To Top

Χίος

Image

Πεζοπορική διαδρομή “Παραλία Λιθίου - Αγιάσματα”

Η πεζοπορική διαδρομή είναι βασικός άξονας του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών, και  έχει εκκίνηση από την παραλία Λιθίου και καταλήγει στα Λουτρά Αγιασμάτων. Διέρχεται από τις περιοχές Λιθί, Σταυρό, Άγιοι Πατέρες, Νέα Μονή, Κάμπο Αναβάτου, Γιαννάκι, Κοντομερού, Αψιλές, Ρετσινάδικα, Μονή Μουνδών, Μαλαγκιώτης, Βολισσός, Ρέμα Χαλικιάς, Παλιά Ποταμιά, Εγρηγόρος, Κουρούνια, Λαρδάτο, Λουτρά Αγιασμάτων.

Η συχνή εναλλαγή βιοτόπων και τοπίου, παραθαλάσσιων και ημιορεινών περιοχών, χωριών εγκαταλελειμμένων άλλων εποχών, και μνημείων προβιομηχανικής εποχής , καθιστούν την διαδρομή μοναδικού ενδιαφέροντος για τον ντόπιο και τον επισκέπτη πεζοπόρο.

Επιμερίζεται σε 8 τμήματα

Διαδρομή 1: Παραλία Λιθίου, Φα, Νέα Μονή, Αυγώνυμα

Διαδρομή 2: Αυγώνυμα, Διάσελο Προβατά, Ανάβατος

Διαδρομή 3: Ανάβατος, Ρέμα Ελίντας, Άγιος Ισίδωρος

Διαδρομή 4: Άγιος Ισίδωρος, Αψιλές, Κατάβαση

Διαδρομή 5: Κατάβαση, Μονή Μουνδών, Βολισσός

Διαδρομή 6: Βολισσός, Παλιά Ποταμιά, Χάλανδρα

Διαδρομή 7: Χάλανδρα, Λεπτόποδα, Αγιάσματα

Διαδρομή 8: Χάλανδρα, Κουρούνια, Αγιάσματα

Βασικά πλεονεκτήματα της περιοχής

  • Η ιδιαιτερότητα και αυθεντικότητα του τοπίου, των φυσικών σχηματισμών και ανθρωπογενών επεμβάσεων.
  • Δυνατότητα πεζοπορίας σε συνδυασμό με το αυτοκίνητο.
  • Δυνατότητα επίσκεψης αναδεικνυόμενων θέσεων και αξιοθέατων κατά μήκος της διαδρομής.
  • Η ύπαρξη στοιχειώδους αλλά αναγκαίας ποιοτικής υποδομής κατά μήκος της διαδρομής.
  • Η απόσταση από τις τουριστικά αναπτυσσόμενες, και «αναπτυγμένες» περιοχές.
  • Η ασφάλεια των επισκεπτών.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στην διαδρομή με την βοήθεια του χάρτη. Κάντε zoom χρησιμοποιώντας το ποντίκι ή με τα βελάκια κάτω αριστερά και επιλέξτε τα σημεία ενδιαφέροντος που θα συναντήσετε στην διαδρομή και μάθετε περισσότερες πληροφορίες για αυτά! Μπορείτε να δείτε επίσης και φωτογραφίες από τα σημεία και να επιλέξετε έτσι πιο εύκολα την διαδρομή που σας αρέσει! Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή των διαδρομών κάτω από τον χάρτη.

1. Παραλία Λιθίου, Φα, Νέα Μονή, Αυγώνυμα

Η διαδρομή ξεκινά από τον Λιμένα Λιθίου και ανηφορίζει προς το χωριό Λιθί. Λίγο πριν την είσοδο του χωριού, ο πεζοπόρος ακολουθεί τον παλιό πετρόκτιστο δρόμο που ένωνε το Λιθί με τον Άη -Γιώργη Συκούση, ένα οδικό μνημείο της ύστερης Τουρκοκρατίας  (19ος αι.). Στη συνέχεια η διαδρομή διέρχεται από παλιά μονοπάτια που οδηγούν στην Νέα Μονή, το μοναστήρι με τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ακολουθώντας το φαρδύ καλογερικό μονοπάτι, που προσφέρει εντυπωσιακή θέα στην πόλη της Χίου, φτάνει στη Μονή Αγίων Πατέρων και στη συνέχεια καταλήγει στα Αυγώνυμα, ένα προμεσαιωνικό καστροχώρι με πλακόστρωτα δρομάκια και πέτρινα σπίτια. H διαδρομή προσφέρει εντυπωσιακή θέα προς τη θάλασσα, αλλά και την πόλη της Χίου σε κάποια σημεία.

2. Αυγώνυμα, Διάσελο, Προβατά, Ανάβατος

Με αφετηρία τα Αυγώνυμα, η διαδρομή κινείται ανατολικά και διέρχεται από παλιά μονοπάτια μέσα σε πευκοδάση, για να προσεγγίσει το εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου. Ύστερα ακολουθεί για λίγο την άσφαλτο και εισέρχεται στο ρέμα. Η διαδρομή συνεχίζεται κατά μήκος του ρέματος μέχρι να συναντήσει παλιό μονοπάτι που οδηγεί, ύστερα από πεζοπορία σε πευκοδάσος, στο ξωκλήσι του Ταξιάρχη. Από εκεί, μέσω παλαιών μονοπατιών και μικρού τμήματος χωματόδρομου, η διαδρομή προσεγγίζει τον εντυπωσιακό μεσαιωνικό οικισμό του Ανάβατου.

3. Ανάβατος, Ρέμα Ελίντας, Άγιος Ισίδωρος

Από το χωριό του Ανάβατου, η διαδρομή κατευθύνεται βόρεια, διέρχεται από παλιό μονοπάτι μέσα σε εγκαταλελειμμένο οικισμό και αναβαθμίδες για να προσεγγίσει το μονοπάτι της Λυγερής. Το ιστορικό αυτό μονοπάτι διέρχεται από εντυπωσιακό φυσικό τοπίο και καταλήγει στο ρέμα Ελίντας. Στη συνέχεια ο πεζοπόρος κινείται κατά μήκος του ρέματος, είτε εντός του, είτε σε μονοπάτι. Ύστερα από πεζοπορία περίπου 6 χιλιομέτρων προσεγγίζει ένα ήπιο χωματόδρομο που οδηγεί στην εκκλησία του Άγιου Ισιδώρου.

4. Άγιος Ισίδωρος, Αψιλές, Κατάβαση

Η διαδρομή ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Ισιδώρου, ακολουθεί μικρό τμήμα ενός ήπιου χωματόδρομου για να συνεχίσει σε ένα παλιό και φαρδύ μονοπάτι που διέρχεται, με βορειοδυτική κατεύθυνση, μέσα από πευκοδάσος. Από τον Άγιο Ισίδωρο ο παλιός πέτρινος Οθωμανικός δρόμος οδηγεί τον πεζοπόρο, σε μια διαδρομή εύκολη και χωρίς μεγάλες κλίσεις, σε μοναδικό δασικό τοπίο. Θα παρατηρήσουμε ό,τι έχει απομείνει πάνω στους κορμούς των πεύκων από την εποχή της ρητινοσυλλογής. Η περιοχή ονομάστηκε ρετσινάδικα λόγω αυτής της δραστηριότητας. Ύστερα από πεζοπορία περίπου 7 χιλιομέτρων σε παλιά μονοπάτια και ήπιους χωματόδρομους, η διαδρομή διασχίζει την επαρχιακή οδό και ακολουθεί το παλιό, φαρδύ μονοπάτι με την πανοραμική θέα προς την δυτική πλευρά του νησιού, για να καταλήξει στο οικισμό της Κατάβασης. Κάτω από τον ασφαλτόδρομο υπάρχουν πλατάνια και τρεχούμενο νερό.

5. Κατάβαση, Μονή Μουνδών, Βολισσός

Η διαδρομή έχει ως αφετηρία τον επαρχιακό δρόμο και διέρχεται αρχικά από το εκκλησάκι της Αγίας Ματρώνας. Από εκεί ακολουθεί παλιό μονοπάτι για να προσεγγίσει τον οικισμό της Κατάβασης και στη συνέχεια το χωριό Διευχά, φτάνοντας  από παλιά μονοπάτια στη Μονή Μουνδών. Μετά από περίπου 3 χιλιόμετρα η διαδρομή διέρχεται από την Παναγία των Νερόμυλων. Η διαδρομή σε αυτό το σημείο αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο καθώς συναντά 4 παλιούς νερόμυλους, αλώνια και ασβεστοκάμινα, για να προσεγγίσει την εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου στα Βασιλικά. Από εκεί μέσω ήπιων χωματόδρομων και παλιών μονοπατιών καταλήγει στο χωριό της Βολισσού.

6. Βολισσός, Παλιά Ποταμιά, Χάλανδρα

Η διαδρομή διέρχεται από τα γραφικά δρομάκια της Βολισσού με τα πετρόκτιστα σπίτια, εξέρχεται από το χωριό και στη συνέχεια προσεγγίζει το χαμηλότερο σημείο στο ρέμα Χαλικιάς και κατευθύνεται παράλληλα με την ρεματιά, στην οποία τους χειμερινούς μήνες και την άνοιξη υπάρχει τρεχούμενο νερό. Σε περίπου 7 χιλιόμετρα από την Βολισσό, η διαδρομή φτάνει στον ερειπωμένο οικισμό της Παλιάς Ποταμιάς. Το μόνο κτίριο που βρίσκεται σε καλή κατάσταση είναι η εκκλησία του χωριού. Από την Παλιά Ποταμιά, μέσα από παλιά μονοπάτια και ήπιους χωματόδρομους ακολουθεί ανηφορική πορεία για το χωριό Χάλανδρα.

7. Χάλανδρα, Λεπτόποδα, Αγιάσματα

Από το χωριό Χάλανδρα, ο πεζοπόρος έχει δύο εναλλακτικές διαδρομές για να φτάσει στο παραθαλάσσιο οικισμό των Αγιασμάτων. Η μια εναλλακτική κατευθύνεται ανατολικά, μέσα από παλιά μονοπάτια, προς το χωριό Κέραμος. Στο χωριό υπήρξαν στο παρελθόν μεταλλεία αντιμονίου. Η διαδρομή διέρχεται από τα δρομάκια του χωριού και στη συνέχεια συναντάει τις εντυπωσιακές στοές των μεταλλείων. Από εκεί μέσω παλαιών μονοπατιών, συνεχίζει με βόρεια κατεύθυνση για να προσεγγίσει το χωριό Λεπτόποδα και κατηφορίζει προς τον οικισμό των Αγιασμάτων.

8. Χάλανδρα, Κουρούνια, Αγιάσματα

Με αφετηρία τα Χάλανδρα, η διαδρομή κατευθύνεται βορειοδυτικά και προσεγγίζει το χωριό των Αφροδισίων. Διέρχεται από τα δρομάκια του χωριού και ύστερα μέσω παλαιών μονοπατιών φτάνει στο χωριό Κουρούνια. Στη συνέχεια κατευθύνεται βόρεια προς το χωριό Εγρηγόρος. Από εκεί ξεκινάει μια κατηφορική πορεία, που καταλήγει στα Αγιάσματα.

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου