To Top

Χίος

Αποθήκα, η παραλία - καρτ ποστάλ!

Ήρθε ο Μάης και η άνοιξη είναι στα καλύτερά της, ο καιρός έφτιαξε και όλοι λαχταρούν τις πρώτες εξορμήσεις στις παραλίες. Στη Χίο οι παραλίες είναι τόσες πολλές, όλες όμορφες και τόσο διαφορετικές, που δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ποια είναι η πιο όμορφη για να την παρουσιάσουμε! Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρουσιάσουμε μερικές από τις αγαπημένες παραλίες των Χιωτών και να σας παρασύρουμε στην ομορφιά τους! Ξεκινάμε λοιπόν σήμερα με την παραλία Αποθήκα. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική Χίο, σε απόσταση 41 χλμ από την πόλη και 6.5 χλμ από το μεσαιωνικό χωριό Μεστά. Αποτελείται από χοντρή άμμο και μικρά βότσαλα. Η πρόσβαση είναι λίγο δύσκολη, μιας και ο δρόμος σταματά περίπου 100 μέτρα από την ακρογιαλιά, όμως τα κρυστάλλινα νερά της ανταμείβουν πάντα τον επισκέπτη και χάρη στην ιδιαίτερη μορφολογία της, προσφέρει απάγκιο από τους ανέμους του Αιγαίου. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, υπάρχουν μόνο λίγες ομπρέλες από καλάμια που έχει τοποθετήσει ο Δήμος, οι ντόπιοι όμως λατρεύουν την παρθένα ομορφιά της και την επισκέπτονται συχνά. Στο ύψωμα πάνω από την παραλία υπάρχει ένα ήσυχο beach bar, απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, που μπορεί να εξυπηρετήσει τους λουόμενους με νερό, σνακς, αναψυκτικά και καφέδες, που ανεβοκατεβάζει στην παραλία με ένα αυτοσχέδιο οικολογικό αναβατόριο φτιαγμένο από ένα παλιό κάδο πλυντηρίου. Παράλληλα, η επιχείρηση διαθέτει καγιάκ και Stand Up Paddles τα οποία μπορείτε να νοικιάσετε για να εξερευνήσετε υπέροχες μικρές παραλίες και να απολαύσετε πιο privѐ βουτιές, ενώ λειτουργεί και σχολή κατάδυσης. Μετά το μπάνιο σας, αξίζει να ανεβείτε στο ύψωμα για να απολαύσετε τη γαλάζια θέα με ένα κοκτέιλ ή ένα ποτηράκι ούζο! Το μπαράκι προσφέρει επίσης δυο-τρία χειροποίητα μεζεδάκια, ντόπιο τυράκι, παραδοσιακό ψωμί και παξιμάδια για να συνοδεύσετε το ποτό σας. Η θέα και το αεράκι του Αιγαίου θα σας προσφέρουν την απόλυτη χαλάρωση και αξέχαστες εικόνες!
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτομαγιά στη Χίο: Η ήσυχη και η κοσμοπολίτικη εκδοχή

Η Πρωτομαγιά, εργατική γιορτή και αργία στην Ελλάδα, είναι αγαπημένη γιορτή της άνοιξης, καθώς υποδέχεται τον Μάη, τον μήνα που η φύση βρίσκεται στα καλύτερά της. Ευκαιρία λοιπόν για εξορμήσεις στη φύση και η Χίος ως νησί προσφέρει πολλές επιλογές για εκδρομές που συνδυάζουν την βόλτα στους αγρούς και τα βουνά με εξόρμηση στη θάλασσα! Εμείς εδώ σας προτείνουμε δύο επιλογές ανάλογα με το εάν προτιμάτε να περάσετε τη μέρα σας μακριά από την πολυκοσμία, ή πιο κοσμοπολίτικα. Εάν λοιπόν επιθυμείτε την απόλυτη ησυχία και την άγρια φύση, επισκεφθείτε το πανέμορφο Φαράγγι των Καμπιών στη βόρεια Χίο. Η διαδρομή στο φαράγγι, μήκους 3.370 μ. είναι μαγευτική. Προσφέρει συνεχείς εναλλαγές τοπίου, αφού διέρχεται από παλιές καλλιέργειες των κατοίκων του χωριού, αλλά και δίπλα στην κοίτη του ποταμού, ο οποίος διατηρεί νερό σχεδόν όλο το χρόνο. Θα συναντήσετε ελιές και οπωροφόρα χαμηλά, καστανιές, πλατάνια, γκορτσιές, μικρές βελανιδιές, υπεραιωνόβιες δρυς, κυπαρίσσια, πεύκα, κερασιές και σίγουρα θα βρείτε καταπληκτικά αγριολούλουδα. Μαζί με τους ήχους του νερού θα ακούσετε τα αηδόνια που κάνουν αισθητή την παρουσία τους κι αν είστε τυχεροί θα δείτε αγριογερακίνες και σπιζαετούς που εμφανίζονται συχνά στην περιοχή. Η διαδρομή καταλήγει στην εξωτική παραλία των Καμπιών, με τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Εκεί μάλιστα υπάρχει κιόσκι για ξεκούραση και για να φιλοξενήσει το πικ νικ σας! Εάν πάλι θέλετε κάτι πιο κοσμοπολίτικο, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με μια βόλτα στην περιοχή του Κάμπου. Κάντε μια βόλτα στα στενά δρομάκια, ανάμεσα στα αρχοντικά με τους εξαιρετικούς κήπους και τα περιβόλια τους. Θα σας συνοδεύει σε όλη τη διαδρομή το μεθυστικό άρωμα των ανθών των εσπεριδοειδών. Καταλήξτε στον κήπο του Πολυχώρου Citrus και πιείτε τον καφέ σας με συνοδεία ντόπιων γλυκών κάτω από τα δέντρα. Μετά τη βόλτα σας στον Κάμπο, κατευθυνθείτε νότια και καταλήξτε στην πολυσύχναστη Κώμη. Απολαύστε τη θάλασσα και…
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιξιάτικες χιώτικες συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι και όχι μόνο!

Με αφορμή το blog post της προηγούμενης εβδομάδας, για την πασχαλινή γαστρονομία της Χίου, δίνουμε εδώ κάποιες κλασικές χιώτικες συνταγές της εποχής, κατάλληλες τόσο για το νηστίσιμο όσο και για το πασχαλινό τραπέζι, καθώς αποτελούν εκλεκτούς μεζέδες που συνοδεύουν τα τοπικά εξαίρετα ούζα και αποστάγματα όπως η σούμα. Οι συνταγές προέρχονται από το βιβλίο Παραδοσιακές Συνταγές από τον Κάμπο της Χίου, που συγκεντρώνει συνταγές από Χιώτισσες νοικοκυρές και που με πολύ φροντίδα συνέλλεξαν στο Φιλοπρόοδο Όμιλο Κάμπου. Το βιβλίο εκδίδεται από τις χιώτικες εκδόσεις ΑΙΓΕΑΣ και το βρίσκει κανείς στα τοπικά βιβλιοπωλεία. Κουκιά λαδιού Κουκιά, 1 μέρος ξίδι, 1 μέρος λεμόνι, αλάτι Μαχαιρώνουμε τα κουκιά. Βάζουμε το νερό, το ξίδι, αλάτι, λεμόνι σε μια κατσαρόλα. Αφού πάρουν βράση, ρίχνουμε τα κουκιά. Τα αφήνουμε δυο-τρεις βράσεις (να μην λειώσουν). Τα αφήνουμε να κρυώσουμε μέσα στο ζουμί τους για μια νύχτα. Την άλλη μέρα, τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε στο λάδι Ρεβιθοκεφτέδες Ρεβίθια, 1 κρεμμύδι τριμμένο, μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένο, ρίγανη, ½ φλιτζάνι αλεύρι Βράζουμε τα ρεβίθια. Αφού ψηθούν τα σουρώνουμε, τα περνάμε από το μυλαράκι να βγάλουμε τα φλούδια. Σε ένα μπολ βάζουμε τα ξεφλουδισμένα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, δυόσμο, ρίγανη και όσο αλεύρι χρειαστεί. Τους πλάθουμε και τους αλευρώνουμε. Τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Ταραμοκεφτέδες 100 γραμ. ταραμά, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 200 γραμ. μπαγιάτικου ψωμί βρεγμένο, λίγο μαϊντανό, αλεύρι (για το πλάσιμο) Ξεπλένουμε τον ταραμά σε κρύο νερό, τον στραγγίζουμε και τον βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. Βάζουμε, αν χρειαστεί, λίγο ζεστό νερό. Αφήνουμε το μίγμα 25-30 λεπτά και μετά παίρνουμε μία – μία κουταλιά από το μίγμα, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τους τοποθετούμε σε πιατέλα επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Καλή επιτυχία!
Διαβάστε περισσότερα...

Πασχαλινή γαστρονομία της Χίου

Μπορεί η Χίος να είναι από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς για το Πάσχα λόγω του ρουκετοπόλεμου, αλλά ταυτόχρονα όποιος την επιλέξει πρόκειται εγγυημένα να φάει πολύ καλά. Τόσο οι νηστίσιμες γεύσεις όσο και η κρεατοφαγία που ακολουθεί την Ανάσταση, θα σας καταπλήξουν και σε αυτό το άρθρο σας κάνουμε μερικές προτάσεις που θα απογειώσουν γευστικά τις πασχαλινές σας διακοπές στη Χίο! Τη Μεγάλη Εβδομάδα τα νηστίσιμα έχουν την τιμητική τους. Στις βόλτες σας στην πόλη και στα χωριά αναζητήστε τα αγγιναράκια και κουκιά λαδιού, κουκιά φάβα, ταραμοκεφτέδες, χορτοκεφτέδες και ρεβυθοκεφτέδες για να συνδυάσετε τα νηστίσιμα θαλασσινά. Στα ζαχαροπλαστεία πάλι έχει νηστίσιμα καλτσούνια, μεθυσμένα κουλουράκια με μαρμελάδα και πίτες με ταμπουρά (κόκκινη κολοκύθα). Για καλά ψαρικά κοντά στην πόλη καλή ιδέα είναι η Ιχθυόσκαλα και η Δασκαλόπετρα όπου τα θαλασσινά καταναλώνονται μόλις βγουν από τις βάρκες. Φυσικά θα πρέπει να σχεδιάσετε και εξορμήσεις σε ψαροχώρια όπως η Λαγκάδα, το Παντουκιός, ο Καταρράκτης και το Λιθί και σε παραλίες όπως η Κώμη, τα Γρίδια και το Εμπορειό όπου τα θαλασσινά αφθονούν και θα τα απολαύσετε, όπως ακριβώς πρέπει, απευθείας από τη θάλασσα στο πιάτο σας, με ουζάκι, σε τραπεζάκι δίπλα στη θάλασσα. Μετά την Ανάσταση ακολουθεί η κρεατοφαγία, με πρωταγωνιστές τα κατσίκια και τα αρνιά στη σούβλα και φυσικά τα κόκκινα αυγά. Συνδυάστε τα με την επίσκεψη σε ένα γραφικό χωριουδάκι όπως τα Αυγώνυμα ή τη Βολισσό, το Πιτυός, τα Μεστά ή την Καλαμωτή και τα Αρμόλια. Συνοδεύστε τα με φρέσκια μυζήθρα, αγγιναρόπιτες, τυρόπιτες και ντόπιο κρασί και φυσικά με τα καταπληκτικά χιώτικα τσουρέκια! Στις εκκλησίες των χωριών η Αναστάσιμη λειτουργία είναι πολύ κατανυκτική ενώ στις πλατείες στήνονται γραφικοί φανοί, προκειμένου να «καεί ο Ιούδας». Την Κυριακή του Πάσχα πριν το γιορτινό σας γεύμα σας προτείνουμε να περπατήσετε μια περιπατητική διαδρομή από αυτές που αναφέρουμε στην ιστοσελίδα μας (http://www.chios.gr/drasthriothtes/fysh/peripatitikes-diadromes ) και…
Διαβάστε περισσότερα...

Το Πάσχα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Χίο!

Και αυτό το Πάσχα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη μυροβόλο Χίο, το ελληνικό νησί που αποτελεί εδώ και χρόνια αδιαμφισβήτητο πασχαλινό προορισμό, κυρίως χάρη στο μοναδικό έθιμο του ρουκετοπόλεμου, αλλά όχι μόνο. Ο ρουκετοπόλεμος ήταν και παραμένει το μεγάλο γεγονός του εορτασμού του Πάσχα στη Χίο. Οι δύο μεγαλύτερες ενορίες του Βροντάδου, η Παναγία Ερειθιανή και ο Άγιος Μάρκος αναβιώνουν το βράδυ της Ανάστασης ένα έθιμο, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη του χρόνου. Αυτοσχέδιες ρουκέτες που κατασκευάζουν συνεργεία ρουκετατζήδων όλη τη χρονιά, εκτοξεύονται ανάμεσα στα αντίπαλα συνεργεία των δύο ενοριών, φωτίζοντας το νυχτερινό ουρανό. Ο επισκέπτης, όμως, μπορεί να ζήσει πολλές περισσότερες εμπειρίες στην ανοιξιάτικη μυροβόλο Χίο, ανακαλύπτοντας κρυφές γωνιές του νησιού στις πασχαλινές του διακοπές: Στον Κάμπο της Χίου η άνοιξη είναι μαγευτική. Μπορεί να επιλέξουμε ένα παραδοσιακό αρχοντικό για τη διαμονή μας. Επισκεπτόμαστε το Μουσείο Citrus για να μάθουμε την ιστορία του εμπορίου εσπεριδοειδών στη Χίο, διασχίζουμε περιβόλια με ανθισμένα εσπεριδοειδή, κάνουμε ποδηλατάδα στα στενά δρομάκια ανάμεσα στα αρχοντικά και δοκιμάζουμε υπέροχα γλυκά του κουταλιού και άλλα τοπικά προϊόντα σε μία γαστρονομική βόλτα στην περιοχή. Επισκεπτόμαστε τα μοναστήρια της Χίου και πρώτα από όλα τη Νέα Μονή, μοναστήρι του 11ου αιώνα και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στη Νέα Μονή μπορούμε να παρακολουθήσουμε κάποια από τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε μια πραγματικά κατανυκτική ατμόσφαιρα. Θαυμάζουμε τα περίφημα ψηφιδωτά και ακολουθούμε την πεζοπορική διαδρομή προς τους Άγιους Πατέρες. Στη συνέχεια κάνουμε βόλτα στους μεσαιωνικούς οικισμούς της κεντρικής Χίου, τον Ανάβατο και τα Αυγώνυμα, όπου μπορούμε να απολαύσουμε καλό φαγητό. Την Μεγάλη Παρασκευή επισκεπτόμαστε το Κάστρο της Χίου. Από τη γραφική εκκλησία Αγίου Γεωργίου Φρουρίου ακολουθούμε την περιφορά του επιταφίου μέχρι την Κεντρική πλατεία της Χίου, όπου σε ένα υποβλητικό γεγονός συγκεντρώνονται οι επιτάφιοι από ενορίες της πόλης. Μία βραδιά αντάξια της ημέρας: ολάνθιστοι επιτάφιοι, συγκίνηση…
Διαβάστε περισσότερα...

Kάνε εγγραφή στο επίσημο newsletter του chios.gr

Designed by TruthWebMedia

Copyright © Περιφερειακή Ενότητα Χίου