει τραπεζοειδές σχήμα, στο μέσον του οποίου δεσπόζει το Καθολικό, μνημείο εξαίρετης αρχιτεκτονικής και τέχνης. Το μνημείο της Νέας Μονής έχει εγγραφεί στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO με αριθμό εγγραφής 537/13.12.1990.

Τράπεζα

Στο νότιο τμήμα της μονής και στα νοτιοδυτικά του Καθολικού βρίσκεται η Τράπεζα, ο χώρος που εξυπηρετούσε την κοινή εστίαση των μοναχών. Το κτίριο αποκαταστάθηκε στα πλαίσια του Β΄ Κ.Π.Σ και οργανώθηκε σε μουσειακό χώρο, στο πλαίσιο του έργου «Μουσειακός Χώρος Τράπεζας Νέας Μονής Χίου» του Γ΄ Κ.Π.Σ – ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου. Ο ίδιος ο χώρος της Τράπεζας αποτελεί το βασικό έκθεμα, μέσα στο οποίο κυριαρχεί το επίμηκες κτιστό τραπέζι με το μαρμαροθέτημα που δεσπόζει στο μέσον της αίθουσας. Εκτός αυτού, στον ίδιο χώρο έχουν εκτεθεί βυζαντινά γλυπτά του 11ου αι. που προέρχονται από το Καθολικό της μονής, αγγεία που προέρχονται από το δώμα της βυζαντινής κινστέρνας του μοναστηριού και τμήματα αποτοιχισμένων τοιχογραφιών, που προέρχονται από τον εξωνάρθηκα του Καθολικού και από την ίδια την Τράπεζα. Η έκθεση υποστηρίζεται από εποπτικό υλικό, όπως επεξηγηματικά κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες.

Μουσείο

Εξ΄ αιτίας των λεηλασιών και των καταστροφών που υπέστη η μονή μέσα στους εννέα αιώνες της ιστορίας της δεν έχει σωθεί τίποτα από τον αρχικό της πλούτο.

Όλα τα αντικείμενα που εκτίθενται στο μικρό μουσείο – σκευοφυλάκιιο της μονής είναι νεώτερων χρόνων και προέρχονται από δωρεές. Στο μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε κελί της μονής που ήταν ερειπωμένο και αναστηλώθηκε το 1980, εκτίθενται αρκετά ενδιαφέροντα δείγματα εκκλησιαστικής και κοσμικής αργυροτεχνίας του 18ου και 19ου αιώνα, εκκλησιαστικής χρυσοκεντητικής, καθώς επίσης και εικόνες της ίδιας εποχής. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει τόσο για τη σπανιότητα όσο και για την καλλιτεχνική του αξία το περίφημο «πευκί» της Νέας Μονής, ένα μεγάλο αργυροχρυσοΰφαντο ύφασμα.

Επιμέλεια: 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

 

Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς

Το Μουσείο είναι ανοικτό κατόπιν τηλ. συνεννόησης στα 22710 51345, 22710 51615
Είσοδος: 2€, 1€ για οργανωμένα γκρουπ, ελεύθερη είσοδος για μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ΑΜΕΑ και στρατιώτες.

Το 1995 άρχισε η συλλογή λαογραφικού υλικού. Ο Πρόεδρος, Γιάννης Κολλιάρος και τα μέλη του σωματείου "Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς" έκαναν τη σκέψη να αξιοποιήσουν το υπόγειο του διδακτηρίου του Γυμνασίου, συνολικού εμβαδού 550 τ.μ. Αρχικά, με τη βοήθεια αξιόλογων συγχωριανών, έστησαν το λουτρουβειό (ελαιοτριβείο) και το ρεμπικαριό (αποστακτήριο ούζου).
Στη συνέχεια έχτισαν παραδοσιακά με πέτρα και γέρματα το ατσιγγαναριό (σιδηρουργείο), το ραφείο, το παπουτσίδικο, το παραδοσιακό σπίτι, το καφεπαντοπωλείο και διαμόρφωσαν χώρους για τα επαγγέλματα του κουρέα, του παπλωματά, του κηροποιού, του καλαθά, του πεταλωτή, του σαμαρά, του κρεοπώλη και άλλων επαγγελματιών.
Σ' ένα γέρμα έστησαν τον μπερντέ του Καραγκιόζη. Επίσης έστησαν χωράφι με καλύβι, πηγάδι και αλώνι. Όλα τα αντικείμενα και ο ρουχισμός είναι δωρεές κατοίκων από πολλά χωριά και την πόλη της Χίου.

Περισσότερα

 

Εκκλησιαστικό Μουσείο Κουρουνίων

Η ανάγκη φύλαξης, αλλά και διδαχής των νεοτέρων, καθώς επίσης και των επισκεπτών, οδήγησαν τους Κουρουνιώτες και ειδικότερα την εκκλησιαστική επιτροπή, στην ίδρυση του Εκκλησιαστικού Μουσείου Κουρουνίων. Πρόκειται για το πρώτο καθαρά Εκκλησιαστικό Μουσείο που υπάρχει στο νησί της Χίου.

Το Μουσείο στεγάζεται στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο (1913) του χωριού, το οποίο επισκευάστηκε γι ' αυτό το λόγο. Χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες:

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται τα έργα του μεγάλου βυζαντινού αγιογράφου Γεωργίου Παναγιωτάκη, που έζησε στη Χίο στις αρχές του περασμένου αιώνα. Οι συγκεκριμένες αγιογραφίες κοσμούσαν πριν μερικά χρόνια την εκκλησία του χωριού.

Την συντήρηση των έργων έκανε ο συντηρητής Τάκης Ματζούκης. Στο μουσείο εκτίθενται επίσης και έργα του Κουρουνιώτη αγιογράφου Γεωργίου Κεφάλα.

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, από τα θρησκευτικά ήθη και έθιμα των Κουρουνίων.

Δύο ακόμη ενότητες, αυτές που αφορούν εκκλησιαστικά σκεύη και βιβλία γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν, ενώ κάποια από αυτά εκτίθενται ήδη στο εκκλησιαστικό μουσείο.

Πηγή πληροφοριών: www.kourounianet.gr

 

Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Καμποχώρων

Τηλέφωνο: 22710 77012

Ο Δήμος Καμποχώρων, στα πλαίσια των πλούσιων πολιτιστικών του δραστηριοτήτων, ίδρυσε και λειτουργεί το λαογραφικό του μουσείο στον οικισμό του Χαλκειούς.

Στο μουσείο που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Οργανισμού Πολιτισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου εκτίθενται παραδοσιακά αντικείμενα από την παράδοση του τόπου μας, απόλυτα εναρμονισμένα με τις συνήθειες των απλών κατοίκων της περιοχής.

Ο Δήμος Καμποχώρων έχοντας εντρυφήσει στο μεγαλείο της πολιτιστικής κληρονομιάς των Καμποχώρων εδώ και χρόνια συμβάλλει στην προώθηση του πολιτιστικού στοιχείου μέσα από μια σειρά δράσεων και ενεργειών. Σ' αυτά τα πλαίσια ο Δήμος διοργάνωσε μια εκστρατεία συλλογής παραδοσιακών λαογραφικών αντικειμένων και ίδρυσε το Λαογραφικό Μουσείο στο Δημοτικό Διαμέρισμα Χαλκειούς. Ο ανακαινισμένος χώρος του παλαιού ελαιοτριβείου έχει καταστεί μουσειακός και επισκέψιμος για κάθε εραστή της τοπικής ιστορίας.

Το 2001 ξεκίνησε η αναπαλαίωση του κτιρίου όπου στεγάζεται σήμερα το λαογραφικό μουσείο. Το κτίριο βρίσκεται στην είσοδο του παραδοσιακού οικισμού Χαλκειούς και παλαιότερα λειτούργησε ως ελαιοτριβείο για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Μετά το πέρας των εργασιών το 2005, άρχισε η συλλογή του λαογραφικού υλικού. Τα αντικείμενα είναι δωρεές των συνδημοτών και του Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς.

 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Φαρμακευτικής

Το Μουσείο είναι ανοικτό κατόπιν τηλ. συνεννόησης στο 22710-52148, 22710-52250.
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Φαρμακευτικό Μουσείο ξεκίνησε ως ιδέα το 2002. Σταδιακά πλαισιώθηκε από διάφορα άτομα φαρμακοποιούς, γιατρούς, ιστορικούς καθηγητές...αλλά πάνω από όλα και με ανθρώπους γεμάτους με μεράκι. Σήμερα ένα μέρος της συλλογής του εκτίθεται στον περιορισμένο χώρο του κτιρίου που έχει παραχωρήσει το πολιτιστικό Σωματείο «Πρόοδος» της Καλλιμασιάς Χίου.

Σκοπός του μουσείου είναι η διατήρηση της Φαρμακευτικής κληρονομιάς του νησιού, η διάσωση υλικού από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο και το εξωτερικό.

Το μουσείο συλλέγει αντικείμενα σχετικά με τη φαρμακευτική, βιβλία, διαφημιστικό, φωτογραφικό υλικό κ.α. Πρόσφατα απέκτησε το αρχείο του Φαρμακοποιού Αναστάσιου Δαμβέργη απόγονο παλιάς γενιάς φαρμακοποιών.

Κάθε χρόνο διοργανώνει σχολικά προγράμματα στα οποία οι μαθητές μαθαίνουν για τα φυτά και αξιοποιούν στο εργαστήριο τις ιδιότητες τους. Ακόμη οι μαθητές παρακολουθούν και φτιάχνουν κρέμες, αρώματα, σαμπουάν, σαπούνια...

Επίσης στις επικείμενες δράσεις του Μουσείου περιλαμβάνεται μια έκθεση για τα φυτά του Ομήρου και η έκδοση περιοδικού σχετικό με την Ιστορία της Φαρμακευτικής.

 

Ιστορικο Ιατρικό Μουσείο

Ωρες Λειτουργίας: Δευτέρα Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή 09:00- 14:00, Τετάρτη 17:00- 20:30 Διεύθυνση: Λ.Αιγαίου & Κούβελα 2, Χίος
Τηλέφωνο: 22710 23815

Το Ιστορικό Ιατρικό Μουσείο Χίου, αποτελεί ένα πρότυπο θεματικό μουσείο που επικεντρώνεται στην θεώρηση της ιστορικότητας της άσκησης της ιατρικής επιστήμης στο νησί της Χίου μέσα από μια πολυεπίπεδη προσέγγιση της ιατρικής θεματικής, τόσο μέσα από τα ίδια τα μέσα τέλεσης της ιατρικής πράξης, όσο και μέσα από την επιμέρους εξέταση των στοιχείων ιστορικότητας των οργανωμένων ιατρικών δομών στο νησί της Χίου.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ: http://www.iatrikomouseio.com

 

 

Citrus Memories

Ώρες Λειτουργίας: Ανοιχτά τις ώρες λειτουργίας του Πολυχώρου
Διεύθυνση: Αργέντη 9-11, ΚάμποςΧίος 82100
Τηλέφωνο: 22710 31513

Το Citrus Memories, είναι ο χώρος όπου φιλοξενούνται οι μνήμες και τα ντοκουμέντα και στοιχεία της ιστορίας των εσπεριδοειδών του Κάμπου. Αποτελεί ένα δυναμικό εκθεσιακό χώρο στο κάτω μέρος του αρχοντικού και μέσα μπορείς να πληροφορηθείς για:

  • την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στις εποχές του χρόνου, τα εργαλεία και τις μεθόδους παραγωγής, τις συνήθειες και τις καλλιεργητικές πρακτικές, τις ποικιλίες και τα ιδιαίτερα στοιχεία που κάνουν τα μανταρίνια και τα άλλα φρούτα τόσο μοναδικά.
  • την κοινωνία των εσπεριδοειδών, τους ανθρώπους που αποτέλεσαν τον κεντρικό παράγοντα για την άνθηση του μοναδικού μύθου των χιώτικων μανταρινιών και άλλων φρούτων από τους Γενοβέζους, τους εμπόρους που τα ταξίδεψαν στις αγορές του κόσμου, τους καλλιεργητές, τους επιστάτες και βέβαια τους άρχοντες του Κάμπου.
  • την εμπορική διαδικασία από τις αρχές του 15ου αιώνα προς την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, τις μοναδικές συσκευασίες των εμπορευμάτων και το χάρτωμα των φρούτων, ένα – ένα, τους γνωστούς ως σήμερα εμπορικούς δρόμους που έκαναν τα εσπεριδοειδή της Χίου είδος πολυτελείας στις ευρωπαϊκές αγορές μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα.
  • την εκτεταμένη περιοχή του Κάμπου, με τα μοναδικά αρχοντικά και τους τοίχους που τα περιβάλλουν, τα περιβόλια, το μάγκανο και τα άλλα στοιχεία της περιοχής που της έχουν δώσει μια αρχιτεκτονική ιδιομορφία μοναδική στην Ευρώπη.
  • την ιστορία της περιοχής μέσα από μια μοναδικής ευαισθησίας ταινία 23 λεπτών όπου κάτοικοι της περιοχής εξιστορούν για την ακμή και παρακμή των φρούτων των εσπερίδων.

Περισσότερα

 

 

Αρχειακό Υλικό

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου πατώντας εδώ.

Για την ιστοσελίδα "100 Χρόνια Χίος Ελευθέρα", πατήστε εδώ.

Το Chios.gr είναι η επίσημη τουριστική ιστοσελίδα της Χίου και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου - Περιφερειακής Ενότητας Χίου με σκοπό την παροχή πληροφοριών σχετικών με τους τουριστικούς προορισμούς του νησιού, τα αξιοθέατα, τις παραλίες, τις δραστηριότητες και πολλά ακόμα!

Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή ολόκληρου ή μέρους της ιστοσελίδας, χωρίς έγγραφη άδεια από την Π.Ε. Χίου.

greece

mygreece

Διαβάστε για τη Χίο στο
Χίος

pvaigaiou

pou-na-meinete

Επικοινωνία: Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Χίου | Τηλέφωνα : 22713-50514 & 22713-50516 | FAX: 22713-50517 | Emailtourismos@chios.pvaigaiou.gov.gr