To Top

Χίος

Ταξίδι στη Χίο, από τη Μαίρη Αξιώτη (Μέρος Ι)

(σ.σ. Οι προσωπικές εντυπώσεις μιας Ελληνο Αμερικανίδας που επισκέπτεται τη Χίο κάθε χρόνο, εδώ και σαράντα χρόνια)

 

Το νησί της Χίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας, στο Βόρειο Ανατολικό Αιγαίο.

Πριν από μερικά χρόνια, η Χίος ήταν ένα ανεξερεύνητο τουριστικά νησί. Τελευταία αρχίζει να γίνεται γνωστή στους Ευρωπαίους τουρίστες, αλλά και πολλοί Ελληνο-Αμερικανοί  την επισκέπτονται τους καλοκαιρινούς μήνες και κυρίως τον Αύγουστο. Όπως όλοι οι Ελληνο-Αμερικανοί, ο σύζυγός μου κι εγώ επισκεπτόμαστε τη Χίο κάθε καλοκαίρι τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα...

Δρόμοι της παράδοσης στη μουσική της Χίου

Πλούσια σε ιστορία, πολιτισμό και παραδόσεις, η Χίος δεν θα μπορούσε παρά να έχει και μια ιδιαίτερα πολύμορφη μουσική παράδοση, που μάλιστα παρουσιάζει εντελώς ξεχωριαστά χαρακτηριστικά, ανάλογα με την περιοχή του νησιού. Όπως συμβαίνει και σε πολλά άλλα επίπεδα, π.χ. στη φυσική διαμόρφωση του τοπίου και στην αρχιτεκτονική, τα Βόρεια χωριά της Χίου διαφέρουν από τα Νότια Μαστιχοχώρια, ακόμη και στη μουσική τους παράδοση. Με πλήθος μουσικών επιρροών που φθάνουν πίσω στους  Ιωνικούς μουσικούς ρυθμούς της αρχαιότητας, περνούν από τη βυζαντινή εποχή, τις επιρροές των λατίνων κατακτητών και φτάνουν μέχρι τη μουσική παράδοση της Μικράς Ασίας και των νησιών του Αιγαίου, η παραδοσιακή μουσική της Χίου είναι ένα στοιχείο που αξίζει να ανακαλύψει ο επισκέπτης.

Διαβάστε περισσότερα...

Ένα τριαντάφυλλο …που λιώνει στο στόμα!

Τριαντάφυλλο Γλυκό στον Άγιο Γεώργιο Συκούση της Χίου

 

Η Χίος φημίζεται, εκτός βέβαια από τη μαστίχα, και για τα γλυκά του κουταλιού. Γλυκά που παρασκευάζονται με παραδοσιακές συνταγές αιώνων, χρησιμοποιώντας απροσδόκητα πολλές φορές υλικά. Εκτός από φρούτα, χρησιμοποιούνται επίσης λουλούδια και λαχανικά. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χιώτικα γλυκά είναι το γλυκό τριαντάφυλλο! Ένα παραδοσιακό γλυκό με ασύγκριτο άρωμα.

Διαβάστε περισσότερα...

Αρωματικά φυτά και βότανα Χίου, πλούσια σε αρώματα

Αυτή την εποχή η ύπαιθρος της Χίου είναι γεμάτη από υπέροχα αρωματικά βότανα και μυρωδικά με ασύγκριτο άρωμα! Φρέσκια ρίγανη, μυρωδάτο θυμάρι, δεντρολίβανο, λουΐζα , φασκόμηλο, αρωματική λεβάντα και βαλσαμόχορτο. Το ξηρό και ήπιο μεσογειακό κλίμα, σε συνδυασμό με την αιγαιοπελαγίτικη θαλασσινή αύρα ευνοούν αυτά τα είδη, που μεγαλώνουν εδώ ιδιαίτερα πλούσια σε ασύγκριτα αρώματα και αιθέρια έλαια. Το νησί παρουσιάζει μια μεγάλη ποικιλία σε ενδημικά είδη αρωματικών φυτών και βοτάνων που μπορεί κανείς να συναντήσει στο Αιγαίο, αλλά και στην απέναντι Μικρασιατική ακτή.

Διαβάστε περισσότερα...

Οινοεμπειρίες στη Βόρεια Χίο

Το κρασί αποτελεί από την αρχαιότητα ένα από τα πιο αξιόλογα και φημισμένα προϊόντα που παράγει η Χίος.  Σύμφωνα με το Χιώτη ιστορικό της αρχαιότητας Θεόπομπο, ο Οινοπίων, γιος του Διονύσου, έμαθε στους Χιώτες να φυτεύουν και να καλλιεργούν αμπέλια και να παράγουν το κρασί. Η ποιότητα του χιώτικου κρασιού, που ήταν γνωστό και ως «Αριούσιος Οίνος» τον έκανε γρήγορα γνωστό στην Ελλάδα και όχι μόνο. Τα χιώτικα πλοία τον μετέφεραν παντού μέσα σε αμφορείς και πουλιόταν ακριβά, γι' αυτό και το όνομά του είχε συνδεθεί με δαπανηρά και πλούσια συμπόσια, τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και κατά τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο, ενώ ακόμη και στα νεότερα χρόνια, περιηγητές και ταξιδιώτες μίλησαν γι' αυτόν με εγκωμιαστικά λόγια.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου